Διεθνή

Θάνατος Ναβάλνι: Η Δύση ζητεί από τη Μόσχα να λογοδοτήσει -Τι απαντά το Κρεμλίνο

Οι δηλώσεις ηγετών, οι διαδηλώσεις σε Ευρώπη και ΗΠΑ, η στάση του Κρεμλίνου - Οι ημερομηνίες σταθμοί της ζωής του και οι κατηγορίες της Μόσχας

Οι Δυτικοί ζητούν σήμερα από τη Ρωσία να λογοδοτήσει για τον θάνατο χθες Παρασκευή του Αλεξέι Ναβάλνι, γνωστού αντιφρονούντα και επικριτή της Μόσχας, ο οποίος επήλθε, σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σε φυλακή της Αρκτικής υπό αδιευκρίνιστες ακόμη συνθήκες.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας κάλεσε διπλωμάτες της ρωσικής πρεσβείας χθες το βράδυ για να τους καταστήσει σαφές ότι οι ρωσικές αρχές θεωρούνται “πλήρως υπεύθυνες” για τον θάνατο του Ναβάλνι. Το Λονδίνο ζήτησε “ολοκληρωμένη και διαφανή έρευνα”, ενώ ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μια “αξιόπιστη” έρευνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύζυγος Ναβάλνι: Ο Πούτιν θα τιμωρηθεί για τον θάνατο του συζύγου μου

Η Γιούλια Ναβάλναγια κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να συνασπιστεί και να πολεμήσει το «τρομακτικό καθεστώς» στη Ρωσία, σε δηλώσεις που έκανε δακρυσμένη στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου

“Σοκαρισμένος” ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν ότι “ευθύνεται για τον θάνατο” του Ναβάλνι, “μια ισχυρή φωνή υπέρ της αλήθειας”, ενώ και η ΕΕ κατηγόρησε “το ρωσικό καθεστώς”.

“Θεωρούμε τον Βλαντίμιρ Πούτιν και το ρωσικό καθεστώς υπεύθυνους”, αντέδρασε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Ο θάνατος του Ναβάλνι δείχνει “την αδυναμία του Κρεμλίνου και τον φόβο του για όλους τους αντιπάλους”, τόνισε από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν από το Παρίσι, στο πλευρό του Ουκρανού ομολόγου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, είναι “προφανές” ότι ο Ναβάλνι “δολοφονήθηκε όπως χιλιάδες άλλοι (…) εξαιτίας ενός και μόνο ανθρώπου, του Πούτιν”.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε χθες τις κατηγορίες αυτές “εντελώς απαράδεκτες”, ενώ ο ίδιος ο Πούτιν δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο.

Διαδηλώσεις

Από την Ευρώπη ως τις ΗΠΑ εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν χθες το βράδυ για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αντιφρονούντα, όπως στη Βαρσοβία, όπου οι διαδηλωτές – στην πλειονότητά τους νέοι– φώναζαν “Πούτιν, δολοφόνε” και “Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, δεν θα συγχωρήσουμε ποτέ”.

Πολλές εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και στο Βερολίνο μπροστά στη ρωσική πρεσβεία με συνθήματα όπως “Πούτιν δολοφόνε! Ο Πούτιν στη Χάγη”, όπου έχει την έδρα του το Διεθνές Δικαστήριο.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μπροστά στη ρωσική αντιπροσωπεία στην Ουάσινγκτον, πραγματοποιήθηκε άλλη συγκέντρωση. “Είναι μια τραγική ημέρα”, δήλωσε η Πολίνα, μια 29χρονη γυμνάστρια, χαρακτηρίζοντας τον Ναβάλνι “σύμβολο ελευθερίας, γενναιότητας και αντίστασης”.

Άνθρωποι έκαναν ουρές χθες το βράδυ για να αφήσουν ένα λουλούδι σε πολλές ρωσικές πόλεις στα μνημεία για τους πολιτικούς αντιφρονούντες, παρά την προειδοποίηση των ρωσικών αρχών να μην γίνου διαδηλώσεις.

Σε κανάλια στο ρωσικό Telegram, που ειδικεύονται στην παρακολούθηση της καταστολής πράξεων διαμαρτυρίας, αναφέρθηκαν συλλήψεις.

Λακωνική ανακοίνωση

Ο 47χρονος Ναβάλνι εξέτιε ποινή 19 ετών κάθειρξης για “εξτρεμιστική δράση” σε σωφρονιστική αποικία στον Αρκτικό κύκλο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες. Κατά τις δίκες του τους τελευταίους μήνες στις οποίες συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Αλεξέι Ναβάλνι φαινόταν αδυνατισμένος και γερασμένος. Υπέφερε από προβλήματα υγείας που συνδέονταν με την απεργία πείνας στην φυλακή και την απόπειρα δολοφονίας του μέσω δηλητηρίασης το 2020.

Οι ρωσικές αρχές έχουν δώσει πολύ λίγες λεπτομέρειες για τις συνθήκες του θανάτου του, αναφέροντας σε λακωνική τους ανακοίνωση ότι έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον ανανήψουν.

“Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο ”, ανέφερε η ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών. “Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ανάνηψης, αλλά χωρίς θετικό αποτέλεσμα. Οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατο του ασθενή. Τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση”, πρόσθετε.

Η φυλάκιση δεν είχε κάμψει την αποφασιστικότητά του. Κατά την διάρκεια των ακροαματικών διαδικασιών και στα μηνύματα που ανέβαιναν στα κοινωνικά μέσα από τους συνηγόρους του, ο Ναβάλνι δεν σταμάτησε να καταγγέλλει τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον “παππού κρυμμένο στο καταφύγιο”.

Στην δίκη του για “εξτρεμιστική δράση” κατήγγειλε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ως “τον πιο ηλίθιο και ανόητο πόλεμο του 21ου αιώνα”.

Σε μήνυμά του την 1η Φεβρουαρίου που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αλεξέι Ναβάλνι καλούσε σε διαδηλώσεις παντού στη Ρωσία στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τις προεδρικές εκλογές από τις 15 ως τις 17 Μαρτίου, στις οποίες είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ο Πούτιν απουσία αντιπάλου και αντιπολίτευσης.

Η στάση του Κρεμλίνου

Προς το παρόν η πρώτη αντίδραση από το Κρεμλίνο ήταν απορριπτική προς τις καταγγελίες, με τη Μόσχα να επισημαίνει ότι περιμένει τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης. Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι οι δυτικές κατηγορίες είναι «αποκαλυπτικές για την ίδια τη Δύση».

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, o Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πληροφορήθηκε τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές προχωρούν σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατο του φυλακισμένου αντιφρονούντα, αλλά δεν έχει πληροφορίες για το θέμα.

Για τον θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της Δούμας, Βιτσισλάβ Βολόντιν, εκτιμώντας ότι οι ηγέτες της Δύσης και της Ουκρανίας είναι υπεύθυνοι και επωφελούνται από τον θάνατο του Αλεξέι Ναβάλνι.

«Τα ονόματά τους είναι γνωστά: από τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς ηγέτες μέχρι τον (Γερμανό Όλαφ) Σολτς, τον (Βρετανό) Ρίσι Σούνακ και τον (Ουκρανό) Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όλοι είναι ένοχοι για το θάνατο του Ναβάλνι. Αυτοί είναι που, με τις τόσες λανθασμένες αποφάσεις τους (…) επωφελούνται από τον θάνατό του», έγραψε στο Telegram, χωρίς να εξηγήσει αυτή την κατηγορία. Κατηγόρησε τη Δύση ότι θέλει να «καταστρέψει τη Ρωσία».

Οι ημερομηνίες σταθμοί στη ζωή του Αλεξέι Ναβάλνι

  • 2007: Ο δικηγόρος και πολιτικός ακτιβιστής αρχίζει να αποκτά δημοσιότητα μέσω έξυπνης χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και με αιχμή το προσωπικό του μπλογκ αρχίζει να παρακολουθεί τις επενδύσεις του σε κρατικές εταιρείες πετρελαίου, αναζητώντας στοιχεία διαφθοράς. Λίγο αργότερα αποβάλλεται από το κόμμα Yabloko με την κατηγορία ότι συμμετείχε σε «εθνικιστικές δραστηριότητες».
  • Δεκέμβριος 2011: Το ίδρυμά του κατά της διαφθοράς έχει ήδη συγκεντρώσει πολλούς οπαδούς αποκαλύπτοντας τα πλούτη των ελίτ του Κρεμλίνου. Την ίδια χρονιά γίνεται κεντρικό πρόσωπο στις διαμαρτυρίες για την εκλογική νίκη του κόμματος Πούτιν «Ενωμένη Ρωσία», μετά από καταγγελίες για εκλογική απάτη.
  • Ιούλιος 2013: Ο Ναβάλνι συλλαμβάνεται με κατηγορίες για διασπάθιση χρήματος. Κατηγορείται από τη ρωσική κυβέρνηση για απάτη ύψους 500.000 δολαρίων, ενώ ο ίδιος αρνείται την εμπλοκή του.
  • Σεπτέμβριος 2013: Η υποψηφιότητά του για δήμαρχος της Μόσχας τον βρίσκει να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, παρά την στήριξη του Κρεμλίνου προς τον Σεργκέι Σομπιάνιν.
    Δεκέμβριος 2018: Ο Ναβάλνι εξακολουθεί να κερδίζει δημοφιλία και αποφασίζει να κατέβει υποψήφιος απέναντι στον Πούτιν για την προεδρία. Η Μόσχα απαγορεύει την υποψηφιότητά του επικαλούμενη την καταδίκη για διαφθορά. Παρά το κάλεσμα Ναβάλνι για μποϊκοτάζ των εκλογών, ο Πούτιν κερδίζει την τέταρτη θητεία του.
  • Αύγουστος 2020: Ο Ναβάλνι νοσηλεύεται στη Σιβηρία σε ιατρικό κώμα, καθώς έχασε τις αισθήσεις του στη διάρκεια πτήσης. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δείχνουν ότι δηλητηριάστηκε το Novichok, υλικό που χρησιμοποιούνταν συχνά κατά την σοβιετική περίοδο.
    Ιανουάριος 2021: Επιστρέφοντας στη Μόσχα ο Ναβάλνι συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο. Χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποιούν διαδηλώσεις στη Ρωσία για την απελευθέρωσή του.
  • Φεβρουάριος 2021: Ο Ναβάλντι καταδικάζεται σε δυόμισι χρόνια φυλακή για παραβίαση τους όρους της αναστολής του και μεταφέρεται σε σωφρονιστική αποικία.
  • Αύγουστος 2023: Η ποινή του Ναβάλνι αυξάνεται σε 9 χρόνια μετά την καταδίκη του για νέες κατηγορίες απάτης, ενώ καταδικάζεται και σε άλλα 19 χρόνια σε «ειδική εγκατάσταση» με τις κατηγορίες για εξτρεμισμό.
  • Δεκέμβριος 2023: Μετά από την εξαφάνισή του για δύο εβδομάδες, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εντοπίζεται σε σωφρονιστική αποικία στη Βόρεια Αρκτική.

Οι κατηγορίες από τη Ρωσία κατά του Ναβάλνι

  • Ο 47χρονος ακτιβιστής είχε καταδικαστεί δύο φορές με την κατηγορία της απάτης για τη δουλειά του με την εταιρεία Yves Rocher. Σύμφωνα με τη Μόσχα ο Ναβάλνι παραβίασε αρκετές φορές τους όρους της αναστολής του και το 2021 η ποινή του επανήλθε.
  • Τον Μάρτιο του 2022 ο Ναβάλνι κρίθηκε ένοχος για ασέβεια προς το δικαστήριο και απάτη στην συγκέντρωση εκλογικών κεφαλαίων και καταδικάστηκε σε φυλάκιση σε αυστηρή σωφρονιστική αποικία.
  • Τον Αύγουστο του 2023 το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για τη δημιουργία εξτρεμιστικής κοινότητας.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu