Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητική απραξία στην ενεργειακή κρίση, ομερτά στις παρακολουθήσεις

Χωρίς να χαμηλώνει τον πήχη στην προσπάθεια να ξεσκεπαστεί η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, η αξιωματική αντιπολίτευση ανεβάζει ρυθμούς στο μείζον θέμα της ακρίβειας/ενεργειακής κρίσης που προκαλεί προκαλεί ισχυρούς πονοκεφάλους στο σύνολο, σχεδόν, των πολιτών.

Με αφορμή την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη το επόμενο Σάββατο, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ένα πρώτο στίγμα των παρεμβάσεών του, στη διάρκεια σύσκεψης που είχε χθες με παραγωγικούς φορείς της πόλης. Περιγράφοντας την αναγκαία, νέα, αναπτυξιακή προσέγγιση του μοντέλου παραγωγής στη χώρας, αξιοποιώντας τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, σημείωσε:

  • Ο στόχος δεν είναι μόνο να αντιμετωπίσουμε τις πολλαπλές κρίσεις και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά να μπούμε και σε μια προοπτική ανάπτυξης αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας.
  • Η κυβέρνηση, με τις ιδεολογικές εμμονές της, κατάφερε να επιδεινώσει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.

Η χώρα μας τους τελευταίους 8 μήνες έχει πρωτιές σε όλη την ΕΕ. Διότι η ενεργειακή και η πληθωριστική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, αλλά το να έχει κανείς πρωτιές σε όλα αρνητικές είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει. Έχουμε έναν ενεργειακό πληθωρισμό που από τον Μάη του 2021 έως τον Μάη του 2022 είναι στο 62% ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι κάτω από 40%, υποστηρίζει.

Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται σε δύο παράγοντες. Στην ολιγοπωλιακή δομή της αγοράς ενέργειας και, ταυτόχρονα, στην εμμονή της κυβέρνησης να μην παρεμβαίνει για να ρυθμίσει και να βάλει όρια και κανόνες στην αγορά. «Θεωρούμε ότι αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί το επόμενο διάστημα, όσο και να συζητάμε για την αντιμετώπιση των δομικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, όσο κι αν συζητάμε για την ενίσχυση του εισοδήματος, όσο και να συζητάμε για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, της βιομηχανίας, νομίζω ότι δεν θα μπορέσουμε να λύσουμε την εξίσωση».

«Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσουμε βιώσιμη ασπίδα προστασίας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις από την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό. Όταν πια για την μέση οικογένεια η ΔΕΗ κοστίζει πάνω από το ένα τρίτο του εισοδήματος, τότε αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Παράλληλα η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα κατανάλωσης, στα καύσιμα, διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, συνεπώς πρέπει να κουβεντιάσουμε και να βρούμε τον τρόπο να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις, να προστατευθεί η κοινωνία αλλά και τα δημόσια οικονομικά. Δεν είναι λύση να επιδοτεί από τα δημόσια έσοδα που αυξάνονται από τον ΦΠΑ και τον ΕΦΚ, από το ένα χέρι παίρνεις από τους πολίτες και από το άλλο χέρι δίνεις για να κρατάς ανέπαφη την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη των ολιγοπωλίων».

«Ομερτά» και «συσκότιση»

Στο μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία όπως και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αλλά και συνολικά η αντιπολίτευση, κατηγορούν την κυβέρνηση για “συσκότιση” και “ομερτά” στο θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Με αυτή τη λέξη (“ομερτά”) τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σχολίασαν την προειδοποίηση που έκανε χθες, μέσω της ΕΡΤ, η Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας πως όποιος σπάσει το απόρρητο θα αντιμετωπίσει 10ετή φυλάκιση.

“Δεν είναι τυχαίο ότι η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να διατυπώσει την προειδοποίηση-απειλή την ημέρα που θα έκανα πρεμιέρα η Εξεταστική Επιτροπή που συγκροτήθηκε για ‘να ρίξει φως’ στις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις”, σχολίαζαν βουλευτές από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Αλλά διαφοροποίηση παρατηρήθηκε και από τον κυβερνητικό βουλευτή Κώστα Τζαβάρα: “είμαι δικηγόρος 41 χρόνια και πρώτη φορά ακούω για τη διάταξη που επικαλέσθηκε η κ. Μπακογιάννη”, είπε (στο Κόκκινο).

Συνεδρίαση… live της ευρω-Εξεταστικής Επιτροπής

Στη χθεσινή, πρώτη, συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής, η κυβερνητική πλειοψηφία επέβαλε μονοκομματικό προεδρείο αποτελούμενο μόνο από βουλευτές της ΝΔ (σ.σ. όπως είχε πράξει και στην προηγούμενη Εξεταστική για τη “λίστα Πέτσα”). Επίσης, αποφάσισε να μην δίνονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων ούτε στους βουλευτές-μέλη της Επιτροπής, οι οποίοι θα καλούνται σε “ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα της Βουλής” να τα διαβάζουν.

Η αντιπολίτευση ζήτησε διαφάνεια και ενημέρωση αντιπροτείνοντας να μένουν εκτός πρακτικών μόνο τα θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια – το ΚΚΕ μάλιστα ζήτησε τις εξαιρέσεις να τις αποφασίζει η Επιτροπή και όχι μόνο το προεδρείο.

Το πώς θα αντιμετωπισθεί το απόρρητο είναι το αντικείμενο της σημερινής, δεύτερης, συνεδρίασης της Επιτροπής. Η ειρωνεία είναι ότι η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τις υποκλοπές από το Predator, συνεδριάζει σήμερα για το ελληνικό θέμα… σε ζωντανή μετάδοση.

Παρότι η ΝΔ έχει 15 μέλη στην Εξεταστική, η πρότασή της συγκέντρωσε 16 “ναι”, με αποτέλεσμα να τίθεται το ερώτημα από ποιο κόμμα προήλθε η διαρροή ψήφου. Οι υποψίες έπεσαν αρχικά στον νυν ανεξάρτητο, και πρώην ΝΔ, Κωνσταντίνο Μπογδάνο, ωστόσο ο ίδιος το διέψευσε.

«Εδώ το καθεστώς Μητσοτάκη προσπαθεί να επιβάλει σιωπή. Η επιχείρηση συγκάλυψης είναι άλλη μία απόδειξη ενοχής”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu