Επενδύσεις

Τα εκπατρισμένα στελέχη ψηφίζουν τη Σιγκαπούρη ως την καλύτερη χώρα για να ζει και να εργάζεται κανείς

Η Σιγκαπούρη βρίσκεται στην κορυφή της κατάταξης της έρευνας “ExpatExplorer” της HSBC, η οποία αναδεικνύει τους κορυφαίους προορισμούς για τα εκπατρισμένα στελέχη. Τα εκπατρισμένα στελέχη επαινούν τις ευκαιρίες επαγγελματικής ανέλιξης, τους ελκυστικούς μισθούς και το εξαιρετικό επίπεδο ζωής στη συγκεκριμένη χώρα.

Το 28% των εκπατρισμένων στελεχών στη Σιγκαπούρη κερδίζουν περισσότερα από 200.000 δολάρια ΗΠΑ ετησίως, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχεται, μόλις στο 13%.

59% των ερωτώμενων υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη πόλη-κράτος είναι μια περιοχή κατάλληλη για επαγγελματική ανέλιξη, καθώς και το 79% νιώθουν αισιόδοξοι για την οικονομία της Σιγκαπούρης. Το 67% των εκπατρισμένων στελεχών υποστηρίζουν ότι η Σιγκαπούρη προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής από αυτή που είχαν στη χώρα τους και το 65% των γονιών θεωρούν ότι η υγεία και η ευεξία των παιδιών τους έχει βελτιωθεί από τότε που μετακόμισαν στη χώρα.

Η έρευνα “ExpatExplorer” πραγματοποιείται από την εταιρεία YouGovγια λογαριασμό της HSBC. Φέτος η έρευνα διεξάγεται για όγδοη χρονιά και αποτελεί τη μεγαλύτερη και μακροβιότερη έρευνα για εκπατρισμένα στελέχη. Συγκεκριμένα, 21.950 συμμετέχοντες εξέφρασαν τις απόψεις τους για τις διαφορετικές πτυχές της ζωής στο εξωτερικό όπως οι επαγγελματικές ευκαιρίες, η ποιότητα ζωής και η ευκολία προσαρμογής των συντρόφων και των παιδιών τους.

Οι κορυφαίοι 10 προορισμοί για τα εκπατρισμένα στελέχη

  1. Σιγκαπούρη
  2. Νέα Ζηλανδία
  3. Σουηδία
  4. Μπαχρέιν
  5. Γερμανία
  6. Καναδάς
  7. Αυστραλία
  8. Ταιβάν
  9. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  10. Ελβετία
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η έρευνα ExpatExplorerαποκαλύπτει ότι:

 

Τα εκπατρισμένα στελέχη δεν ενδιαφέρονται αποκλειστικά για τις οικονομικές απολαβές

Η αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής και νέων προκλήσεων είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους τα στελέχη μετακινούνται στο εξωτερικό. Το 37% των εκπατρισμένων στελεχών υποστηρίζουν ότι αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους «μετανάστευσαν», ενώ μόνο το 26% των ερωτώμενων απάντησαν ότι μετακινήθηκαν αποκλειστικά για να βελτιώσουν τις εργασιακές τους προοπτικές. Στην πραγματικότητα, το 61% των εκπατρισμένων στελεχών δεν έχουν επωφεληθεί από αύξηση μισθού από τότε που μετακινήθηκαν.

Τα εκπατρισμένα στελέχη επιθυμούν να ζήσουν όσες περισσότερες εμπειρίες μπορούν κατά τη διαμονή τους στο εξωτερικό και μόνο το 11% υποστηρίζει ότι δεν έχει έρθει σε επαφή με την τοπική κουλτούρα της χώρας στην οποία διαμένει. Οι προορισμοί στους οποίους τα εκπατρισμένα στελέχη μετακομίζουν, προκειμένου να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους είναι η Νέα Ζηλανδία (71%), η Ισπανία (61%) και η Πορτογαλία (56%).

 

Οι εκπατρισμένοι επιχειρηματίες «ανθούν» στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα

Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπατρισμένων, οι οποίοι ζουν στα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά κέντρα της Σιγκαπούρης, του Ντουμπάι, του Χονγκ Κονγκ ή του Λονδίνου συμφωνούν ότι αυτές είναι καλές περιοχές για να ξεκινήσει κανείς μια νέα επιχείρηση (87%, 86%, 85% και 85% αντίστοιχα). Τα ποσοστά αυτά είναι σημαντικά υψηλότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο που άγγιξε τα 56%[2].

Η αισιοδοξία για την τοπική οικονομία αποτελεί έναν ακόμη λόγο γιατί τα συγκεκριμένα οικονομικά κέντρα ταιριάζουν στο «επιχειρηματικό πνεύμα»: το 78% των εκπατρισμένων στη Σιγκαπούρη και το 60% στο Χονγκ Κονγκ νιώθουν αισιόδοξοι για την τοπική οικονομία.

Η ευκαιρία να διευρύνουν τις δεξιότητές τους αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα για τους εκπατρισμένους επιχειρηματίες που έχουν εγκατασταθεί σε αυτές τις πόλεις: το 64% των εκπατρισμένων στελεχών στο Λονδίνο απέκτησαν νέες δεξιότητες αφού μετακόμισαν, ενώ ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος φθάνει μόλις το 43%.

 

Τα πιο γενναιόδωρα πακέτα παροχών προσφέρονται στη Μέση Ανατολή

Εκτός από τους υψηλούς μισθούς και τις προοπτικές της οικονομίας, τα εκπατρισμένα στελέχη που ζουν στη Μέση Ανατολή απολαμβάνουν ασύγκριτα καλύτερα πακέτα παροχών. Οι παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (70% των εκπατρισμένων στελεχών στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή επωφελούνται από αυτές), η επιδότηση των ετήσιων εισιτηρίων προς τη χώρα καταγωγής τους (67%) και η επιδότηση του κόστους διαμονής (60%) συμπεριλαμβάνονται πιο συχνά στα συμβόλαια των εκπατρισμένων στελεχών στη συγκεκριμένη περιοχή σε σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο.

Για παράδειγμα, στο Ομάν, παρέχονται αεροπορικά εισιτήρια για ταξίδια στην πατρίδα τους στο 80% των εκπατρισμένων στελεχών, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος αγγίζει μόλις το 33%. Στο Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 75% και το 55% των εκπατρισμένων στελεχών αντίστοιχα λαμβάνουν επιδότηση για τη διαμονή τους (μόλις 33% παγκοσμίως).

 

Οι κορυφαίες χώρες για να ζει κανείς από άποψη οικονομική, εμπειρίας και οικογενειακής ζωής είναι οι εξής:

Οικονομικές απολαβές

Εμπειρία

Οικογενειακή ζωή

1. Ελβετία

1. Νέα Ζηλανδία

1. Σουηδία

2. Σιγκαπούρη

2. Ισπανία

2. Νέα Ζηλανδία

3. Γερμανία

3. Σιγκαπούρη

3. Σιγκαπούρη

4. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

4. Αυστραλία

4. Ισπανία

5. Κατάρ

5. Ταιβάν

5. Γερμανία

 

#1 από πλευράς οικονομικών απολαβών – η Ελβετία προσελκύει τα εκπατρισμένα στελέχη που μετακινούνται για λόγους καριέρας

Η Ελβετία κατατάσσεται πρώτη ως προορισμός για επαγγελματική επιτυχία και οικονομική ευημερία. 77% των εκπατρισμένων στελεχών δηλώνουν αισιόδοξοι για την τοπική οικονομία και 53% υποστηρίζουν ότι αποτελεί μια καλή χώρα για την επαγγελματική τους εξέλιξη. Αυτά τα ποσοστά είναι υψηλότερα σε σχέση με τον παγκόσμιο μέσο όρο (48% και 41% αντίστοιχα). Επιπλέον, η πλειοψηφία των εκπατρισμένων στελεχών στην Ελβετία (63%) πιστεύουν ότι η εργασία τους εκεί, τους «γεμίζει» πολύ περισσότερο σε σύγκριση με την πατρίδα τους. Κατά μέσο όρο, τα εκπατρισμένα στελέχη στην Ελβετία έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να απολαμβάνουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα (65%), να λαμβάνουν μεγαλύτερους μισθούς (63%) και να αποταμιεύουν περισσότερο (60%).

#1 η Νέα Ζηλανδία είναι ο κορυφαίος προορισμός για να αποκτήσει κανείς εμπειρίες

Η Νέα Ζηλανδία κατατάσσεται πρώτη από άποψη εμπειριών που αποκομίζουν τα εκπατρισμένα στελέχη. Σχεδόν οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι η ποιότητα της ζωής τους στη Νέα Ζηλανδία είναι καλύτερη σε σύγκριση με την πατρίδα τους και περισσότεροι από τους μισούς (63%) υποστηρίζουν ότι εύκολα κάνει κανείς φίλους εκεί. Η προσαρμογή είναι σχετικά γρήγορη, με το 35% των εκπατρισμένων στη Νέα Ζηλανδία να δηλώνουν ότι ένιωσαν «σαν στο σπίτι τους» μέσα σε έξι μήνες. Η φύση της Νέας Ζηλανδίας αποτελεί ένα ιδιαίτερο κίνητρο και το 57% των εκπατρισμένων στελεχών έχουν γίνει περισσότερο σωματικά δραστήριοι από τότε που μετακόμισαν.

#1 για την οικογενειακή ζωή η Σουηδία

Η Σουηδία συμπεριλαμβάνεται για πρώτη φορά στην κατάταξη των χωρών του “ExpatExplorer” και κατατάσσεται ως ο κορυφαίος προορισμός για την οικογενειακή ζωή, είτε με παιδιά, είτε χωρίς. Οι γονείς που έχουν «μεταναστεύσει» στη Σουηδία επαινούν τις παροχές φροντίδας για τα παιδιά –με το 79% να θεωρεί ότι είναι καλύτερες από την πατρίδα τους- την ευκολία να οργανώσει κανείς την εκπαίδευση των παιδιών του (67%) και τη χαμηλή τιμή της εκπαίδευσης.

Συνολικά, το 79% των γονέων υποστήριξε ότι η ποιότητα ζωής των παιδιών τους βελτιώθηκε από τότε που μετακόμισαν. Η Σουηδία έχει επίσης πολλά να προσφέρει στους εργένηδες που επιθυμούν να κάνουν οικογένεια: το 39% υποστηρίζει ότι στη Σουηδία βρήκε μακροχρόνιο σύντροφο.

Ο DeanBlackburn, HeadofHSBCExpat, σχολίασε: «Η ζωή στο εξωτερικό επιτρέπει στους ανθρώπους να κάνουν πραγματικότητα διάφορες φιλοδοξίες τους. Αποκτούν νέες δεξιότητες, βιώνουν μια νέα κουλτούρα ή έρχονται πιο κοντά στους αγαπημένους τους μέσα από κοινές εμπειρίες: αυτά είναι ορισμένα μόνο από τα θετικά στοιχεία που απολαμβάνουν κατά τη διάρκεια της διαμονής τους στο εξωτερικό.

Τα εκπατρισμένα στελέχη αποζητούν υπηρεσίες που ανταποκρίνονται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες τους, καθώς η διαχείριση των χρημάτων στο εξωτερικό παραμένει μια πρόκληση. Πράγματι, το 74% των συμμετεχόντων στην έρευνα μας δήλωσε ότι τα οικονομικά τους έχουν γίνει πιο πολύπλοκα από τη στιγμή που μετακόμισαν, εύρημα το οποίο αναδεικνύει τη σημασία της αναζήτησης επαγγελματικής βοήθειας για αυτόν τον τομέα της ζωής τους».

Ο Στέλιος Πιρπινιας, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Μάρκετινγκ της HSBC Ελλάδας, δήλωσε: «Όπως αποκαλύπτει η έρευνα της HSBC, στη σημερινή παγκοσμιοποιημένη οικονομία τα στελέχη επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να μετακινούνται γεωγραφικά για διάφορους λόγους όπως οικονομικούς, επαγγελματικής εξέλιξης, οικογενειακούς και πολλούς άλλους. Η κινητικότητα, όμως αυτή, καθιστά τη διαχείριση των οικονομικών τους πιο σύνθετη από ποτέ. Στην HSBC, χάρη στην παγκόσμια παρουσία μας έχουμε τη δυνατότητα να συζητάμε με τους πελάτες μας για το πως θα μπορέσουν να προετοιμαστούν για τις μελλοντικές ανάγκες που συνδέονται με τις μετακινήσεις τους».

[1]Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης έρευνας, εκπατρισμένο στέλεχος είναι κάποιο άτομο άνω των 18 ετών, που διαμένει μακριά από τη χώρα καταγωγής του.

[2]Με βάση όσους έχουν θετική ή αρνητική γνώμη για την έναρξη μιας νέας επιχείρησης σε αυτές τις πόλεις.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu