Χωρίς καταγγελίες για δήθεν «επιθετικές ενέργειες» της Ελλάδας, ούτε αίτημα για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου ή οποιαδήποτε άλλη αναφορά στα ελληνοτουρκικά ολοκληρώθηκε η σύντομη τοποθέση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος της ΕΡΤ, όπως συνέβη και με όλους τους ομιλητές έως τώρα, επικεντρώθηκε κυρίως στα θέματα της ατζέντας της Συνόδου, δηλαδή στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου. Σύμφωνα με πληροφορίες έκανε επίσης κάποιες νύξεις για την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με αναφορές στην οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν, το PKK και άλλες κουρδικές οργανώσεις.
Κ. Μητσοτάκης: Δεν χρειαζόμαστε άλλη πηγή αστάθειας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να μιλήσει σε περίπου μια ώρα. Προσερχόμενος στη Σύνοδο και αναφερόμενος στον συμβιβασμό που ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «τελικά πρυτάνευσε η κοινή λογική και το καλό της συμμαχίας και ξεπεράστηκαν οι καιροσκοπικές και ωφελιμιστικές συμπεριφορές». «Δείχνοντας» δε προς την Άγκυρα, τόνισε πως «δεν χρειαζόμαστε καμία άλλη πηγή αστάθειας εντός της Συμμαχίας» εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι οι εταίροι μας».
«Συναντιόμαστε σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στη σκιά ενός πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά μία τομή στον γεωπολιτικό χρόνο. Δίνει νέα σημασία στην ευρωατλαντική συμμαχία και μας υποχρεώνει να κινηθούμε ταχύτερα ώστε να ενισχύσουμε τις δομές του ΝΑΤΟ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα εν τω μεταξύ σύντομο τετ – α – τετ με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Νίκος Δένδιας, όπως έγινε γνωστό με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο Τwitter. Παρόντες στο τετ α τετ ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Γκαμπρίλιους Λαντσμπέργκις, της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου και της Πορτογαλίας Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνιο
Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα είναι πάντα σε ετοιμότητα να απαντήσει στην όποια πρόκληση εκ μέρους της Άγκυρας. «Δεν πηγαίνουμε με το ζωνάρι λυμένο για καβγά αλλά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε και αναπάντητη οποιαδήποτε πρόκληση» είχε επισημάνει σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
Πήρε εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16, βλέπει Μπάιντεν
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συζητήσουν την πώληση νέων πολεμικών αεροσκαφών F-16 για τον εκσυγχρονισμό του στόλου της Τουρκίας στο περιθώριο συνόδου του ΝΑΤΟ μεταδίδει το Bloomberg.
Η συνάντηση αργότερα σήμερα στη Μαδρίτη έρχεται αφότου ο Ερντογάν εγκατέλειψε το βέτο στις προσπάθειες της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Αυτή η κίνηση φαίνεται να του εξασφάλισε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ενίσχυση της αεροπορίας της Τουρκίας, της δεύτερης μεγαλύτερης στρατιωτικής δύναμης στον Οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
«Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια της Τουρκίας για εκσυγχρονισμό του στόλου των F-16», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Σελέστ Βαλάντερ, βοηθός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ. «Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών της Τουρκίας, γιατί αυτή συμβάλει στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια».
Νωρίτερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Τουρκία διέψευσαν ότι έγινε διαπραγμάτευση για το θέμα ως αντάλλαγμα για ξεμπλοκάρει το θέμα Σουηδίας και Φινλανδίας.
Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η απόφαση του Τούρκου ηγέτη να άρει το βέτο άνοιξε το δρόμο για μια επίσημη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ,. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, είπε αξιωματούχος.
Ο Ερντογάν επιδιώκει τώρα να επωφεληθεί από τη συγκυρία. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν αποβάλει τη χώρα από το πρόγραμμα των F-35 της Lockheed Martin Corp. το 2019 αφότου η Αγκυρα αγόρασε τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα S-400.
Τον Σεπτέμβριο, η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ για να αγοράσει 40 νέα αεροσκάφη F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτ από τη Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών της.
Η συμφωνία για τα F-16 είναι δυνητικά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά απαιτεί την πλήρη υποστήριξη της κυβέρνησης Μπάιντεν για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Συντάξεις Ιανουαρίου 2025: Οι ημερομηνίες για τις πληρωμές και οι αυξήσεις
- Γεραπετρίτης: Υπάρχει μια καλή ευκαιρία να μπουν στη συζήτηση με την Τουρκία δύσκολα θέματα
- Phoenix Vega Mezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0128 ευρώ ανά μετοχή
- Τράπεζα της Ελλάδος: Δωρεά 2 μηχανημάτων X-ray στην Ελληνική Αστυνομία
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη – Με απώλειες 4,4% η UniCredit
- Σταϊκούρας: Παρουσίασε στο Υπουργικό την οργανωτική μεταρρύθμιση του σιδηροδρόμου
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις