Public Eye

Ταξικός πληθωρισμός

Η έκρηξη των τιμών δεν επηρεάζει όλους το ίδιο. Αντιθέτως εντείνει τηνπληθωριστική ανισότητα. Και αυτό γιατί το μερίδιο των δαπανών κατανάλωσης τροφίμων στο σύνολο των δαπανών είναι υψηλότερο για τις ομάδες χαμηλότερου εισοδήματος από αυτό των ομάδων υψηλού εισοδήματος.

Η ΕΛΣΤΑΤ στην τελευταία έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών αποτυπώνει αυτή ακριβώς την ανισότητα. Με βάση τα εισοδήματα και τις δαπάνες του 2021, τα φτωχά νοικοκυριά δαπάνησαν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (ποσοστό 34,8% του εισοδήματος) για την αγορά τροφίμων. Όταν το αντίστοιχο ποσοστό του πλουσιότερου 20% του πληθυσμού ήταν στο 13,9%.

Αυτό δείχνει ότι η αύξηση των γενικών επιπέδων τιμών έχει σημαντικά υψηλότερο αντίκτυπο στις μεσαίες και χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες, λόγω του υψηλότερου μεριδίου τους στις δαπάνες κατανάλωσης τροφίμων στο σύνολο των δαπανών. Δηλαδή το ποσοστό του πληθωρισμού που βιώνει ένα νοικοκυριό εξαρτάται από τη σύνθεση του καλαθιού δαπανών ή κατανάλωσής του και φυσικά από το εισόδημά του.

Τον Απρίλιο, η απώλεια αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με την τότε έρευνα της ΓΣΕΕ, ήταν ίση με 18% έναντι 14,7% τον Μάρτιο. Ο μέσος μισθός του ιδιωτικού τομέα απώλεσε τον Απρίλιο το 9,9% της αγοραστικής του δύναμης και ο μέσος μισθός μερικής απασχόλησης το 28%. 

Πολλαπλάσια ήταν η επίδραση του πληθωρισμού τον Ιούλιο. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, τον Ιούλιο χάθηκε πάνω από το 19% της αγοραστικής δύναμης των αμειβόμενων με τον κατώτατο μισθό και το 29,2% της αγοραστικής δύναμης για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση.

Η όξυνση της ταξικότητας, θα γίνει πρώτη ύλη της πολιτικής τοξικότητας όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Και όπως εύστοχα είχε προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας πρόσφατα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ «να μην μετατραπεί η αγωνία των πολιτών σε διαμαρτυρία». Στις κάλπες φυσικά…

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu