Για πολλούς εργαζόμενους μία σταθερή δουλειά σ ‘ένα γραφείο συνοδευόμενη από ένα ικανοποιητικό μισθό αποτελεί την ιδανική επιλογή επαγγελματικής αποκατάστασης, ωστόσο υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που δεν επιθυμεί να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο, επαγγελματικά τουλάχιστον.
Οι απανωτές κρίσεις τα τελευταία χρόνια «γέννησαν» μια κάστα επαγγελματιών, οι επονομαζόμενοι digital nomadsή α λα ελληνικά ψηφιακοί νομάδες, οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται σε διάφορες τοποθεσίες ανά τον κόσμο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Αυτή η εναλλακτική επαγγελματική προσέγγιση, ενδέχεται να φαντάζει ιδανικός τρόπος διαφυγής, αλλά οι γνώστες της νομαδικής ζωής γνωρίζουν ότι προϋποθέτει σωστή προετοιμασία και έρευνα αγοράς. Πρώτον, πρέπει να εξασφαλιστεί η θέση και να σκεφτείτε κατά πόσο σας αρέσει το αντικείμενο και τι μπορεί να σας προσφέρει σε βάθος χρόνου. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας επιλογής θέσης εργασίας, είναι κατά πόσο καλύπτει τα δικά σας μισθολογικά κριτήρια αλλά και κατά πόσο μπορείτε να ανταπεξέλθετε στην εκάστοτε χώρα διαμονής σε συνάρτηση με το κόστος ζωής.
Μία νέα πλατφόρμα – υπολογιστής μισθών μπορεί να σας βοηθήσει. Αναπτύχθηκε απότην Γουίλιαμ Ράσελ, μια ασφαλιστική εταιρεία για εκπατρισμένους, και σας επιτρέπει να δείτε τον μέσο ετήσιο μισθό για το επάγγελμά σας σε κάθε μία από τις 38 χώρες. Τα δεδομένα για τις χώρες αντλήθηκαν από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και οι όποιοι ωριαίοι μισθοί προσαρμόστηκαν για 37,5 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας.
Το εργαλείο περιλαμβάνει μια ποικιλία επαγγελμάτων, όπως προγραμματιστής ιστοσελίδων, αναλυτής δεδομένων, γραφίστας, δημοσιογράφος, πυροσβέστης, βιβλιοθηκάριος, barista και άλλα.
Με μια ματιά, οι υψηλότεροι μέσοι μισθοί καταγράφονται στην Ελβετία, τη Νορβηγία, τη Δανία και την Ιαπωνία, με μισθούς που κυμαίνονται από 59.000 έως 93.000 δολάρια ετησίως. (Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χώρες βρέθηκαν στην κορυφή του δείκτη του ΟΟΣΑ και για το κόστος ζωής). Αντίθετα, οι χαμηλότεροι μισθοί ήταν στην Τουρκία, την Κολομβία, το Μεξικό, την Ουγγαρία και την Ελλάδα, οι οποίοι κυμαίνονταν από 6.000 έως 15.000 δολάρια ετησίως.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις πρώτες ήταν επίσης οι τρεις χώρες με το χαμηλότερο κόστος ζωής, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν τον δεύτερο υψηλότερο μέσο μισθό και το έβδομο υψηλότερο κόστος ζωής.
Υπολόγισε τον μισθό ΕΔΩ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Δυστύχημα Τεμπών: Απάντηση της Καρυστιανού μέσω Χ στην επίθεση Βόζενμπεργκ
- ΕΕΕΠ: Ερχονται αλλαγές στο τοπίο με τα “φρουτάκια” μετά τα παράπονα των επιχειρήσεων
- Motor Oil: Προσωρινό μέρισμα €0,3 ανά μετοχή
- Το μεγάλο “ραντεβού”: Μητσοτάκης, Καραμανλής, Σαμαράς θα βρεθούν στην ίδια εκδήλωση
- ΔΕΗ: Αλλαγή φρουράς στη θυγατρική της στη Β. Μακεδονία-Ποιος αναλαμβάνει CEO
- ΤΗΕΟΝ: Ισχυρή ζήτηση με νέες παραγγελίες για τον Οκτώβριο 2024
- Bιολάντα: Αύξησε τον τζίρο της 2023, επιθυμεί άνοδο στο πελατολόγιο και επέκταση σε νέες αγορές
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις