Επιχειρήσεις

Τα δέλεαρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που προσελκύουν επενδυτές στην Ελλάδα

Η σχολή Μωραΐτη στο Παλαιό Ψυχικό, την εκμετάλλευση της οποίας ανέλαβε η Inspired Education Group.

Επενδύσεις για λίγους, αλλά με σίγουρη απόσβεση τα ελληνικά ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

Δεν έχουν τέλος όλο τον προηγούμενο καιρό οι αγοραπωλησίες και οι ειδήσεις που έχουν να κάνουν με εξαγορές και αλλαγή σε μετοχικές συνθέσεις ιδιωτικών σχολείων, γεγονός που φανερώνει τη δυναμική της ιδιωτικής εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, με φόντο και με την επικείμενη και ενδεχόμενη είσοδο ξένων εκπαιδευτηρίων στη χώρα μας μέσα στην επόμενη δεκαετία, όπως όλα δείχνουν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων έβαλαν σε αγγελία μικρό εκπαιδευτήριο στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, με στόχο να αναζητήσουν επενδυτή για τη μεταβίβασή του. Την ίδια στιγμή, υπάρχει έντονη φημολογία για εξαγορά μεγάλου εκπαιδευτικού ομίλου από τη Θεσσαλονίκη. 

Είχε προηγηθεί πριν από λίγες ημέρες η ανακοίνωση για την είσοδο στην ελληνική αγορά του Inspired Education Group, το οποίο συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικής εκπαίδευσης στον κόσμο με 115 ιδιωτικά σχολεία σε 24 χώρες και 90.000 μαθητές. Eπικεφαλής του ομίλου, ο οποίος έχει διαδρομή από το 2013, είναι ο 55χρονος Βρετανολιβανέζος Ναντίμ Νσούλι ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο συγκεκριμένος όμιλος προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη της οικογένειας Καρτάλη, με αποτέλεσμα αυτή να είναι η πρώτη μεγάλη ξένη επένδυση σε ελληνικό ιδιωτικό σχολείο. Κατά όσα υπογραμμίζουν, δε, πηγές κοντά στην εταιρεία, η επένδυση στη Σχολή Μωραΐτη αφορά την εξαγορά συμμετοχής στην εταιρεία διαχείρισης των εκπαιδευτηρίων, ενώ η σημερινή ιδιοκτησία, που ασκεί και τη διοίκησή της, διατηρεί τη θέση της ως μέτοχος, αλλά και το μάνατζμεντ.

O Nαντίμ Νσούλι

Πληροφορίες ήθελαν, εξάλλου, τον συγκεκριμένο οργανισμό να βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις και με έτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα που εδρεύει στα προάστια, κάτι το οποίο επιβεβαιωθηκε πριν από λίγες ώρες με την ανακοίνωση της συνεργασίας με το CGS, Κωστέα-Γείτονα, χωρίς, και σε αυτή την περίπτωση, να ανακοινωθούν οικονομικά δεδομένα.

Επισημαίνεται ότι στο τέλος του καλοκαιριού είχε κυκλοφορήσει ευρέως ότι το σχολείο είχε περάσει κατά 89% στα χέρια του εφοπλιστή Βασίλη Λαλιώτη μέσω της εταιρείας Olympus Επενδυτική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη, ευρύτερη περιοχή των νοτίων προαστίων είναι εκείνη, που σύμφωνα με φορείς του κλάδου των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, χρειάζεται να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο με νέες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης, σε σχέση με τα Βόρεια Προάστια και το κέντρο της Αθήνας που διαθέτουν αριθμητικά περισσότερα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια.

Πέρα από τις εξαγορές, όμως, υπάρχουν και οι αναπτύξεις νέων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πριν από λίγα 24ωρα έγινε γνωστό ότι η Lamda Development υπέγραψε συμβόλαιο αγοραπωλησίας με την εταιρεία Skiti Enterprises Company Limited, συμφερόντων της οικογένειας του εφοπλιστή Γεώργιου Προκοπίου, για την πώληση οικοπέδων προς ανάπτυξη οικιστικών και γραφειακών χώρων όπως επίσης και εκπαιδευτικού ιδρύματος με διεθνές πρόγραμμα, με το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε περίπου 120 εκατ.

Κατά εκτιμήσεις, σταδιακά η συνολική επένδυση της ανάπτυξης θα προσεγγίσει τα 500 εκατ.

Τι θα συμβεί με τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα και τη συμφωνία με τη Lamda Development 

Υπενθυμίζεται ότι τα εκπαιδευτήρια Κωστέα Γείτονα είχαν προχωρήσει  στα τέλη της προηγούμενης άνοιξης σε μνημόνιο συνεργασίας με τη Lamda Development. Πρόκειται για την υπογραφή μακροχρόνιας σύμβασης μίσθωσης, αρχικής διάρκειας 30 ετών με δυνατότητα παράτασης για επιπλέον 30 έτη, μεταξύ της έμμεσης 100% θυγατρικής «Ελληνικό Μ.Α.Ε.» και της εταιρείας «Εκπαιδευτήρια Κωστέα – Γείτονα Α.Ε.» (Costeas-Geitonas School, «CGS»), σύμφωνα με την οποία το CGS θα αναλάβει την ανάπτυξη και λειτουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης («CGS at The Ellinikon») στην περιοχή Πολεοδόμησης Α-Π4 εντός του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά.

O Xρήστος Γείτονας, επικεφαλής των εκπαιδευτηρίων

Ως εκ τούτου, το CGS at The Ellinikon, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα αποτελέσει ένα σύγχρονο πρότυπο σχολείο που θα προσφέρει Εθνικό και Διεθνές Πιστοποιημένο Πρόγραμμα Σπουδών. Αυτό δεν θα αλλάξει με την είσοδο της Inspired και θα συνεχίσει κανονικα ως σχέδιο για τα επόμενα χρόνια.

Το deal της Ακμή ανοιξε το χορό των επενδύσεων 

Εξάλλου, την όρεξη για επενδύσεις στην ιδιωτική εκπαίδευση άνοιξε στην ουσία από την άνοιξη του 2023 η κίνηση ματ της BC Partners με επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο να μπει στον ιδιωτικό εκπαιδευτικό όμιλο ΑΚΜΗ, έναντι αντιτίμου κοντά στα 250 εκατ. ευρώ στους ιδιοκτήτες, την οικογένεια Ροδόπουλου.  

O Nίκος Σταθόπουλος της BC Partners.

Ήταν, επί της ουσίας, το πρώτο μεγάλο deal στην ευρύτερη ιδιωτική εκπαίδευση, το οποίο, τότε, θεωρήθηκε και ότι θα φέρει και άλλους επενδυτές στον κλάδο, όπως και τελικά έγινε και μέσα στο 2024.

Επενδυτικό ενδιαφέρον ακόμα και για την προσχολική αγωγή

Εξάλλου, είναι χαρακτηριστικό ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών δεν εστιάζεται μόνο στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά και στα πρώτα βήματα εν γένει της εκπαίδευσης, σε δομές, δηλαδή, προσχολικής αγωγής, παιδικό σταθμό και νηπιαγωγείο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο Financial Report, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) Άρης Καντάς και ιδιοκτήτης των εκπαιδευτηρίων Καντά στην περιοχή των Βριλησσίων «είναι όντως ιδιαίτερα αυξημένο το ενδιαφέρον επενδυτικών σχημάτων για τα ελληνικά ιδιωτικά σχολεία, καθώς πρόκειται στο σύνολό τους για υγιείς επιχειρήσεις με σταθερή ροή μαθητών, παρά το δημογραφικό ζήτημα. Αυτό που παρατηρούμε, δε, είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον και για την εξαγορά ακόμα και δομών προσχολικής αγωγής, πέρα από εκπαιδευτήρια με δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο. Και αυτό το ενδιαφέρον δεν είναι καταρχήν ελληνικό, αλλά από επενδυτικά σχήματα από το εξωτερικό».

Γεγονός είναι ότι οι εκπαιδευτικές επιχειρήσεις καταφέρουν να διατηρούν τη δυναμική τους, με μικρομεσαία σχολεία να κάνουν από 3 εκατ. ευρώ τζίρο ετησίως, ενώ πιο ”μεγάλα” εκπαιδευτήρια των βορείων προαστίων και των Μεσογείων να πλησιάζουν τα 17 εκατ. ευρώ.

Σε άνοδο οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία

Μπορεί το δημογραφικό ζήτημα να είναι ιδιαίτερα σημαντικό και οι γεννήσεις να βρίσκονται σε ύφεση, όμως οι μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς.

Kατά όσα αναφέρονται σε σχετική έκθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής «Η Ελλάδα με αριθμούς Ιανουάριος – Μάρτιος 2024», ο αριθμός των μαθητών στα ιδιωτικά σχολεία είναι ανοδικός σε τριετή βάση. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, υψηλότερη είναι η αύξηση στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά, που αποτελούν την έναρξη ενός παιδιού στη δωδεκαετή εκπαίδευση. Ειδικότερα, στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία το 2019 φοιτούσαν 15.982 μαθητές. Τρία χρόνια αργότερα, το 2022, 24.264 μαθητές είχαν επιλέξει ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, με την αύξηση να «κλείνει» στο 51,8%. Παράλληλα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται ότι στα ιδιωτικά δημοτικά ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε κατά 6,8% (από 38.027 σε 40.634). Η εικόνα δεν είναι διαφορετική στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στα ιδιωτικά γυμνάσια το 2018 (χρονιά αναφοράς της έρευνας της ΕΛΣΤΑΤ) φοιτούσαν 15.311 μαθητές και το 2021 17.471 μαθητές (αύξηση 14,1%). Εξάλλου, το 2018 στα ιδιωτικά γενικά λύκεια φοιτούσαν 14.201 και το 2021 15.113 μαθητές (αύξηση 6,4%). Συνολικά και στις δύο βαθμίδες, στα ιδιωτικά σχολεία ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε από 83.521 σε 97.482 (αύξηση 16,7%).  Aξιοσημείωτη είναι, επίσης, η αύξηση του μεριδίου της ιδιωτικής εκπαίδευσης στο σύνολο των μαθητών: το 2019 ήταν 6,21%, ενώ αυξήθηκε ελαφρά, στο 7,38% το 2022.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Επενδύσεις

close menu