Επικαιρότητα

Συντριβή Antonov στην Καβάλα: «Αποστειρώνουν» την περιοχή – Φόβοι για επικίνδυνα βλήματα σε μεγάλη απόσταση

Η «αποστείρωση» ασφαλείας στο σημείο της πτώσης του μοιραίου Antonov στην Καβάλα, αποτελεί το επόμενο κρίσιμο βήμα για την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο συντονισμού των συναρμόδιων φορέων.

Οι μονάδες εκκαθάρισης ναρκοπεδίων ξηράς του Ελληνικού Στρατού από Δράμα, Λιτόχωρο και Αλεξανδρούπολη, όπως και η ομάδα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) ΠΒΧ (Πυρηνικής – Βιολογικής-Χημικής) Άμυνας από την Πάχη Μεγάρων, έχουν ανοίξει την περίμετρο ελέγχου σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρου από το σημείο της πτώσης του αεροσκάφους. «Πρέπει να γίνει ένας ενδελεχής και λεπτομερής έλεγχος της περιοχής. Δεν αποκλείεται από την πρόσκρουση κάποια επικίνδυνα βλήματα ή άλλα επικίνδυνα υλικά να έχουν εκτοξευτεί σε μεγάλη απόσταση. Φανταστείτε να πάει ένας αγρότης στο χωράφι του και να βρει ένα ενεργό βλήμα ή εκρηκτικό. Πρέπει να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», δηλώνει εμφατικά αρμόδια πηγή.

Στο μεταξύ, έχει ξεκινήσει η περισυλλογή κομματιών του μοιραίου αεροσκάφους, τα οποία θα μεταφερθούν σε συγκεκριμένο χώρο, προκειμένου να γίνει μια «συναρμολόγηση» ελέγχου των εξαρτημάτων, του κινητήρα και άλλων μερών, που θα μπορούσαν να αναδείξουν στοιχεία, τα οποία ενδεχομένως προκάλεσαν την πτώση του.

Οι ναρκαλιευτές – πυροτεχνουργοί του Στρατού, έχουν ανοίξει ασφαλείς διαδρόμους προσέγγισης των συνεργείων της ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις βλάβες στο δίκτυό τους. Το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης στην περιοχή έχει αποκατασταθεί με διαφορετικούς τρόπους παροχής, ωστόσο παραμένουν εκτός τάσης επτά υποσταθμοί που επηρεάζουν δέκα επιχειρήσεις και είκοσι κατοικίες σε περιοχή κοντά του τόπου του ατυχήματος.

Ο δήμος, σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ, αποκατέστησε πρόβλημα υδροδότησης κατόπιν τοποθέτησης ηλεκτρογεννήτριας σε αντλιοστάσιο της περιοχής. Αρμόδια συνεργεία έχουν λάβει δείγματα νερού ύδρευσης-άρδευσης της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ίχνη μολύνσεων που μπορεί να προέρχονται από την έκλυση επιβλαβών αερίων, συνεπεία της πτώσης του αεροσκάφους.

Οι πρώτες εκτιμήσεις, των αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, αναφέρουν ότι σε 3-5 ημέρες θα ολοκληρωθεί το πλήρες «καθάρισμα» της περιοχής του αεροπορικού δυστυχήματος.

Άμεσα συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, και ειδοποιήθηκαν ο δήμος Παγγαίου, η περιφέρεια και οι διευθύνσεις υγείας, ενώ στο σημείο της πτώσης έφθασαν άμεσα 30 Πυροσβέστες με 14 οχήματα, ενώ ακολούθησαν τα στελέχη από 2η και 4η ΕΜΑΚ, με δύο ειδικά οχήματα περισυλλογής επικίνδυνων υλικών, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος», καθώς και ομάδα Σμη.ΕΑ (drones). Η περιοχή αποκλείστηκε άμεσα και δημιουργήθηκε περίμετρος ασφαλείας.

Αργότερα ειδοποιήθηκαν οι ειδικές υπηρεσίες του Ελληνικού Στρατού, ενώ ξεκίνησαν οι μετρήσεις από κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για την τυχόν ύπαρξη ραδιενεργών ή τοξικών αερίων, με αρνητικό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής του ατυχήματος μέσω μηνύματος από το 112 ώστε προληπτικά, να κλείσουν τα παράθυρα και τις πόρτες, εξαιτίας των καπνών που προκλήθηκαν από την πτώση του αεροσκάφους και της πυρκαγιάς στο σημείο της πρόσκρουσης, αλλά και να μην προσεγγίζουν την περιοχή του ατυχήματος.

Τα κλιμάκια του Στρατού δημιούργησαν διαδρόμους ασφαλούς διέλευσης και μεταφοράς των σορών του πληρώματος σε χώρο απολύμανσης, κάτι που έγινε από τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι ενέργειες πραγματοποιούνταν σε συνεργασία και με τη διαρκή παρουσία δυνάμεων που διαθέτει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu