Σε τέσσερις άξονες κατανέμονται τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από τις δράσεις κοινωνικής ευθύνης που θα χρηματοδοτήσει η Κοινοπραξία κατασκευής του ΤΑΡ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της σύσκεψης που είχε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με εκπροσώπους των τριών Περιφερειών της Μακεδονίας, από τις οποίες θα διέρχεται ο Αγωγός και με εκπροσώπους της εταιρείας TAP.
Σκοπός της συνάντησης ήταν να εξευρεθεί ο καλύτερος δυνατός τρόπος διαχείρισης του ποσού που θα διαθέσει η εταιρεία, το οποίο, όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, υπερδιπλασιάστηκε στα 32 εκατ. ευρώ, ύστερα από επίπονες και εποικοδομητικές συνομιλίες του υπουργείου με την εταιρεία για την επανεκκίνηση του έργου.
Τα βασικά πεδία για τα οποία μπορούν να υποβάλλονται έργα προς χρηματοδότηση, έχουν, ως εξής: α) Περιβάλλον, β) Εκπαίδευση και Κατάρτιση (με έμφαση στην επαγγελματική εκπαίδευση και τον ενεργειακό τομέα), γ) Κοινωνικοοικονομική Ανάπτυξη (με έμφαση στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό), δ) Ποιότητα Ζωής των τοπικών Κοινοτήτων (με έμφαση στην κοινωνική στήριξη και συνοχή).
Στη συνάντηση συμφωνήθηκαν, επίσης:
– Η διαδικασία με την οποία οι αρμόδιοι φορείς και τα λοιπά ενδιαφερόμενα μέρη μπορούν να υποβάλουν προς την εταιρεία ΤΑP AG προτάσεις για έργα ή προγράμματα προς χρηματοδότηση προς όφελος των τοπικών κοινωνιών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Στο ανωτέρω πλαίσιο αποφασίστηκε και η συγκρότηση, με ευθύνη του υπουργείου, Επιτροπής Παρακολούθησης του έργου, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της TAP και των Περιφερειών και των Δήμων από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός.
– Τα εδαφοκοινωνικά κριτήρια για την κατανομή του ποσού ανά Περιφέρεια, στο πλαίσιο ενός τετραετούς επιχειρησιακού σχεδίου 2016-2019 και σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους Δήμους ανά Περιφέρεια.
Στη συνάντηση συμμετείχαν οι περιφερειάρχεςς Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γεώργιος Παυλίδης, και Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Θεοφάνης Παπάς, ο επικεφαλής του ΤΑΡ στην Ελλάδα Ρίκαρντ Σκούφιας, ο διευθυντής Εξωτερικών και Κυβερνητικών Υποθέσεων του ΤΑΡ Αλέξανδρος Πανουργιάς, ο διευθυντής του Γραφείου Υπουργού Δημοσθένης Παπασταμόπουλος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Χατζηδάκης για αναβάθμιση από Moody’s: Επιστροφή της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα
- Η Moody’s αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας, αλλά με σταθερές προοπτικές
- Ο αντιπρόεδρος Χατζηδάκης ζητά από τους υπουργούς «σεμνότητα και αποτελεσματικότητα»
- Οι ΗΠΑ «εκλιπαρούν» ευρωπαϊκές χώρες να τους στείλουν… αυγά
- ΑΑΔΕ: Δεσμεύτηκε παράνομο φρέον 8,2 τόνων από Τουρκία, επιβλήθηκε πρόστιμο 2,9 εκατ. ευρώ
- ΗΔΙΚΑ: Ποιος ευθύνεται για τις κρατήσεις στις επικουρικές συντάξεις
- Εθνική Ένωση Καφέ ΗΠΑ προς Τραμπ: Οι δασμοί θα αυξήσουν 50% την τιμή του καφέ
- Ευρωπαϊκές αγορές: Σημαντικά κέρδη από το «γερμανικό πακέτο» – Στο +2,11% ο DAX
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις