Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κύβος ερρίφθη», εκλογές στις 24 Νοεμβρίου

Με συντριπτική πλειοψηφία και 112 ψήφους η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή

Με 112 ψήφους έγινε δεκτή η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, για εκλογές στις 24 Νοεμβρίου και εφόσον χρειαστεί ο δεύτερος γύρος θα γίνει την 1η Δεκεμβρίου.

Η πρόταση Τζάκρη (Κασσελάκης) πήρε 62 ψήφους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριάζει σε τεταμένη ατμόσφαιρα η ΚΕ – Στα δικαστήρια η κόντρα Τζάκρη – Ραγκούση

Δεν θα αλλάξουν τα κριτήρια για τις υποψηφιότητες - Τις διαφορές τους από την... κυβέρνηση Παπανδρέου - ΠΑΣΟΚ θα λύσουν στα δικαστήρια τα δυο στελέχη της Κουμουνδούρου

Η πρόταση Πολάκη πήρε 9 ψήφους

Τα λευκά ήταν 2.

Δεν πέρασε η πρόταση που κατέθεσε ο Νίκος Παππάς για τη διεξαγωγή Καταστατικού Συνεδρίου.

Με την πρόταση των 87 συντάχτηκε και ο Νίκος Παπάς.

Δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές για συνέδρους έχουν όσοι γραφτούν μέλη του κόμματος μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

Στην πρόταση που περιέχεται στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή συνηγορούσαν οι 87 της «φρουράς Τσίπρα», οι οποίοι προτείνουν να προηγηθεί ο πολιτικός διάλογος και η κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας από τον εκάστοτε υποψήφιο Πρόεδρο, πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σε αυτήν τη λογική, η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας αναφέρει:

· Το Έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί από την 1η ως τις 3 Νοεμβρίου, με αντικείμενο την έγκριση των υποψηφιοτήτων και κειμένου πολιτικής απόφασης.

· Η εκλογή συνέδρων να διεξαχθεί στις 19 και 20 Οκτωβρίου, με μέτρο αυτό που ίσχυσε στο συνέδριο του Φεβρουαρίου, δηλαδή 1/40 επί των εγγεγραμμένων μελών.

· Η εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής να διεξαχθεί την Κυριακή 24 Νοεμβρίου και, εφόσον χρειαστεί δεύτερος γύρος για την προεδρική εκλογή, αυτός θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου.

Η συνεδρίαση του οργάνου ξεκίνησε με την ομιλία της γραμματέα του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, η οποία παρουσίασε την εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του Έκτακτου Συνεδρίου και την ανάδειξη νέου προέδρου και νέας ΚΕ. Επίσης, η Ράνια Σβίγκου, υπενθυμίζοντας ότι είχε επιχειρηματολογήσει υπέρ της ανοιχτής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, τόνισε ότι το αποτέλεσμα της μομφής ήταν ξεκάθαρο και οι συνέπειες του αυτονόητες.

Στη συνέχεια μίλησε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς, ο οποίος πρότεινε να προχωρήσουν στο Έκτακτο Συνέδριο και καταστατικές αλλαγές, δεδομένου ότι είχε προχωρήσει η προεργασία στην αρμόδια Επιτροπή Καταστατικού, αλλά και για να δεσμευτεί η επόμενη ηγεσία του κόμματος και να μην έχει λευκή επιταγή να περάσει όποιες αλλαγές επιθυμεί. Άσκησε και αυτός κριτική σε όσους μιλούν για χούντες.

Από την κασσελακική πλευρά μίλησε η Θεοδώρα Τζάκρη, κάνοντας λόγο για στελέχη που κρύβονται πίσω από τυπολατρίες και συγκυριακές πλειοψηφίες, που προδήλως δεν αντιστοιχούν στην αληθινή βούληση των μελών του κόμματος και προκύπτει μια κρίση διάστασης βάσης και κορυφής. Παράλληλα, κατέθεσε την πρόταση της για «ορθό και σύντομο» χρονοδιάγραμμα συνεδρίου και εκλογής προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής, κατά ένα μήνα νωρίτερα από την εισήγηση της ΠΓ.

Σε ομιλία με μεγάλη διάρκεια (12 λεπτά) και χαρακτήρα προεδρικής υποψηφιότητας προχώρησε ο Σωκράτης Φάμελλος, ο οποίος τόνισε ότι όλες οι υποψηφιότητες πρέπει να εγγυώνται τη συλλογικότητα, την ενότητα, τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς, ενώ προχώρησε αρκετές αιχμές για τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως την αναφορά: «Δεν μπορείς να ζητάς πρόταση μομφής και αν χάσεις να τη θεωρείς αντιδημοκρατική».

Από την πλευρά του, ο Παύλος Πολάκης επιφύλαξε μια καυστική ατάκα για τους προερχόμενους από τη Δεξιά συμβούλους του Στέφανου Κασσελάκη: «Δεν μπορώ να δεχθώ να μιλάνε ο Αντώναρος και ο Σπηλιωτόπουλος για πραξικοπηματίες». Επίσης, κατέθεσε και αυτός πρόταση για συντόμευση του χρονοδιαγράμματος.

Ο Γιάννης Ραγκούσης επιτέθηκε στο κασσελακικό στρατόπεδο, τονίζοντας πως η ρητορική υπέρ πραξικοπήματος συνιστά ντε φάκτο διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Τέλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος είπε πως κανείς δεν θέλει να αποκλείσει κανέναν, αλλά να κριθούν όλοι στη βάση, για αυτό εξάλλου έγινε και η πρόταση μομφής, γιατί δεν δέχονταν ο Στέφανος Κασσελάκης να πάει στη βάση.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu