Επιχειρήσεις

Τεχνητή νοημοσύνη: Ποιοι τολμούν στην Ελλάδα

Γιατί παραμένει μικρό το ποσοστό στο επιχειρείν

Μετά από ένα 2023 στο οποίο η τεχνητή νοημοσύνη βρέθηκε στο επίκεντρο συζητήσεων και συνεδρίων μένει να δούμε αν το 2024 και τα επόμενα χρόνια οι ελληνικές επιχειρήσεις θα τολμήσουν να την εντάξουν στους εταιρικούς τους προϋπολογισμούς. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στα τέλη του 2023, οι εγχώριες εταιρείες, αν και αναγνωρίζουν τον σημαντικό μετασχηματιστικό ρόλο του ΑΙ, μόλις σε ποσοστό 12% απαντούν ότι επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, με ένα άλλο 20% να δηλώνει ότι σκοπεύει να επενδύσει στο ΑΙ στο άμεσο μέλλον.

Ωστόσο, σύμφωνα με την έρευνα, με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο, 1 στις 3 επιχειρήσεις στην Ελλάδα είτε επενδύει ήδη, είτε σκοπεύει να επενδύσει στην τεχνητή νοημοσύνη. “Η τεχνητή νοημοσύνη μετασχηματίζει την εργασία και την παραγωγή, αλλά ελάχιστες επιχειρήσεις στην Ελλάδα προς το παρόν επενδύουν ήδη ή σκοπεύουν άμεσα να επενδύσουν προσεχώς”, τονίστηκε χαρακτηριστικά στην ετήσια έρευνα γνώμης των επιχειρήσεων “Ο Σφυγμός του Επιχειρείν”, την οποία υλοποίησε ο ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB.

Ωστόσο, από την έρευνα προκύπτουν αξιοσημείωτες διαφορές ανά μέγεθος επιχειρήσεων. Όπως είναι ευνόητο, οι πιο μεγάλες επιχειρήσεις ξεχωρίζουν στη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, με το 28% να εφαρμόζει έστω και μια απλή πρακτική ΑΙ (vs 12% στο σύνολο των ελληνικών εταιρειών).

Κατά την ίδια μελέτη, μεταξύ των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, που είτε έχουν υιοθετήσει, είτε σκοπεύουν να υιοθετήσουν την τεχνητή νοημοσύνη, η πλειονότητα την αντιμετωπίζει με ενθουσιασμό (57%), ωστόσο σημαντικά ποσοστά παρουσιάζει, ανεξαρτήτως μεγέθους επιχείρησης, ένας συνδυασμός ενθουσιασμού και σκεπτικισμού (29%).

Μία στις πέντε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, πάντως, απαντούν ότι σκοπεύουν να επενδύσουν το επόμενο διάστημα στην τεχνητή νοημοσύνη.

Την ίδια στιγμή, οι μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις δείχνουν επιφυλακτικές για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να τις βοηθήσει, με το 57% και 66% αντίστοιχα να δηλώνει ότι το ΑΙ δεν κρίνεται σκόπιμο για τις εργασίες τους. Οι μεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές μάλιστα που παρουσιάζουν με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό σκεπτικισμού στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, με 27% vs 12% στο σύνολο των εταιρειών της ελληνικής αγοράς.

Ποιοι τόλμησαν και συνεχίζουν

Υπήρξαν ελληνικές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τα τελευταία χρόνια επενδύσεις στο ΑΙ και συνεχίζουν.

Για παράδειγμα, ο όμιλος logistics FDL είχε ήδη από το 2021, προγραμματίσει τριετές πλάνο επενδύσεων ύψους 5,5 εκατ. ευρώ το οποίο εστιάζει στο χώρο του αυτοματισμού με άξονα τόσο το λογισμικό όσο και το hardware που απαιτείται. Βασικό κομμάτι αυτών των επενδύσεων ήταν και η στρατηγική σύμπραξη, με την κινεζική εταιρεία Geek+, μια εκ των ηγετιδών παγκοσμίως στα logistics. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο την προμήθεια των ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που έχει αναπτύξει η κινεζική εταιρεία για τις ανάγκες της ίδιας της Foodlink, αλλά και την αντιπροσώπευση τους στην ελληνική αγορά.

Την ίδια στιγμή, στη δημιουργία ενός «έξυπνου» εργοστασίου τσιμέντου μέσω ενός προγράμματος καινοτομιών τεχνητής νοημοσύνης που περιλαμβάνουν τη χρήση αυτόνομων αλγορίθμων για τη βελτιστοποίηση ολόκληρης της γραμμής παραγωγής έχει προχωρήσει και συνεχίζει να επενδύει η ΤΙΤΑΝ.

Η Τιτάν υιοθετεί την τεχνητή νοημοσύνη για το εργοστάσιο του μέλλοντος

Μάλιστα, η χρήση των αλγορίθμων βελτιστοποίησης είχε ξεκινήσει στον Τιτάνα ήδη από το 2017 στο εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Pennsuco των ΗΠΑ και αποτέλεσε μία από τις πρώτες μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης που εφαρμόστηκαν στην παραγωγή τσιμέντου παγκοσμίως. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται και σε εργοστάσια τσιμέντου του ομίλου στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε πιο σύγχρονη εποχή έχουν μπει τα τελευταία χρόνια και τα διυλιστήρια της Motor Oil μέσω της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πλαίσιο του Ψηφιακού Στρατηγικού σχεδιασμού “Digital Refinery”, η εταιρεία έχει εκσυγχρονίσει τις εγκαταστάσεις της, υιοθετώντας λύσεις Τεχνητής Νοημοσύνης για τους εξοπλισμούς του διυλιστηρίου. Αυτό πραγματοποιείται μέσω ανάλυσης real-time δεδομένων από τα οποία παράγονται προβλέψεις σχετικά με τη λειτουργία των εξοπλισμών επιτρέποντας την έγκαιρη αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων.

H Μotor Oil έχει την τεχνητή νοημοσύνη στο επίκεντρο των επενδύσεών της τα τελευταία χρόνια

Η εν λόγω λύση επιτρέπει την πρόβλεψη με ακρίβεια πάνω από 77 % σε πιθανά μη φυσιολογικά συμβάντα από 20 έως 120 ώρες πριν την εκδήλωσή τους, ενώ κατά τους υπεύθυνους της εταιρείας, με τον τρόπο αυτό αναμένεται αύξηση του χρόνου ζωής των εξοπλισμών και μείωση του κόστους συντήρησής τους.

Εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιεί και η ΙΚΕΑ, μέσω των ψηφιακών βοηθών της. Η εν λόγω εφαρμογή είχε ξεκινήσει να λειτουργεί ως ένας κανονικός υπάλληλος ΙΚΕΑ, καθώς χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη και είναι πάντα online, αξιοποιώντας τις δυνατότητές της για να δίνει λύσεις και να απαντάει σε όλες τις ερωτήσεις των πελατών, τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά. Παράλληλα, δίνει στους πελάτες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν προϊόντα ΙΚΕΑ ανά κατηγορία ή δωμάτιο και παρουσιάζει προσωποποιημένα αποτελέσματα, σύμφωνα με τις προτιμήσεις που της υποδεικνύουν, ενώ μπορεί να ενημερώσει σχετικά με τη διαθεσιμότητα προϊόντων, τόσο στο e-shop, όσο και στα φυσικά καταστήματα ΙΚΕΑ.

Ποιοι χτίζουν εταιρείες πάνω στο ΑΙ

Ένα παράδειγμα του πως μεγάλες εταιρείες επενδύουν σε ξεχωριστά τους κομμάτια για εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης έφερε πρόσφατα και η Μytilineos μέσω της Avokado, εταιρεία που αξιοποιεί το ΑΙ για ”έξυπνες” λύσεις ενέργειας.

Όπως αναφέρει ο Chief Technological Officer και cofounder της Bασίλης Νικολόπουλος στο FinancialReport «η Avokado αυτή την στιγμή ολοκληρώνει την σουίτα εφαρμογών και προϊόντων της (AVOX, AVOS, Avokado AI), συνεχίζει να εκπαιδεύει μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης και βρίσκεται σε συζητήσεις για να υπογράψει σημαντικές συμφωνίες συνεργασίας με διάφορες εταιρίες και μεγάλους πελάτες».

O Βασίλης Νικολόπουλος στην παρουσίαση της Avokado

Για τον κ. Νικολόπουλο, η τεχνητή νοημοσύνη είναι πλέον συνυφασμένη με την αγορά ενέργειας. «H εφαρμογή του Αrtificial Ιntelligence (AI) στην σύγχρονη ενεργειακή αγορά είναι πια επιβεβλημένη, δεδομένης της υπάρχουσας πολυπλοκότητας στις αγορές. Η διαχείριση των ενεργειακών assets του σύγχρονου prosumer προϋποθέτει ισχυρή ανάλυση δεδομένων, επίλυση δύσκολων μαθηματικών αλγορίθμων, ψηφιακές υπηρεσίες, γρήγορες αποφάσεις, προβλέψεις και διαχείριση ρίσκου (μην ξεχνάμε η αγορά ενέργειας είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν), μείωση της αβεβαιότητας λήψης απόφασης και παροχή συγκεκριμένων ψηφιακών υπηρεσιών προς τους ενεργειακούς καταναλωτές. Τα παραπάνω προβλήματα και προκλήσεις έρχεται να τα επιλύσει η deeptech startup Avokado, αναπτύσσοντας ισχυρή τεχνολογία, τεχνογνωσία επάνω στο ΑΙ και έχοντας έναν ισχυρό επενδυτή στην σύνθεσή της, δηλαδή την εταιρεία Μytilineos», αναφέρει ο ίδιος.

Σκεπτικισμός για την εφαρμογή της ΑΙ στην καθημερινότητα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει καταφέρει, πάντως, να πείσει τους περισσότερους Έλληνες για την εφαρμογή της στην καθημερινή ζωή.

Σύμφωνα με νέα Πανελλαδική Έρευνα της Focus Bari, που συστηματικά παρακολουθεί την σχέση και τις απόψεις των Ελλήνων σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη, διαπιστώνεται ότι δύο στους τρεις Έλληνες εκφράζουν επιφυλακτική στάση απέναντι στον αντίκτυπο που θα έχει η διευρυμένη χρήση της ΤΝ στην κοινωνία και στην ζωή μας.

Παρ’ όλα αυτά, η αναλογία των Ελλήνων που έχουν λογαριασμό ChatGPT συνεχώς αυξάνεται, από 21% τον Ιούλιο 2023 σε 30% τον Φεβρουάριο 2024, και χρησιμοποιείται για πλειάδα θεμάτων ενδιαφέροντος, για την εργασία και για τις σπουδές από τους φοιτητές.

Μάλιστα, ενώ θεωρείται ένα εργαλείο εύκολο στη χρήση, που γλυτώνει χρόνο και κόπο, οι χρήστες Chat GPT θεωρούν σε μεγάλο βαθμό ότι χρειάζεται προσοχή στον τρόπο χρήσης, καθώς οι απαντήσεις του συχνά είναι απλοϊκές και χρειάζονται επαλήθευση.

Εξάλλου, σημαντική αναλογία χρηστών φοβάται πως το Chat GPT είναι επικίνδυνο γιατί εμποδίζει την μελέτη, την σκέψη, την ανάπτυξη κρίσης και την εξέλιξη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu