Κατηγορηματικός ότι δεν θα υπάρξει κρίση στο θέμα των φαρμάκων στην Ελλάδα εμφανίστηκε το πρωί της Τετάρτης (4/1) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος εξήγησε ότι οι όποιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων θα αφορούν «μόνο εκεί που υπήρχαν πάντα σε πολύ φτηνά φάρμακα των 1-2 ευρώ τα οποία κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας».
«Οι αυξήσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας κάνοντας αναφορά, για παράδειγμα, στο ότι «υπάρχει γενόσημο του amoxil που καλύπτει την ελληνική αγορά και έχει μια τιμή 2,20 και το οποίο έχει κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς θα υπάρξει μια αύξηση που το μεγαλύτερο τμήμα θα το καλύψει ο ΕΟΠΥΥ, γιατί όταν μιλάμε για αύξηση 20-30 λεπτών που το 10% αφορά στον καταναλωτή, το βάρος το σηκώνει ο ΕΟΠΥΥ».
Θέλοντας, μάλιστα, να τονίσει την αξία των γενόσημων ο υπουργός Υγείας είπε στην ΕΡΤ ότι «όλα τα ελληνικά νοσοκομεία έχουν γενόσημα, είναι ασφαλές φάρμακο, την ελληνική φαρμακοβιομηχανία την εμπιστεύονται οι μεγάλες πολυεθνικές για να παράγουν τα φάρμακά τους».
Αφού τόνισε, δε, ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να ενδώσουμε σε εκβιασμούς εταιρειών» υπενθύμισε ότι «τον Δεκέμβριο κάναμε μείωση 7% στις τιμές των φαρμάκων και μετά θα έρθουν με αίτηση στα πολύ φτηνά φάρμακα οι εταιρίες να ζητήσουν αυξήσεις και το μεγαλύτερο βάρος θα το σηκώσει ο ΕΟΠΥΥ».
«Αν η ελληνική εταιρεία αποσύρει το γενόσημο τότε ο καταναλωτής θα πηγαίνει στο πολλαπλάσια ακριβότερο πρωτότυπο φάρμακο» πρόσθεσε ο Θάνος Πλεύρης.
Όπως εξήγησε, το πρόβλημα με τις ελλείψεις φαρμάκων αφενός έχει να κάνει με αυτά που εξάγονται και αφετέρου με της εποχής τα φάρμακα, παρακεταμόλη, αντιβιώσεις αναπνευστικά που οφείλεται σε παγκόσμια έλλειψη λόγω τη έξαρσης των ιώσεων σε όλο τον κόσμο, τη χαμηλή παραγωγή λόγω του ενεργειακού κόστους αλλά και επειδή οι χώρες της Ασίας κρατάνε τις δικές τους παραγωγές για τους δικούς τους πληθυσμούς».
Αφού ξεκαθάρισε ότι «στα νοσοκομεία και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αλλά έχουμε πρόβλημα στα ιδιωτικά φαρμακεία», ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι «όπου έχουμε υποκατάταστο θα υπάρχει ενημέρωση, όπου έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά θα γίνονται παραγγελίες από τον ΙΦΕΤ».
Με αφορμή, δε, την επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν, ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι «αυτό που ζητάμε από την ΕΕ είναι άμεσα μέτρα όπως η εισαγωγή πρώτων υλών ή κάλυψη ελλείψεων από κεντρική τροφοδότηση αλλά και να στηριχθεί η ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία, δεν είναι δυνατόν να εξαρτώμαστε από την Ασία».
Με βάση, δε, τα δέκα μέτρα που ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε ότι «στα brand φάρμακα τα αναπνευστικά έχουμε ελλείψεις, εκεί θα κάνουμε τις μεγαλύτερες εισαγωγές, στα αντιπυρετικά θα λέμε τα υποκατάστατα, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει τους πολίτες σε ποια φάρμακα υπάρχει πρόβλημα, οι γιατροί θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά φάρμακα ώστε να συνταγογραφούν τα υποκατάστατα ενώ σε φάρμακα που συνταγογραφούνται, όχι στα μη συνταγογραφούμενα όπως το Depon, θα γίνεται ηλεκτρονικά για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση.
Ο υπουργός Υγείας ρωτήθηκε, τέλος, και για την αντίδραση της ΕΕ μπροστά στον κίνδυνο νέας έξαρσης του κορωνοϊού λόγω της κατάστασης στην Κίνα και απάντησε ότι «ως ΕΕ αυτό που θα ζητήσουμε είναι αρνητικό τεστ από την Κίνα πριν μπουν στο αεριοπλαν και το δεύτερο σημείο είναι ο έλεγχος των λυμάτων γιατί έχουμε μια ανησυχία μήπως εμφανιστεί κάποια μετάλλαξη και η Κίνα λόγω της zero covid βρίσκεται εκεί που βρισκόταν ο κόσμος πριν από έναν χρόνο».
«Είναι μια ανησυχία εμείς ως ΕΕ οφείλουμε να πάρουμε μέτρα που δεν θα είναι πισωγύρισμα. Εμείς ως Ελλάδα ζητάμε περισσότερο να υπάρχει αρνητικό τεστ πριν την αναχώρηση από την Κίνα, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αρκετό και λίγο πολύ αυτό θέλουν οι περισσότερες χώρες».
Πότε εκτιμάται να ομαλοποιηθεί ο εφοδιασμός της αγοράς
Καθυστερήσεις στις παραδόσεις, αυξημένη ζήτηση και προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία είναι οι τρεις λόγοι που αναφέρει ο ΕΟΦ στη λίστα των φαρμάκων με τις μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις. Από αυτές, ένα σημαντικό μέρος δεν θα αποκατασταθεί πριν το τέλος του μήνα, ενώ υπάρχουν και κατηγορίες σκευασμάτων, για τα οποία έχουν απαγορευτεί οι παράλληλες εξαγωγές, που αναμένεται να είναι σε έλλειψη μέχρι και το καλοκαίρι.
Η αποκατάσταση των μεγάλων ελλείψεων φαρμάκων – κυρίως των αντιβιοτικών και των εισπνεόμενων – δεν θα είναι εύκολη, όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, υπάρχει όμως η εκτίμηση πως ο εφοδιασμός της αγοράς θα ομαλοποιηθεί σταδιακά, μετά και τη δέσμη πρόσθετων μέτρων την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Χθες επίσης ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης απέστειλε επιστολή στην αρμόδια Επίτροπο για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ζητώντας να υπάρχει κεντρική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόβλημα της έλλειψης των φαρμάκων που αντιμετωπίζουν συνολικά όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το κοκτέιλ ιώσεων επιτείνει το πρόβλημα
Όπως αναφέρουν γιατροί και φαρμακοποιοί, το κοκτέιλ της εποχικής γρίπης, του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, των αναπνευστικών ιών γενικότερα, αλλά και του κορονοϊού θα διατηρήσει την ζήτηση σε υψηλά επίπεδα, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Είναι το διάστημα που παραδοσιακά η γρίπη βρίσκεται σε έξαρση.
Σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εταιρειών Φαρμάκων Ευρείας Χρήσης (ΕΦΕΧ), οι ελλείψεις εντοπίζονται κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορούν κατά κύριο λόγο σκευάσματα με δραστική ουσία την παρακεταμόλη, καθώς και πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα. Οι προμήθειες των ανωτέρω σκευασμάτων προς τα νοσοκομεία είναι εξασφαλισμένες.
Αυτού του είδους οι ελλείψεις, όπως υπογραμμίζει, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών λόγω της διαταραχής στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα που προκαλούν τα συνεχή νέα κύματα έξαρσης της νόσου Covid-19, όσο και άλλων εποχιακών λοιμώξεων. Η λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας αναμένεται να εξομαλυνθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες.
«Ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες τη χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα και μπορούν να τα προμηθευτούν με τη καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή/και του φαρμακοποιού τους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της προαγωγής υπεύθυνων συμπεριφορών αυτοφροντίδας, ο ΕΦΕΧ συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν μέτρα για την πρόληψη των λοιμώξεων, αναζητώντας πληροφορίες για σχετικές μεθόδους και σκευάσματα από τον φαρμακοποιό τους. Επισημαίνεται ότι η εφαρμοζόμενη από τον ΕΟΦ, απαγόρευση των εξαγωγών συγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων από τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, σταδιακά θα βελτιώσει την κατάσταση» τονίζει.
Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις
Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή. Κάθε φαρμακευτικό σκεύασμα έχει ενδείξεις και αντενδείξεις, τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει μόνο ο θεράπων γιατρός.
«Η αντιεπιστημονική πρακτική χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή που εφαρμόζεται στη χώρα μας, αντίθετα από τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου οδηγεί σε επικίνδυνη πολυφαρμακία και κατασπατάληση πόρων, για το σύστημα και τον ίδιο τον ασθενή. Παράλληλα, συμβάλλει στην έλλειψη φαρμάκων που παρατηρείται σταθερά στην ελληνική αγορά και δυσχεραίνει την πρόσβαση του ασθενή στα φάρμακα που έχει ανάγκη. Οι κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής και ο εξορθολογισμός του συστήματος επιτάσσουν κανένα φάρμακο και εμβόλιο να μην χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή, όπως εξάλλου γίνεται στις υπόλοιπες χώρες».
«Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργού Υγείας να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή, ορισμένες νέες κατηγορίες φαρμάκων όπως είναι τα αντιβηχικά, τα αντιφλεγμονώδη και τα αντιεμετικά. Η απόφαση αυτή είναι μία επιπλέον δικαίωση των θέσεων του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά δηλαδή κανένα φάρμακο χωρίς Ιατρική συνταγή» ανέφερε εντωμεταξύ σε ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά.
«Θέλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η καθιέρωση χορήγησης των αντιβιοτικών μόνο με Ιατρική συνταγή οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κατά 18%. Ευελπιστούμε ότι η απόφαση αυτή θα επεκταθεί σε όλες τις κατηγορίες των φαρμάκων ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πολυφαρμακία στη χώρα μας και τα φάρμακα να χορηγούνται σε αυτούς που τα έχουν πραγματικά ανάγκη» τόνιζε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φάις Συμμετοχών: Οι φήμες για το Χρηματιστήριο Αθηνών και η ανάπτυξη των brands το 2025
- Τα κακά μαντάτα από τις εξαγωγές και η διόγκωση του ελλείμματος
- Νέα αύξηση κεφαλαίου για Box Now – Ο Σμετς έχει ρίξει περί τα 24 εκατ. ευρώ
- Σε πρώην ανθρακωρυχείο το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης μπαταριών στην Ευρώπη
- Ο Σολτς δεν θέλει αύξηση αμυντικών δαπανών των χωρών του ΝΑΤΟ στο 5% του ΑΕΠ
- Σεισμός 6,1 βαθμών στο Ελ Σαλβαδόρ
- Έρευνα Morgan Stanley: Η βιομηχανία κατοικίδιων ζώων κινητοποιεί δισεκατομμύρια
- Ταυτοποιήθηκε το πτώμα άνδρα που εντοπίστηκε κοντά στο ΚΤΕΛ «Μακεδονία»
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις