Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Μπαίνει… βρετανικό τέλος στο προεκλογικό σόου Μητσοτάκη

«H συστηματική και αθόρυβη προσπάθεια της κυβέρνησης να επανενεργοποιήσει τον εθνικό στόχο της επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, αφού συγχρωτίστηκε επικοινωνιακά με τον βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας θόρυβο πολλών ξένων δημοσιευμάτων, έσβησε κάτω από την ηχηρή σφαλιάρα που της επέφερε η χθεσινή δήλωση της υπουργού Πολιτισμού της Βρετανίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του o ΣΥΡΙΖΑ.

Με αυτήν, σημειώνει η Κουμουνδούρου, «φαίνεται να κόβεται κάθε συζήτηση για οριστική επιστροφή και επανένωση των Γλυπτών και, τουλάχιστον, μπαίνει τέλος στο προεκλογικό σόου της κυβέρνησης Μητσοτάκη με αντικείμενο ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για τη χώρα.

Αποδεικνύεται επίσης ότι η εγκατάλειψη του οδικού χάρτη της ΟΥΝΕΣΚΟ (απόφαση 2021 για επίλυση του ζητήματος σε διακυβερνητικό επίπεδο μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Βρετανίας) οδηγεί σε ολισθηρό αδιέξοδο παρουσιάζοντας την Ελλάδα αναξιόπιστη στον Διεθνή Οργανισμό. Η διγλωσσία της κυβέρνησης, που από τη μια επικαλείται την απόφαση αυτή, και από την άλλη την καταστρατηγεί στην πράξη, δεν θα μπορούσε να έχει καλή κατάληξη. Οι προεκλογικές φιέστες της ΝΔ και οι μυστικές διαπραγματεύσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης με εκπροσώπους ενός μουσείου, μάς επαναφέρουν σε καθεστώς εξάρτησης και αποικιοκρατίας και, όπως φάνηκε, μόνο πίσω πηγαίνουν τον εθνικό στόχο της επανένωσης των Γλυπτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιμένει ότι η πιστή υπεράσπιση της εθνικής γραμμής, με οδικό χάρτη την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, είναι η μόνη ενδεδειγμένη μέθοδος που θα υποχρεώσει τη βρετανική κυβέρνηση να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί έρχονται και παρέρχονται, κι αυτό ισχύει τόσο για τη Βρετανία, όσο και για την Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση. 

Τι δήλωσε η Βρετανίδα υπ. Πολιτισμού

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, τόνισε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού, Μισέλ Ντόνελαν.

Τα αρχαία έργα τέχνης, γνωστά ως ελγίνεια μάρμαρα, βρίσκονται επί του παρόντος στο Βρετανικό Μουσείο.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, είναι κοντά στη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Μισέλ Ντόνελαν είπε στο The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή τους «δεν είναι στις προθέσεις της».

Η ίδια τόνισε ότι η αποστολή των γλυπτών στην Ελλάδα θα «άνοιγε το κουτί της πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος».

Θα δημιουργούσε ζήτημα για όλο το περιεχόμενο των μουσείων μας, σημείωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu