Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Τέλος εποχής με αντικρουόμενα πυρά από σκληρούς χαρακτηρισμούς

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα και σκέψεις για νέο κοινό εγχείρημα προτού ο χώρος κατακερματιστεί

Σε νέα φάση φαίνεται ότι εισέρχεται η Aριστερά στην χώρα μετά το νέο και ισχυρότερο κύμα διάσπασης που εκδηλώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γενιά των πρώην στενών συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα έκλεισε πίσω της την πόρτα της εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ με κείμενο που υπογράφουν 57 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στο οποίο κάνουν λόγο για εκφυλισμό και απαξίωση της Αριστεράς, αφήνοντας βαριές αιχμές στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη.

Η νέα διάσπαση έφερε την ανεξαρτητοποίηση επιπλέον 9 συνολικά βουλευτών, των 7 της ομάδας Αχτσιόγλου μαζί με τους μειονοτικούς βουλευτές Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Οζγκιούρ Φερχάτ.

Η Κουμουνδούρου περνά στη δυσκολότερη φάση της ιστορίας της, το κλίμα είναι βαρύ με τους αποχωρήσαντες να χαρακτηρίζουν το κόμμα που αφήνουν «συνονθύλευμα αντιφατικών απόψεων», ενώ από την ηγετική ομάδα τονίζουν πως αυτοί που έφυγαν θα «κριθούν από την Ιστορία».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος με τον Αλέξη Χαρίτση βρέθηκαν από νωρίς χθες το πρωί στο γραφείο του προέδρου της Βουλής προκειμένου να τον ενημερώσουν για την ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών. Η συνάντηση ήταν σύντομη, με τον Νάσο Ηλιόπουλο αμέσως μετά να εξηγεί πως «δεν είναι εύκολη απόφαση για εμάς. Είναι η μόνη απόφαση με την οποία αισθανόμαστε ότι μπορούμε να υποστηρίξουμε το πολιτικό πλαίσιο με το οποίο εκλεγήκαμε».

Εκτός πάντως από τη μείωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του, ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» παντού. Από την Κεντρική Επιτροπή έφυγαν χθες ακόμη 57 μέλη, εκτός από την αποχώρηση των 50 της «Ομπρέλας». Το όργανο βεβαίως αναπληρώνει τα μέλη του με βάση την ψηφοφορία του συνεδρίου. Στην Πολιτική Γραμματεία ο αριθμός δεν θα μπορέσει να φτάσει στα παλαιά επίπεδα, καθώς η σύνθεση προέκυψε έπειτα από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Από τα 42 μέλη, πλέον υπάρχουν μόλις 24 μετά και τις χθεσινές εννέα παραιτήσεις, τις οκτώ της «Ομπρέλας» και του Στέφανου Τζουμάκα.

Κακή είναι η εικόνα και στην ευρωομάδα. Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ήταν η τρίτη αποχώρηση. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε στην επιστολή του προς τον Στέφανο Κασσελάκη: «Οι λόγοι που με οδήγησαν στην απόφασή μου είναι καθαρά πολιτικοί και όχι προσωπικοί. Αφορούν σε πολιτικές επιλογές καθώς και σε ζητήματα συλλογικής λειτουργίας, ύφους και ήθους, που με καθοριστική ευθύνη της νέας ηγετικής ομάδας οδηγούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. σε μια επιτάχυνση της καθοδικής του πορείας και σε μια εντεινόμενη διαλυτική κρίση».

Η επόμενη ημέρα απασχολεί πολύ τους «11», οι οποίοι αναμένεται να συνεδριάσουν μέσα στο Σαββατοκύριακο για το όνομα της νέας Κ.Ο. που θα συγκροτήσουν από τη Δευτέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπό τον Αλέξη Χαρίτση, αλλά και για τον ορισμό του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Οι δίαυλοι επικοινωνίας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ήταν συνεχώς ανοιχτοί. Το νέο εγχείρημα θα είναι κοινό, αλλιώς ο χώρος θα κατακερματιστεί.

Οι «6+6» δεν έχουν κάνει ακόμη τον προγραμματισμό για τον νέο φορέα που θα σχηματιστεί ενόψει και των ευρωεκλογών, καθώς το βλέμμα τους είναι στραμμένο στην παρουσία τους στη μάχη του προϋπολογισμού, που θα είναι το πρώτο crash test. Θα γίνουν πολλές συναντήσεις, καθώς, όπως αναφέρουν, δεν θέλουν να προέρχεται από τα «θραύσματα» του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να είναι κάτι ευρύτερο. Εκτιμούν πως το επόμενο διάστημα και άλλα στελέχη θα αποχωρήσουν από την Κ.Ε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu