Επικαιρότητα

Συνάντηση Ι. Μπούγα – Ευαγγελίας Νίκα για επιτάχυνση δικών και λιγότερες αναβολές στο Συμβούλιο της Επικρατείας

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας με την πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα.

Ο υφυπουργός Δικαιοσύνης και η πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζήτησαν για την ανάγκη αναμόρφωσης των διατάξεων με σκοπό την ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον δραστικό περιορισμό των αναβολών

Η ταχύτερη διεξαγωγή των δικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ο δραστικός περιορισμός των αλογίστων οίκοθεν αναβολών (των αναβολών που δίνουν οι σύμβουλοι Επικρατείας χωρίς να το ζητήσουν οι συνήγοροι των διαδίκων) ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του υφυπουργού Δικαιοσύνης Ιωάννη Μπούγα με την πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Ευαγγελία Νίκα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μπούγας συναντήθηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με την πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κυρία Νίκα και «συζήτησαν για την ανάγκη αναμόρφωσης των δικονομικών διατάξεων που διέπουν τη διαδικασία ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας με σκοπό την ταχύτερη διεξαγωγή της δίκης στο Ανώτατο Δικαστήριο και τον δραστικό περιορισμό των αναβολών».

Από τα δύο μέρη συμφωνήθηκε να αναληφθεί σχετική νομοθετική πρωτοβουλία εκ μέρους του υπουργείου Δικαιοσύνης και «εφόσον ληφθούν υπόψη οι απόψεις τόσο της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όσο και των δικηγόρων, η διαδικασία του σχεδίου νόμου να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2023».

Στο ΣτΕ οι οίκοθεν αναβολές δίνονται ανεξέλεγκτα χωρίς κανέναν περιορισμό, σε σημείο να υπάρχει εδώ και χρόνια και ο επονομαζόμενος από τους συναδέλφούς του «βασιλιάς των αναβολών» ο οποίος έχει φτάσει σε σημείο να δίνει μέχρι και 74 αναβολές σε μία υπόθεση επί μια δεκαετία και πλέον, ενώ σε άλλες υποθέσεις δίνει 63, 59 κ.λπ. αναβολές. Παρ΄ όλα αυτά δεν υπόκειται σε κανέναν έλεγχο από τους προϊσταμένους του δικαστές και όχι μόνο συνεχίζει το έργο του, αλλά κληρώθηκε και επιθεωρητής ο οποίος θα ελέγξει του Διοικητικούς Πρωτοδίκες και Εφέτες αν καθυστερούν στην έκδοση αποφάσεων.

Ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκου Δικαστηρίου Αθανάσιος Ράντος κατά την θητεία του στη θέση του προέδρου του ΣτΕ είχε προτείνει μεταξύ των άλλων στην Διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ ως ανώτερο πλαφόν της 6 αναβολές σε μια υπόθεση (που θεωρείται και πάλι μεγάλος αριθμός αναβολών) και δεν έχει γίνει δεκτή η πρότασή του.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu