Τρείς αλλαγές, θα καθορίσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων το 2025 για περίπου 735.000 επαγγελματίες
Μικρότερη απ’ ότι αναμενόταν θα είναι τελικά η ελάφρυνση των ελευθέρων επαγγελματιών, από την κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος και τις τρείς βασικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση για τον υπολογισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Το όφελος από την κατάργηση του Τέλους, και κυρίως από τη μείωση της βαρύτητας των αποδοχών των εργαζομένων στον τελικό «λογαριασμό», αντισταθμίζεται εν πολλοίς από την αύξηση της βάσης υπολογισμού που δεν είναι άλλη από τον κατώτατο μισθό.
Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 830 ευρώ, ωθεί και τη βάση υπολογισμού στα 11.620.
Οι τρείς αλλαγές, που θα καθορίσουν το ύψος των φορολογικών επιβαρύνσεων το 2025 για περίπου 735.000 αυτοαπασχολούμενους αφορούν:
*Στην αύξηση του ορίου του πληθυσμού για όσους έχουν την έδρα άσκησης της δραστηριότητάς τους σε οικισμούς και δημοτικές κοινότητες, από 500 σε 1.500 κατοίκους. Με νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει η κυβέρνηση, η μείωση κατά 50% του ελάχιστου τεκμαρτού ποσού καθαρού εισοδήματος που ισχύει σήμερα για οικισμούς με έως 500 κατοίκους (και καταλαμβάνει το 11,4% του πληθυσμού), θα ισχύσει και για οικισμούς που ανήκουν σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους. Έτσι η μείωση αυτή θα καταλαμβάνει πλέον το 18% του πληθυσμού.
*Στην αναπροσαρμογή προς τα άνω του μέσου τζίρου ανά Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) και συνεπώς μείωση των ποσών προσαύξησης των τεκμαρτών εισοδημάτων λόγω υψηλού τζίρου.
*Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα λαμβάνεται στην αφετηρία υπολογισμού του ελάχιστου τεκμαρτού ποσού καθαρού εισοδήματος, αλλά στο τέλος. Αφορά τους επαγγελματίες που απασχολούν έναν ή περισσότερους εργαζομένους αμειβομένους με αποδοχές υψηλότερες του ετήσιου κατώτατου μισθού.
Με βάση την ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, πάνω σ’ αυτό το ποσό, προστίθενται στη συνέχεια τα άλλα δύο τεκμήρια: το 10% της ετήσιας δαπάνης μισθοδοσίας της επιχείρησης και το 5% τυχόν υπάρχουσας θετικής διαφοράς μεταξύ του ετησίου τζίρου της επιχείρησης και του μέσου τζίρου που αντιστοιχεί στη δραστηριότητα της επιχείρησης (με βάση τον τετραψήφιο ΚΑΔ).
Με την αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα μειωθούν σημαντικά τα τεκμαρτά ποσά εισοδήματος για χιλιάδες επιχειρήσεις.
Για να γίνει κατανοητός ο νέος τρόπος υπολογισμού θα παραθέσουμε ένα παράδειγμα με βάση το ισχύον καθεστώς και με βάση τις προωθούμενες αλλαγές.
Ατομική επιχείρηση που λειτουργεί 6 χρόνια απασχολεί έναν εργαζόμενο με ετήσιο μισθό 22.000 ευρώ μικτά.
Τώρα ως βάση υπολογισμού λαμβάνεται το ποσό των 22.000 ευρώ που είναι ο ετήσιος μισθός του εργαζόμενου της επιχείρησης, επειδή ο μισθός αυτός είναι μεγαλύτερος από τον ετήσιο κατώτατο μισθό των 11.620 ευρώ – χωρίς μειώσεις ή προσαυξήσεις τριετιών – που λαμβάνεται υπόψη για 6 έτη λειτουργίας.
Η βάση υπολογισμού των 22.000 ευρώ θα προσαυξανόταν κατά το 10% της ετήσιας δαπάνης μισθοδοσίας. Δηλαδή κατά άλλα 2.200 ευρώ (10%Χ 22.000 ευρώ η ετήσια δαπάνη μισθοδοσίας για τον έναν και μοναδικό εργαζόμενο) και θα διαμορφωνόταν στα 24.200 ευρώ.
Αν η επιχείρηση είχε τζίρο υψηλότερο κατά 8.000 ευρώ από τον μέσο όρο τζίρων που αντιστοιχεί στη δραστηριότητά της, τότε το 5% της διαφοράς αυτής των 8.000 ευρώ, δηλαδή ένα ακόμη ποσό ύψους 400 ευρώ θα προστίθετο στα 24.200 ευρώ και το τελικό ύψος του ελαχίστου τεκμαρτού ποσού καθαρού εισοδήματος θα διαμορφωνόταν στα 24.600 ευρώ.
Με την αλλαγή που θα γίνει, ως βάση υπολογισμού θα ληφθεί υπόψη το ποσό του ετησίου κατώτατου μισθού των 11.620 ευρώ και πάνω σ’ αυτό θα προστεθούν τα 2.200 ευρώ του 10% της δαπάνης μισθοδοσίας και τα 400 ευρώ του 5% της διαφοράς τζίρου. Από την πρόσθεση αυτή θα προκύψει ένα ποσό ύψους 14.220 ευρώ (11.620 ευρώ + 2.200 ευρώ + 400 ευρώ). Το ποσό αυτό συγκρινόμενο με τα 22.000 ευρώ του ετήσιου μισθού του εργαζομένου της επιχείρησης προκύπτει μικρότερο.
Συνεπώς, ως ελάχιστο ποσό τεκμαρτού εισοδήματος για την επιχείρηση θα ληφθεί υπόψη το ποσό των 22.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι μειωμένο κατά 2.600 ευρώ σε σύγκριση με τα 24.600 ευρώ που θα λαμβάνονταν υπόψη αν δεν άλλαζε το σύστημα. Ως εκ τούτου, αν η επιχείρηση φορολογηθεί με βάση το τεκμαρτό εισόδημα θα πληρώσει φόρο εισοδήματος 3.660 ευρώ που αναλογεί στα 22.000 ευρώ αντί για φόρο 4.276 ευρώ που αναλογεί στα 24.200 ευρώ. Θα γλιτώσει δηλαδή 616 ευρώ φόρο.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
- ΟΑΣΘ: Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα 15 από τα 41 νέα λεωφορεία
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις