Θα είναι «δεύτερη» και φαρμακερή για το top management της Κωτσόβολος ή μπορεί να εξελιχθεί σε γκάφα του υπουργείου Ανάπτυξης;
Η υπόθεση με το πρόστιμο των 2.000.000 ευρώ που επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης προς την εταιρεία Dixons-Κωτσόβολος για παραπλανητικές εκπτώσεις είναι ιδιαιτέρως σοβαρή. Και σίγουρα θα έχει συνέπειες στο top management της εταιρείας, ειδικά αν σκεφθεί κάποιος πως ο «Κωτσόβολος» έχει εξαγοραστεί από την ΔΕΗ, η οποία είναι συνδεδεμένη με την κυβέρνηση.
Όμως, μπορεί να έχει και πολιτική σημασία για την καριέρα του υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο οποίος αφού αρχικά μαζί με τον προκάτοχό του Άδωνι Γεωργιάδη, άφησαν την αγορά ανεξέλεγκτη, τους δύο τελευταίους μήνες κατάλαβε ότι κρίνεται η πολιτική του τύχη και άρχισε να βάζει πρόστιμα περί δικαίων και αδίκων. Προηγουμένως, ύπνος βαρύς κυριαρχούσε στις υπηρεσίες του υπουργείου, εκνευρίζοντας τους καταναλωτές που δεν έβλεπαν μια αγορά – παράδεισο με χαμογελαστούς αγγέλους.
Γι΄αυτό και εφάρμοσε και τρίτο μέτρο κατά της ακρίβειας αυτό της μείωσης της τιμής τουλάχιστον 5% αφού τα δύο προηγούμενα, δηλαδή το καλάθι του νοικοκυριού και το απαράδεκτο πλαφόν στο περιθώριο κέρδους του προκατόχου του, δεν αντιμετώπισαν το πρόβλημα. Γιατί και λάθος στη σύλληψή τους ήταν και δεν αφορούσαν όλη την αγορά, δηλαδή δεν τέθηκαν σε όλα τα στάδια της παραγωγής και σε όλες τις δραστηριότητες από τον πρωτογενή τομέα μέχρι τις υπηρεσίες, αλλά δημιούργησαν στρεβλώσεις και διαχώρισαν την αγορά σε πατρίκιους και πληβείους, μάλιστα εντός των ίδιων κλάδων!
Όμως, το δεύτερο πρόστιμο σε ένα χρόνο κατά της εταιρείας Κωτσόβολος μπορεί να έχει συνέπειες στην πολιτική καριέρα του υπουργού Κώστα Σκρέκα. Κι αυτό γιατί η Κωτσόβολος αμέσως μετά την επιβολή του προστίμου το πρωί της Πέμπης αντέδρασε με μία αιτιολογημένη απάντηση. Η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε πράξει το ίδιο όταν της επεβλήθη το πρόστιμο των 720.000 ευρώ στον περασμένο Απρίλιο για παρόμοια παράβαση (παράβαση του νόμου 4177/2013 και συγκεκρμένα της παραγράφου 2α του άρθρου 15 που αναφέρεται στις προσφορές).
Η διοίκηση της Κωτσόβολος στην ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι οι 22 κωδικοί προϊόντων, που σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης παραβίασαν τη νομοθεσία, αφορούσαν καμπάνια του 2021, η οποία ήταν ανενεργή. Για να είναι αλήθεια αυτό θα πρέπει και να μην διατέθηκαν τα σχετικά προϊόντα με τους όρους του 2021 κατά την φετινή «επίδικη» περίοδο της Black Friday. Αν πράγματι συνέβει αυτό, τότε θα πρόκειται για γκάφα του υπουργείου Ανάπτυξης. Και μία τέτοια γκάφα δεν θα πρέπει να περάσει χωρίς συνέπειες…γιατί καλό είναι να μπαίνουν πρόστιμα όταν δεν τηρείται η νομοθεσία και όχι όταν νομίζεις ότι δεν τηρείται η νομοθεσία.
Στο σημείο αυτό πάντως. ένας φίλος μου θύμισε ότι σύμβουλος του Κωτσόβολου είναι η εταιρεία Gravity του Στέλιου Ζωντού, ο οποίος έχει αρκετά συμβόλαια και με κρατικές εταιρείες που συνδέονται με την κυβέρνηση, όπως τα ΕΛΤΑ και άλλες. Και μου είπε, πως ο κ. Ζωντός προ μερικών ημερών είχε επισκεφθεί το κτίριο στην οδό Νίκης, όπου συστεγάζονται το υπουργείο Ανάπτυξης και το υπουργείο Οικονομικών για να συναντήσει ιδιωτικώς το γραφείο του υπουργού Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη. Η συνάντηση των δύο ανδρών δεν ανακοινώθηκε.
Πολλές συμπτώσεις στο ελληνικό σύμπαν…
Χρ. Ι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Εθνική Ελλάδας: Με αντίπαλο τη Σκωτία για την άνοδο στη League A του Nations League!
- De Telegraaf: Συνάντηση του επικεφαλής του NATO Μαρκ Ρούτε με τον Ντόναλντ Τραμπ
- Ισπανία: Πρόστιμο 179 εκατ. ευρώ σε 5 αεροπορικές εταιρείες για «καταχρηστικά» τέλη αποσκευών καμπίνας
- COP29: Τι προβλέπει το προσχέδιο της χρηματοδοτικής συμφωνίας για το Κλίμα
- Παμ Μπόντι: Η πρώην εισαγγελέας της Φλόριντα και συνήγορος του Ταμπ, νέα υπ. Δικαιοσύνης
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις