Επικαιρότητα

Τεχνολογία: Τελευταία η Ελλάδα στην απασχόληση εργαζομένων

Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω σε πολλούς κλάδους, ωστόσο η Ελλάδα δεν ακολούθησε την ευρωπαϊκή τάση στην απασχόληση εργαζομένων στον τομέα της τεχνολογίας, διεκδικώντας μια αρνητική «πρωτιά»!

Έτσι η Ελλάδα είναι η χώρα της ΕΕ με το μικρότερο ποσοστό απασχολουμένων στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT) στο σύνολο των εργαζομένων, το οποίο μόλις που φτάνει το 2%.

Όπως αναφέρει η Eurostat, στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία, το ποσοστό των ειδικών ICT στο σύνολο του εργατικού δυναμικού της χώρας παραμένει διαχρονικά χαμηλό και από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι το 2011, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 1,8%, δηλαδή μέσα σε 10 χρόνια η χώρα εμφανίζεται να έχει αυξήσει το ποσοστό των απασχολούμενων στον συγκεκριμένο χώρο μόλις 0,2 ποσοστιαίες μονάδες παρά την αλματώδη αύξηση του τομέα. Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάστηκε και μείωση, καθώς οι απασχολούμενοι στον χώρο της τεχνολογίας έφτασαν ποσοστιαία στο 2,3% το 2018.

Για το 2020, τη δεύτερη χειρότερη επίδοση μετά την Ελλάδα έχει η Ρουμανία με 2,4% και ακολουθεί η Κύπρος με μόλις 3,1% των εργαζομένων στη χώρα να απασχολείται στον τομέα της τεχνολογίας. Στο άλλο άκρο αυτής της κλίμακας βρίσκεται η Φινλανδία, όπου το ποσοστό των ειδικών ICT είναι 7,6%, αλλά και η Σουηδία με 7,5%. Ποσοστά πάνω από 5% καταγράφουν η Εσθονία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία και η Δανία.

Οι γυναίκες εισέρχονται δυναμικά

Αν και ο αριθμός των εργαζομένων στις ΤΠΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλός στην Ελλάδα, ωστόσο, η χώρα μας εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό απασχόλησης γυναικών στον κλάδο. Η συντριπτική πλειονότητα των ατόμων που απασχολούνται ως ειδικοί ICT ήταν άνδρες: κάτι λιγότερο από το ένα πέμπτο των εργαζομένων στον τομέα είναι γυναίκες.

Τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών που εργάζονται στην τεχνολογία καταγράφονται στη Βουλγαρία (28,2%), στην Ελλάδα (26,5%) και στη Ρουμανία (26,2%). Στον αντίποδα, τα μικρότερα ποσοστά έχουν η Ουγγαρία (12,3%), η Μάλτα ( 11%) και η Τσεχία (10,3%).

Στην ΕΕ συνολικά, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 18,5% το 2020.

Η πανδημική κρίση και η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, που προκάλεσε, επέφερε αύξηση του αριθμού των εργαζομένων στον κλάδο της τεχνολογίας. Στην Ευρώπη, εν μέσω πανδημίας, το 2020 πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες προσλήψεις εργαζομένων στον χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ICT).

Ο αριθμός των απασχολούμενων στον κλάδο αυξήθηκε το 2020 κατά 7,5% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Την ίδια χρονιά, οι εργαζόμενοι στις ΤΠΕ στην Ευρώπη ανέρχονταν σε περίπου 8 εκατ., αντιπροσωπεύοντας το 4,3% του συνολικού εργατικού δυναμικού της ΕΕ, έναντι 3,9% το 2019.

Το ποσοστό των απασχολούμενων στον κλάδο ICT αυξάνεται συνεχώς από το 2011. Ωστόσο, μεταξύ 2019 και 2020 το ποσοστό αύξησης ήταν 7,5% σε σύγκριση με τον μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 5,2% της τελευταίας δεκαετίας. «Αυτό προφανώς συνδέεται και με την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού σε όλο το φάσμα της οικονομίας», αναφέρει η Eurostat, στην οποία ανήκουν τα παραπάνω στοιχεία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu