Πρόσωπα

Τάσος Καρασαρλής: Κάντε το όπως ο καπετάν Γιάννης Λάτσης: Μείωση της τιμής ανταλλαγής του δολαρίου!

Του Τάσου Καρασαρλή (*)

Μια ματιά στον χώρο των Αγορών μετά τις τελευταίες αναταράξεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι άνθρωποι την χρηματοοικονομικών έχουν βιώσει αρκετές  μεγάλες κρίσεις που οφείλονται κυρίως σε  πολεμικές συρράξεις είτε σε πτωχεύσεις κρατών η εταιρειών.

Ενώ οι αρνητικές επιπτώσεις  στις αγορές λίγο πολύ αναμένονται δεν υπάρχει η απόλυτη πρόβλεψη για το μέγεθος η την διάρκεια του φαινομένου !
Μπορεί να ερμηνεύσεις μια φορά σωστά και να λειτουργήσεις ακαριαία (stop loss) για να προστατεύσεις τις οικονομίες σου η τα εμπορεύματα  σου η την επιχείρηση σου αλλά ποτέ οι κρίσεις δεν έχουν τις ίδιες μορφές ανίχνευσης !
Οι παράγοντες, ο χρόνος, η ένταση και ο τόπος παίζουν καθοριστικό ρόλο για την μεγιστοποίηση του κακού.

Το μέγεθος δηλαδή της αλλαγής τάσης της οικονομίας σε κάθε χώρα η ήπειρο εξαρτάται κυρίως κατά πόσο αυτή η χώρα επηρεάζει τις πρώτες ύλες (commodities) τις συναλλαγματικές ισοτιμίες (foreign exchange) τις μεταφορές και κυρίως το μέγεθος της αγοράς που δραστηριοποιείται και καλύπτει (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα).

Αυτά σαν γενική ενημέρωση διότι στόχος μου είναι, γράφοντας αυτό το κείμενο, να σας αναφέρω από την εμπειρία μου (36) χρόνια στην πρώτη γραμμή των αγορών ότι οι κεντρικές τράπεζες έχουν πάντα τον πρώτο λόγο.
Αυτές μέσω της αυξομείωσης ρευστότητας δίνουν τα απαραίτητα κεφαλαιακά εργαλεία για να κινηθεί η οικονομία.

Τώρα όμως έχουμε για πρώτη φορά από όσο θυμάμαι κρίση εν μέσω πολύ χαμηλών επιτοκίων στα νομίσματα ασφαλείας (USD, CHF, YEN, EUR)  που σημαίνει τεράστια ρευστότητα και ταυτόχρονα δημοσιονομικό εκτροχιασμό (ΗΠΑ twin deficit).

Να τελικά που γνωρίζουμε, θα έλεγα, για πρώτη φορά τέτοια χρηματοπιστωτική συγκυρία!

Τι μπορούν να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες εφόσον βεβαίως τελειώσει ο πόλεμος;

Εδώ θυμάμαι έντονα σε τέτοιες κρίσεις τον μέγιστο καπετάνιο μπάρμπα Γιάννη Λάτση.

Αρχές δεκαετίας του΄90 είχαμε τρομερή άνοδο του δολαρίου με το μάρκο (1,4500) και ταυτόχρονη άνοδο του πετρελαίου στα 55-60 δολάρια.

Ανάστατες οι αγορές και ο ΜΕΓΙΣΤΟΣ επιχειρηματίας επισκέφθηκε την Τράπεζα της Ελλάδος και τον τότε διοικητή για ανταλλαγή απόψεων!

Βγαίνοντας έκανε δηλώσεις με φοβερό νόημα για τον τρόπο μείωσης του κόστους από το ακριβό πετρέλαιο. Πως; Μείωση της τιμής ανταλλαγής του δολαρίου με τα διεθνή τότε νομίσματα!

Πράγματι το 1.44- 4500 δολάριο – μάρκο πήγε τεχνητά με παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών στο 1,2500 και ανάσαναν οι αγορές πρώτων υλών.

Διότι ως γνωστόν, το δολάριο είναι το βασικό νόμισμα ανταλλαγής πρώτων υλών.

Μήπως θα έπρεπε και σήμερα το 1,08 – 0900 ευρώ με το δολάριο, τεχνητά, με στοχευμένες παρεμβάσεις, να βρεθεί στο1,25 -1,3000 για να μειωθεί το κόστος των εμπορευμάτων και πρώτων υλών;

Ο Ντόναλντ Τραμπ, θυμάμαι, το πέτυχε με μια δήλωση του μόλις βγήκε πρόεδρος. Από το 1.0500 στο 1,2500!

Επίσης, τα κράτη να επιδοτήσουν αδρά τις καινοτόμες και υγιείς επιχειρήσεις.
Όλοι θα βγούμε κερδισμένοι και θα αποφύγουμε σταδιακά την  στρεβλή κατάστασης που ζούμε.

Και το σπουδαιότερο: η διακοπή των εχθροπραξιών και η επικράτηση της ειρήνης θα επιβάλει στις αγορές τον αναπόφευκτο νόμο της λογικής και της ισορροπίας!

(*) Ο Τάσος Καρασαρλής είναι οικονομολόγος – πρώην τραπεζικό στέλεχος και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Διονύσου και νυν Αντιπρόεδρος

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu