Επιχειρήσεις

Τα ups και downs του ελληνικού κρασιού: Επενδύσεις σε νέα προϊόντα και ακίνητα, τέλος εποχής για γνωστές μάρκες, ανάπτυξη στο εξωτερικό

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που καταγράφεται ιστορική πτώση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2023/2024, με μείωση κατά 35,14%

Ένα υπερκινητικό καλοκαίρι, αλλά και εν γένει μια χρονιά κατά την οποία έρχονται νέα πρόσωπα, δοκιμάζονται καινούργιες επενδύσεις, αλλά και αποδεικνύεται μια δυναμική στον κλάδο της παραγωγής οίνου είναι το 2024.

Μέσα στην τρέχουσα χρονιά στις περισσότερες ελληνικές εταιρείες παραγωγής οίνου υπήρξαν περισσότερες εξελίξεις σε σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ το προσεχές χρονικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν και άλλες επενδύσεις, αλλά και αφίξεις νέων στελεχών.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που καταγράφεται ιστορική πτώση της ελληνικής οινοπαραγωγής το 2023/2024, με μείωση κατά 35,14%, γεγονός το οποίο δημιουργεί θέματα επάρκειας στην αγορά οίνου, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ. Συγκεκριμένα στα 1.379.433 hl (χιλιόλιτρα) καταγράφηκε, ο όγκος της παραγωγής οίνου στη χώρα μας την αμπελοοινική περίοδο 2023/2024, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του αρμόδιου τμήματος του ΥπΑΑΤ, προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όγκος που είναι χαμηλότερος όλων των εποχών. Μειωμένη επίσης κατά 40,2% εμφανίζεται η ελληνική οινοπαραγωγή σε σύγκριση με το μέσο όρο της προηγούμενης 5ετίας.

Αναμφισβήτητα, το πιο σημαντικό γεγονός στον κλάδο, σηματοδοτώντας ένα τέλος εποχής ήταν η αίτηση πτώχευσης της Οινοποίιας Τσάνταλη. Σύμφωνα με έχουν γίνει γνωστά, η αίτηση για την πτώχευση της εταιρείας που μετρά πάνω από 100 χρόνια ιστορία θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο στις 11 Οκτωβρίου.

Τα οικονομικά προβλήματα που προϋπήρχαν για την γνωστή οινοποιία εντάθηκαν με το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και έκτοτε δεν κατάφερε να ορθοποδήσει και να εξυγιανθεί.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και προτάσεις που κατατέθηκαν τους τελευταίους μήνες για διάσωση της εταιρείας δεν έγιναν αποδεκτές από τις τράπεζες και έτσι η εταιρεία οδηγήθηκε στους «τίτλους τέλους» 134 χρόνια μετά την ίδρυσή της.

Η κατάσταση είναι κρίσιμη για το προσωπικό, καθώς τον τελευταίο καιρό βρίσκεται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας και του οφείλονται 2,699 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές σε προμηθευτές ήταν εδώ και καιρό επίσης μεγάλες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προχωρήσει εδώ και καιρό η εμφιάλωση του κρασιού και άρα η διάθεση των προϊόντων της εταιρείας στην αγορά.

Μεγάλα είναι τα χρέη και προς τις τράπεζες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βεβαίωση χρεών της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, οι συνολικές οφειλές προς την Πειραιώς ξεπερνούν τα 11 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα η οφειλή υπερβαίνει τα 9,5 εκατ. ευρώ, στη Eurobank ξεπερνά τα 7,7 εκατ. ευρώ και στην Alpha Bank τα 11,6 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η εταιρεία έχει οφειλή 1,359 εκατ. ευρώ στην QQUANT Master Serviser, 2,088 εκατ. ευρώ στη ΔΟΥ Πολυγύρου, η οποία έχει προβεί και σε αναγκαστική κατάσχεση ακινήτων της εταιρείας, 6,847 εκατ. ευρώ προς τον ΕΦΚΑ και 10,674 εκατ. ευρώ προς τους προμηθευτές της. Συνολικά, οι μη εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις της προς πτώχευση Τσάνταλη υπερβαίνουν τα 66,157 εκατ. ευρώ.

Μαλαματίνα: Επένδυσε σε φωτοβολταικά

Έχοντας βγει σταδιακά από το τούνελ των απεργιών και επανερχόμενη στην καθημερινότητα και αφού ολοκληρώθηκαν οι πρώτες επενδύσεις ύψους 2,5 εκατ. ευρώ τα προηγούμενα χρόνια, η Οινοποιία Μαλαματίνα προχώρησε σε επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια.

Πιο συγκεκριμένα, η Οινοποιία Μαλαματίνα ολοκλήρωσε μεγάλη επένδυση κατασκευής και τοποθέτησης φωτοβολταϊκού συστήματος στις στέγες των εγκαταστάσεων του εμφιαλωτηρίου της εταιρείας στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, για ιδιοκατανάλωση της παραγόμενης ενέργειας. Ο νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, ισχύος 270,60 kWp, εκτιμάται ότι θα παράγει 350.000 kWh ετησίως, ενώ θα μπορεί να καλύψει το 60-70% των ετήσιων συνολικών αναγκών της Οινοποιίας.
Παράλληλα, η Οινοποιία Μαλαματίνα προωθεί ενεργά την ανακύκλωση των υλικών συσκευασίας μέσα από το σύστημα συλλογής και επαναχρησιμοποίησης γυάλινων φιαλών, με πολύ σημαντικά οικολογικά και οικονομικά οφέλη. Επισημαίνεται ότι το 2023, το 59% των πωλήσεων της Οινοποιίας Μαλαματίνα στην Ελλάδα αφορούσε πωλήσεις οινικών προϊόντων με επαναχρησιμοποιούμενη γυάλινη φιάλη.
Επιπλέον, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και του ποιοτικού ελέγχου των αμπελοοινικών προϊόντων, η Οινοποιία επενδύει και σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής.
Ήδη εφαρμόζει σε όλες τις μονάδες της ένα ολοκληρωμένο cloud-based SaaS (Software as a Service), το οποίο αποτελεί ένα από τα καλύτερα τεχνολογικά συστήματα παγκοσμίως και το οποίο ελέγχει την ποιότητα των σταφυλιών κατά την παραλαβή τους, επιβλέποντας παράλληλα όλα τα στάδια παραγωγής – από τον μούστο, τη δεξαμενή, τη ζύμωση, μέχρι και την εμφιάλωση. Ακολουθώντας σύγχρονες και βασισμένες σε διεθνή πρότυπα τεχνικές παραγωγής σε όλα τα προϊόντα της, η Οινοποιία Μαλαματίνα αναδεικνύει την υψηλή της τεχνογνωσία, συνώνυμη της υψηλής της ποιότητας, ενισχύοντας τα μεγέθη που μπορεί να παράγει. Mαλιστα, κατά όσα τονίζονται από τη διοίκηση, πρόκειται για τη μοναδική οινοποιία στην Ελλάδα που λειτουργεί αυτό το πρόγραμμα και από τις λίγες που το κατέχουν στην Ευρώπη.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου βιώσιμης στρατηγικής ανάπτυξης του ομίλου Mantis, ολοκληρώνεται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος η υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου στις κεντρικές εγκαταστάσεις του ομίλου στον Ασπρόπυργο. Το νέο φωτοβολταϊκό πάρκο θα έχει ισχύ 299,64 kWp και εκτιμάται ότι θα παράγει 392.000 kWh ετησίως, καλύπτοντας το 100% των ετήσιων συνολικών αναγκών των κτιριακών εγκαταστάσεων και αποτρέποντας την εκπομπή περίπου 392 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στην ατμόσφαιρα.

Κτήμα Σεμέλη: Επενδύει σε κρασί χωρίς αλκοόλ

Ακολουθώντας την τάση της εποχής για προϊόντα χωρίς η με λιγότερο αλκοολ, το Κτήμα Σεμέλη παρουσίασε μέσα στο καλοκαίρι το LOW, το πρώτο μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί που παράγεται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εταιρεία πρόκειται για προϊόν καινοτομίας και της πολύχρονης εμπειρίας του Κτήματος στη παραγωγή κρασιών.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται από την εταιρεία «το LOW προσφέρει μία εμπειρία γεύσης πλούσια και αυθεντική αλλά με λιγότερο από το 50% αλκοόλης και το 40% των θερμίδων, από ένα «τυπικό» κρασί περιεκτικότητας 12,5% αλκοόλ. Με μόλις 6% αλκοόλ συμβάλλει στην υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού, ενώ με την Τεχνολογία Μεμβρανών (Membrane Technologies), αφαιρείται μέρος της αλκοόλης διατηρούνται όμως αναλλοίωτα το άρωμα και η γεύση του.

Νico Lazaridi: Προχώρα η επένδυση real estate στη Μύκονο

Πέρα από τα νέα λανσαρίσματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει, ήδη, από το 2023,  η εταιρεία επενδύει και σε ακίνητα, ενώ όπως σημειώνει ο CEO της κ. Φεδερίκος Λαζαρίδης, «τα τελευταία 5 χρόνια οι συνολικές επενδύσεις της εταιρείας ανέρχονται συνολικά σε €1,4 εκατ».

Ο Φεδερίκος Λαζαρίδης

Αναμένεται, εξάλλου, από την εταιρεία, έγκριση στο πρόγραμμα “Έξυπνη Μεταποίηση” με προϋπολογισμό €1,82 εκατ. και επιδότηση €1,183 εκατ. Με την ολοκλήρωση όλων αυτών των προγραμμάτων, οι επενδύσεις θα ξεπεράσουν τα €3,2 εκατ. και θα ακολουθήσουν και άλλα επενδυτικά προγράμματα, τα οποία θα ενισχύσουν την παραγωγή στο οινοποιείο της Καβάλας, την ολοκλήρωση του project για το boutique ξενοδοχείο στην Μύκονο και την νέα εγκατάσταση της οινοποιίας στο Αμύνταιο.

Ειδικά για το ξενοδοχείο της Μυκόνου, είναι ένα σχέδιο, το οποίο ξεκίνησε μετά την πανδημία και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία, συνδυάζοντας την γνώση πάνω στο κρασί και τον οινοτουρισμό, που αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Mπουτάρη Οινοποιητική: Τί φέρνει μαζί του ο νέος CEΟ

Οι τελευταίοι μήνες υπήρξαν ιδιαίτερα σημαντικοί για την νέα εποχή της εταιρείας Μπουτάρη, καθώς μέσα στον Ιούλιο ανακοινώθηκε ότι καθήκοντα CEO της εταιρείας Boutari Wineries, μέλους του ομίλου Sterner Stenhus, ανέλαβε ο Γιώργος Κυριακός, με πάνω από 35 χρόνια εμπειρίας σε ανώτερες και ανώτατες διευθυντικές θέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

O Γιώργος Κυριακός

Εξάλλου, ορόσημο στην πορεία της εταιρείας ήταν και η ανακοίνωση της ενίσχυσης των οινοποιείων της με τη συμμετοχή της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου (Costa Navarino).

Ειδικότερα, η ΤΕΜΕΣ και η PREMIA Properties ΑΕΕΑΠ προχωρούν σε στρατηγική συνεργασία με στόχο να αναπτύξουν τους αμπελώνες Navarino Vineyards που βρίσκονται στην Costa Navarino, στη Μεσσηνία. Στο επενδυτικό πλάνο θα συμμετέχει και η εταιρεία Ελληνικά Οινοποιεία Α.Ε. (μέλος του ομίλου Sterner Stenhus, βασικού μετόχου της BOUTARI Wineries) για την παραγωγή και την εμπορική εκμετάλλευση των παραγόμενων κρασιών. Οι πληροφορίες θέλουν τον σχεδιασμό να προβλέπει τη δημιουργία νέου οινοποιείου 4.000 τ.μ. συνολικής επένδυσης κοντά στα 10 εκατ. ευρώ το οποίο θα λειτουργήσει στα τέλη του 2025 ή αρχές του 2026.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu