Πολιτική

Τα ρίχνει στον σύντροφό της Τζιόρτζι η Καϊλή μια ημέρα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις

«Είναι δύσκολα τα πράγματα, έχουμε ισχυρά επιχειρήματα» ήταν μερικά από τα πρώτα λόγια του δικηγόρου, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, προς τους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση που είχε στις φυλακές των Βρυξελλών με την εντολέα του, Εύα Καϊλή.

Η συνάντησή τους, ενόψει της αυριανής κρίσιμης συνεδρίασης του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο και θα κρίνει εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκιση της Ελληνίδας πολιτικού που αντιμετωπίζει βαρύ κατηγορητήριο για την φερόμενη εμπλοκή της στο μεγάλο σκάνδαλο, κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Ο κ. Δημητρακόπουλος προχώρησε σε δηλώσεις με νόημα, καθώς, εμμέσως πλην σαφώς, έδειξε ένα κομμάτι της υπερασπιστικής γραμμής που θα ακολουθήσει η Εύα Καϊλή.  Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κρατούμενη ευρωβουλευτής «αισθάνεται προδομένη» από τον σύντροφό της, ενώ σχολίασε ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και πως καμία πρόβλεψη δεν είναι ασφαλής.

«Σίγουρα είναι μια μέρα που κρίνεται η προσωπική της ελευθερία. Δεν υπάρχει πολυτιμότερο αγαθό. Είναι πάρα πολύ προβληματισμένη. Αυτή τη στιγμή είμαι υποχρεωμένος γιατί το έχουμε συμφωνήσει, δεν θα κριθεί αν είναι ένοχη ή αθώα, αλλά αν θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη ή να κρατηθεί προσωρινά» είπε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος για να συμπληρώσει «όταν έχεις ένα παιδί ορφανό ουσιαστικά είσαι περισσότερο δυστυχισμένος. Η Καϊλή δεν είναι ύποπτη φυγής ούτε μπορεί να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία. Με καθαρά νομικά κριτήρια έχω αισιοδοξία».

Η διαδρομή του χρήματος και οι κωδικές ονομασίες

Την ώρα που συμβαίνουν όλα αυτά, τα δημοσιεύματα, κυρίως σε ιταλικά και βελγικά μέσα, είναι απανωτά, παρά τις προσπάθειες των βελγικών αρχών να πραγματοποιήσουν έρευνα για τις διαρροές στοιχείων της δικογραφίας και των καταθέσεων.

Μετά το σημερινό ρεπορτάζ της για τις πληροφορίες που φέρεται να έχει αρχίσει να μοιράζεται ο Αντόνιο Παντσέρι, εμπλέκοντας κι άλλους ευρωβουλευτές στο σκάνδαλο, δημοσίευμα της ιταλικής It Fatto Quotidiano αναφέρει ότι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι περιέγραψε στις εισαγγελείς κι άλλες πτυχές του σχεδίου από το Κατάρ, αναφέροντας ακόμα μια ΜΚΟ, αλλά βάζοντας στο κάδρο και τη Μαυριτανία.

Ο Τζιόρτζι φέρεται να αποκάλυψε ότι, αναφορικά με το Κατάρ, ένας Αλγερινός ήταν εκείνος που τον έφερε σε επαφή με έναν Παλαιστίνιο στην Τουρκία κι εκείνος, με τη σειρά του, τον έφερε σε επαφή με άλλο άτομο στο Βέλγιο. Αυτή ήταν και η διαδρομή των χρημάτων για τις δωροδοκίες, ενώ ο Ιταλός φέρεται να ήταν πολύ προσεκτικός με τις κινήσεις του διαγράφοντας ακόμη και ηλεκτρονικά του ίχνη, όπως επαφές από το κινητό του τηλέφωνο.

Για τις ενέργειες υπέρ της Μαυριτανίας ο Τζόρτζι φέρεται να δήλωσε ότι πληρωνόταν 1.500 τον μήνα για εικονικό ενοίκιο και επιπλέον 300 για τα έξοδα, ενώ ο Παντσέρι εισέπραττε 25.000 σε μετρητά. Το ερώτημα είναι, φυσικά, τι ακριβώς αποζητούσε η Μαυριτανία; Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συγκεκριμένη χώρα «προσέλαβε» τον Παντσέρι προκειμένου να λάβει συμβουλές ώστε να βελτιώσει την εικόνα της στο εξωτερικό, ενώ στις συναντήσεις με τον πρέσβη της Μαυριτανίας συμμετείχε και ο πρέσβης της Σαουδικής Αραβίας, ζητώντας πληροφορίες για τα όσα λέγονται για τη χώρα του στο Ευρωκοινοβούλιο.

Η δημιουργία της Fight Impunity και η δεύτερη ΜΚΟ

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα στα τέλη του 2019 κάτι άλλαξε: Ο Παντσέρι είχε την ιδέα της δημιουργίας μιας ΜΚΟ, με στόχο να υπάρξει ένα καθαρό σύστημα και να μην κινούνται υποψίες. Για τον λόγο αυτό βοήθησα στη δημιουργία της  Fight Impunity, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Human Rights Foundation, της οποίας πρόεδρος ήταν τότε ο Θορ Άλβορσεν.

Ο Τζόρτζι, πάντως, υπογραμμίζει ότι δεν γνώριζαν όλοι όσοι εργάζονταν για την Fight Impunity, ούτε είχαν ιδέα για τη σχέση της  Human Rights Foundation με το Κατάρ. Φροντίζει, όμως, να επισημάνει ότι δεν έχει αποδείξεις για την οικονομική σχέση της Ντόχα με την Human Rights Foundation. 

Για τις 150.000 που βρέθηκαν στο σπίτι της Καϊλή

Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι επισήμανε ότι τα χρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι τους δεν προορίζονταν για την Καϊλή, αλλά για τον Παντσέρι. «Η Εύα γνώριζε για τα χρήματα και την προέλευσή τους, αλλά δεν ήταν μέρος του δικτύου. Μου είχε ζητήσει αρκετές φορές να σταματήσω επειδή την έβαζα σε κίνδυνο. Συνειδητοποίησα ότι το σύστημα ήταν προβληματικό, καθώς ο όγκος των εργασιών είχε αρχίσει να μεγαλώνει πολύ και δεν ήταν διαχειρίσιμος».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu