Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής: Γερμανικό «βέτο» να αφαιρεθεί από το κείμενο συμπερασμάτων κάθε αναφορά για πλαφόν στο αέριο

Σε ναυάγιο καταλήγει -πριν καν αρχίσει- η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που συνεδριάζει σήμερα και αύριο (20-21/10/2022) στις Βρυξέλλες.

Η Γερμανία εμφανίζεται αμετακίνητη όσον αφορά το πλαφόν στο φυσικό αέριο τορπιλίζοντας οποιαδήποτε συζήτηση με ένα άτυπο… βέτο. Ειδικότερα, το Βερολίνο φέρεται να ζήτησε να αφαιρεθεί από το κείμενο συμπερασμάτων οποιαδήποτε αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής στο αέριο. Κι αυτό αν και στο αρχικό κείμενο, η Σύνοδο Κορυφής θα ζητούσε από την Κομισιόν να προτείνει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του Reuters, ακόμα κι αυτό το σενάριο… έπεσε στο κενό.

Αποκλείεται να συμφωνηθεί πλαφόν στο αέριο

Οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεδριάζουν σήμερα (20/10/2022) για δεύτερη φορά μέσα σε δύο εβδομάδες για να προσπαθήσουν να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας. Ωστόσο, οι διαφορές παραμένουν με αποτέλεσμα θα θεωρείται απίθανη -τουλάχιστον επί του παρόντος- η επίτευξη συμφωνίας για την επιβολή ανώτατου ορίου τιμών για το φυσικό αέριο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι 27 αναμένεται να υποστηρίξουν τμήματα ενός πακέτου ενεργειακών προτάσεων της ΕΕ που υποβλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένου μιας εναλλακτικής τιμής αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο και κοινή αγορά φυσικού αερίου, αφού νωρίτερα συμφώνησαν να γεμίσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου και να ανακτήσουν έσοδα από ενεργειακές εταιρείες προκειμένου να διατεθούν για τη στήριξη των καταναλωτών.

Παραμένει ο διχασμός

Ωστόσο, οι χώρες παραμένουν τόσο διχασμένες όσο ήταν και πριν και από μήνες σχετικά με το εάν και πως θα περιοριστούν οι τιμές του φυσικού αερίου για να περιοριστεί ο υψηλός πληθωρισμός και να αποτραπεί η ύφεση, αφού η Ρωσία έκοψε τις ροές φυσικού αερίου μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ενώ 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Πολωνίας, πιέζουν για κάποια μορφή ανώτατου ορίου, αντιμετωπίζουν έντονη αντίθεση από τη Γερμανία και την Ολλανδία, που προειδοποιούν ότι ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα των προμηθειών.
«Μια συμφωνία είναι εξαιρετικά απίθανη… Οι απόψεις φαίνεται να απέχουν πολύ μεταξύ τους» δήλωσε ανώτερος διπλωμάτης της ΕΕ πριν από τις σημερινές συνομιλίες.

Το… βέτο της Γερμανίας

Ένα προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής των ηγετών, που είδε το Reuters, θα ζητούσε από τις Βρυξέλλες να προτείνουν ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Πρόκειται για μια ένα σενάριο που προωθείται από τη Γαλλία και έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Αλλά πριν ακόμα αρχίσει η συνάντηση, αυτή η ιδέα φαίνεται να… αντιμετωπίζει εμπόδια. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, η Γερμανία ζήτησε να αφαιρεθούν όλες οι αναφορές για ανώτατα όρια τιμών από το κείμενο συμπερασμάτων.

Επιμένει στο «nein» ο Σολτς για το πλαφόν

Τις γερμανικές ενστάσεις για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο επανέλαβε την Πέμπτη ο καγκελάριος της χώρας, Όλαφ Σολτς.

«Ένα πολιτικά καθορισμένο ανώτατο όριο τιμών εγκυμονεί πάντα τον κίνδυνο οι παραγωγοί να πουλήσουν το φυσικό τους αέριο αλλού, και εμείς οι Ευρωπαίοι να καταλήξουμε να λαμβάνουμε λιγότερο φυσικό αέριο αντί για περισσότερο», είπε ο Σολτς σε ομιλία του στο κοινοβούλιο στο Βερολίνο.

Η δήλωση Σολτς ήρθε λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο με την ενεργειακή κρίση στην ατζέντα. Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ θα συζητήσουν τρόπους διατήρησης των τιμών της ενέργειας υπό έλεγχο και διασφάλισης της ασφάλειας του εφοδιασμού καθώς και την τελευταία κατάσταση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο συμπερασμάτων, αποδέχονται τις προτάσεις της Κομισιόν, ενώ παράλληλα θα ασκήσουν πίεση για την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Τουλάχιστον 15 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης, τρίτης, τέταρτης και πέμπτης μεγαλύτερης χώρας της ΕΕ, ζητούν ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου. Άλλες, όπως η Γερμανία είναι σταθερά αντίθετες.

Αντί για πλαφόν, ο Σολτς υποστήριξε την ιδέα της στενής συνεργασίας με αγοραστές, όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός για τις περιορισμένες προμήθειες, ενώ παράλληλα απευθύνθηκε στις «ομοϊδεάτισσες» χώρες παραγωγούς. «Είμαι πεπεισμένος ότι χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς ή η Νορβηγία, που στέκονται μαζί μας με αλληλεγγύη στο πλευρό της Ουκρανίας, έχουν συμφέρον η ενέργεια στην Ευρώπη να μην γίνει απρόσιτη», είπε.

Να σημειωθεί ότι η στάση της Γερμανίας που μπλοκάρει μια πανευρωπαϊκή λύση όσον αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου έχει δεχθεί έντονη κριτική, με το Politico να κρίνει ότι το Βερολίνο θα πρέπει να είναι πιο ανοιχτό σε συμβιβασμούς. Για αυτό, ωστόσο, εκφράζει τις αμφιβολίες του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu