Ενας χρόνος από το φρικτό δυστύχημα που άφησε πίσω του αναπάντητα ερωτήματα
Ανατριχιαστικές είναι οι περιγραφές για όλα όσα (δεν) έχουν συμβεί όλο αυτό διάστημα από το λεγόμενο κράτος δικαίου για τη διαλεύκανση του δυστυχήματος των Τεμπών.
Οι περιγραφές των πραγματογνωμόνων που οι οικογένειες των θυμάτων και των συγγενών όρισαν και οι ίδιοι οι συγγενείς και φίλοι των θυμάτων εξιστορούν, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για την προσπάθεια συγκάλυψης του τραγικού δυστυχήματος, από τα μεγαλύτερα που έχουν συμβεί ποτέ στην Ευρώπη. Κανένα περιθώριο δεν αφήνει ούτε η συμπεριφορά των στελεχών της ανώτατης δικαιοσύνης, οι οποίοι ένα χρόνο μετά το ατύχημα εδέησαν να κάνουν παρέμβαση για αυτά που καταγγέλουν οι συγγενείς από την πρώτη ημέρα.
«Πήγαμε στο βαγόνι του κυλικείου, σε ότι έχει μείνει από το βαγόνι που είναι ένα κομμάτι 6 μέτρων, σαν μεγάλο τραπέζι γεμάτο αποκαΐδια.
Εμείς ψάχναμε να βρούμε ίχνη τεχνικής φύσεως, βρήκαμε λοιπόν μια μάζα λιωμένη αλουμινίου, την σηκώσαμε και κάτω ακριβώς είδαμε κάτι παράξενο το οποίο πολύ εύκολα και με το μάτι καταλάβαμε πως είναι ανθρώπινο υπόλειμμα.
Και καταλάβαμε πως αυτό έπρεπε να το έχει βρει κάποιος άλλος, πολύ πιο πριν από μας και πολύ κακώς το βρίσκουμε εμείς εκεί.
Και για να μην μάθουν κάποιες οικογένειες από ρεπορτάζ και βάζουν διάφορα με το μυαλό τους, εμείς ενημερώσαμε με απόλυτη μυστικότητα, την ανάκριση και τις αστυνομικές αρχές που ήρθαν στην συνέχεια της μέρας, το παρέλαβαν και τους είπαμε φυσικά ”κοιτάξτε εκεί που το βρήκαμε αυτό, έχει κι άλλα, δεν μπορεί να μην έχει κι άλλα, είναι ένα παχύ στρώμα με αποκαΐδια που δεν το έχει ψάξει κανείς , κάποιος πρέπει να ψάξει, έχει κι άλλα”, μας είπαν ”εντάξει, θα ενημερώσουμε”.
Εμείς το κρατήσαμε μυστικό για αυτό το λόγο και θεωρήσαμε ότι κάποιος θα πάει να ψάξει.
ΔΕΝ ΠΗΓΕ…»
Αυτή είναι η μαρτυρία πραγματογνώμονα (μέλους της Επιτροπή Διερεύνησης Ανεξάρτητων Πραγματογνωμόνων Οικογενειών-ΕΔΑΠΟ) όπως ο ίδιος εξιστόρησε τα γεγονότα από τις έρευνες πριν από λίγες ημέρες στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ (26/2/2024).
Αυτό λένε κάθε μέρα από τότε οι συγγενείς των θυμάτων. Αυτό αποσιωπάται από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης, που συμμετέχουν με τον τρόπο τους στη μεθοδευμένη συγκάλυψη.
Οι συγγενείς των θυμάτων πραγματοποιούν σήμερα στις 12:00 τρισάγιο στο σημείο όπου χάθηκαν 57 ζωές, ζητώντας να αποδοθεί δικαιοσύνη. Έχουν ζητήσει να μην παραβρεθούν αντιπροσωπείες πολιτικών κομμάτων, παρά μόνο οι οικογένειες, οι συγγενείς, ενώ έχει οριστεί ειδικός χώρος σε αρκετή απόσταση από το σημείο προκειμένου να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι. Στη Λάρισα θα χτυπήσουν πένθιμα 57 φορές οι καμπάνες, από μια φορά για κάθε καρδιά που έπαψε να χτυπά εκείνη τη νύχτα. Άλλοι 85 άνθρωποι τραυματίστηκαν στο δυστύχημα.
Το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου
Τη νύχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2023 ένα τρένο γεμάτο νιάτα και όνειρα μετατράπηκε λίγο πριν τα Τέμπη στον απόλυτο εφιάλτη.
Η επιβατική αμαξοστοιχία της Hellenic Train, που ξεκίνησε από Λάρισα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη με 350 επιβάτες – στην πλειονότητά τους φοιτητές – βρέθηκε να τρέχει επί 16 λεπτά στις λάθος ράγες και συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία της ίδιας εταιρείας. Ακολούθησε μία τεράστια έκρηξη και οι συρμοί τυλίχθηκαν στις φλόγες, με τις θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν να φτάνουν έως και τους 1.500 βαθμούς.
57 άνθρωποι βρήκαν φριχτό θάνατο, είδαν το νήμα της ζωής τους να κόβεται άδικα, σε μία τραγωδία που θα μας στοιχειώνει για πάντα. Δεκάδες ακόμη τραυματίστηκαν σοβαρά, ενώ ακόμη και εκείνοι που κατάφεραν να βγουν σώοι σπάζοντας τζάμια και πηδώντας από τα παράθυρα, έχουν δει μέσα τους να ανοίγουν βαθύτατες πληγές. Ο πόνος ανείπωτος για τις οικογένειες που έχασαν παιδιά και αγαπημένα πρόσωπα, το πένθος καθολικό για τη χώρα.
Η υποχρέωσή μας απέναντι σε αυτή την τραγωδία – ή το έγκλημα όπως καταγγέλουν οι συγγενείς των θυμάτων – είναι να μην ξεχάσουμε, να μην περιοριστούμε σε αποδιοπομπαίους τράγους και να μην επιτρέψουμε να μείνουν ερωτήματα αναπάντητα.
Πέρα από το ανθρώπινο λάθος του σταθμάρχη, ποιος ευθύνεται που δεν λειτουργούσε το σύστημα τηλεδιοίκησης – σήμανσης και αυτοματοποιημένων συστημάτων ασφαλείας; Τι έγινε με την αμαρτωλή σύμβαση 717; Τι προκάλεσε την έκρηξη; Υπήρχαν εύφλεκτες και τοξικές ουσίες στον χώρο; Και γιατί ανοίγει μόλις τώρα η έρευνα για το εάν αλλοιώθηκε ο χώρος του εγκλήματος;
Οι διώξεις για την αμαρτωλή σύμβαση 717
34 σιδηροδρομικοί υπάλληλοι έχουν διωχθεί, αλλά δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία σε κανέναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο για το δυστύχημα. Η δίκη θα ξεκινήσει τον Ιούνιο όπως όλα δείχνουν, ενώ «αυλαία» στις εργασίες της έριξε η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που είχε συγκροτηθεί για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών». Μετά την παράταση που είχε δοθεί στις εργασίες της Επιτροπής, τα πορίσματα των κομμάτων πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 8 Μαρτίου προκειμένου να συζητηθούν στις 11 του μήνα.
Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ασκήσει ποινική δίωξη για κακουργήματα σε 23 άτομα για τη σύμβαση 717. Τα πρόσωπα αυτά απολογούνται σήμερα.
Να θυμίσουμε ότι η σύμβαση μετρούσε 10 χρόνια ζωής, αλλά δεν είχε υλοποιηθεί. Μάλιστα είχε παγώσει τελείως επί 3 χρόνια, για να ενεργοποιηθεί εκ νέου την άνοιξη του 2021.
Μαρία Καρυστιανού: Ο Χρήστος Τριαντόπουλος έδωσε εντολή για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις