Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ανεξαρτητοποιήθηκαν Τζάκρη και Πούλου – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ

Μετά την αποχώρηση των δύο βουλευτριών, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 29 μέλη στην ΚΟ ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 31 βουλευτές

Την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη και η Γιώτα Πούλου.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί πλέον 29 βουλευτές, κάτι που σημαίνει ότι αξιωματική αντιπολίτευση γίνεται πλέον το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιξαν τα χαρτιά τους οι υποψήφιοι πρόεδροι – Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου

Τι έγινε στο χθεσινό debate μεταξύ των τεσσάρων υποψηφίων

Στις επιστολές τους δεν αναφέρουν κάτι για τις επόμενες προθέσεις τους και αρκούνται να αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν το κοινοβουλευτικό τους έργο ως ανεξάρτητοι βουλευτές.

Πρακτικά και σε επίπεδο Βουλής, το ΠΑΣΟΚ ανεβαίνει κλίμακα και απολαμβάνει όλα τα προνόμια της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, όπως: μετακομίζει στα γραφεία του κόμματος που έχει αυτόν τον κοινοβουλευτικό ρόλο, ο αρχηγός του θα παίρνει το λόγο αμέσως μετά από τον πρωθυπουργό και θα έχει τη δυνατότητα μεταξύ άλλων μεγαλύτερου αριθμού συνεργατών.

Την απόφασή της να ανεξαρτητοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έκανε γνωστή το βράδυ της Τετάρτης η Γιώτα Πούλου.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο One TV δήλωσε ότι «έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Είναι θέμα ημερών, ωρών θα έλεγα. Είχα πει ότι δεν θέλω να στερήσω τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης από το κόμμα, αλλά δεν μπορώ να δεχτώ όσα συνέβησαν στο Συνέδριο. Τις μεθοδεύσεις που έγιναν».

Και πρόσθεσε: «Μιλώντας με τους ανθρώπους της Βοιωτίας, έχω πάρει τις αποφάσεις μου. Διότι με εγκαλούν γιατί έχω καθυστερήσει. Θα φύγω. Βέβαια, μπορεί άλλοι βουλευτές να προσχωρήσουν στην Κοινοβουλευτική Ομάδα».

Στο τέλος, όταν δέχθηκε ερώτηση αν θα αποχωρήσει τη Δευτέρα, η κα Πούλου δήλωσε «ναι».

Σε ερώτημα αν θα πάει στο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, το οποίο θα παρουσιάσει αυτό το Σάββατο, η βουλευτής απάντησε: «Ίδωμεν, δεν βιάζομαι», για να επιβεβαιώσει ξανά ότι θα είναι «ανεξάρτητη βουλευτής από τη Δευτέρα».

Από την πλευρά της, η Θεοδώρα Τζάκρη δήλωσε ότι η απόφαση για ανεξαρτητοποίησή της από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστική και η ανακοίνωση θα γίνει πολύ σύντομα. «Δεν μπορώ να είμαι στην ιδρυτική διακήρυξη ενός κόμματος και ταυτόχρονα μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε στο Mega.

Τις Τζάκρη και Πούλου πιθανότατα θα ακολουθήσει και ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μάλιστα είναι βουλευτής Επικρατείας, όχι δηλαδή εκλεγμένος με σταυρό.

Υπενθυμίζεται ότι μετά το τελευταίο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ανεξαρτητοποιηθεί από το κόμμα τέσσερις βουλευτές, οι Πέτρος Παππάς, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Ραλλία Χρηστίδου και Κυριακή Μάλαμα.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που αλλάζει χωρίς εκλογές το κόμμα που εκλέγεται αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι αλλάζει για το ΠΑΣΟΚ

Πλέον, αξιωματική αντιπολίτευση είναι το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ των 31 βουλευτών που θα απολαμβάνει κάποια επιπλέον προνόμια έναντι των υπόλοιπων κομμάτων. Ειδικότερα:

Το άρθρο 20 του Κανονισμού αναφέρει ρητά ότι «ο πρόεδρος της μεγαλύτερης σε δύναμη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που δεν μετέχει στην κυβέρνηση, αποκαλείται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και έχει τα ιδιαίτερα δικαιώματα που του αναγνωρίζει ο Κανονισμός της Βουλής και οι κείμενες διατάξεις». Αυτά τα δικαιώματα, περιορίζονται κυρίως εντός της Βουλής και δεν έχουν ευρύτερη συνταγματική ισχύ, καθώς το Σύνταγμα δεν αναφέρεται ρητά σε αυτόν τον θεσμό.

Ένα από τα πιο σημαντικά προνόμια λοιπόν που αποδίδονται στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ο θεσμικός του ρόλος ως τέταρτου σε σημασία πολιτειακού παράγοντα στη χώρα, μετά την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα. Αυτός ο τίτλος τον τοποθετεί σε κεντρική θέση στον πολιτικό διάλογο και τις κοινοβουλευτικές διεργασίες.

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Νίκος Ανδρουλάκης πλέον, διαθέτει και ουσιαστικά προνόμια στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, όπως το δικαίωμα να ζητά τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων προ ημερησίας διατάξεως (άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής) σε κάθε κοινοβουλευτική Σύνοδο (σ.σ. κάθε τακτική Σύνοδος ξεκινά τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται πριν τις θερινές διακοπές του επόμενου έτους), ενώ οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν μόλις μία συζήτηση. Επίσης κατά τις συνεδριάσεις, τυγχάνει μεγαλύτερης ανοχής όταν υπερβαίνει τον καθορισμένο χρόνο ομιλίας, προνόμιο που σπάνια επεκτείνεται στους ηγέτες μικρότερων κομμάτων.

Παράλληλα, ο Κανονισμός της Βουλής (άρθρο 17) επιτρέπει στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ορίζει έως και τρεις αναπληρωτές εκπροσώπους του στις συνεδριάσεις, ακριβώς όπως και ο πρωθυπουργός. Αυτή η ευχέρεια του δίνει τη δυνατότητα να ασκεί αυξημένη επιρροή και έλεγχο στην κοινοβουλευτική διαδικασία, σε σύγκριση με τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων, που μπορούν να ορίσουν μόνο έως δύο αναπληρωτές.

Σε ό,τι αφορά τα πρακτικά: Το ΠΑΣΟΚ πλέον θα δικαιούται περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους και επιστημονικούς συνεργάτες ενώ προφανώς, θα αλλάξει και το γραφείο του στη Βουλή. Θα μεταφερθεί σε αυτό που αντιστοιχεί στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική εκτροπή η στέρηση του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu