Οι περισσότεροι Γερμανοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει έναν συμβιβασμό για το χρέος με τους ευρωπαίους εταίρους, που συμφέρει εν τέλει και τις δύο πλευρές.
Με ψυχραιμία αντέδρασαν οι ευρωπαϊκές αγορές στη νίκη του Αλέξη Τσίπρα στις ελληνικές εκλογές, προφανώς διότι κάθε άλλο αποτέλεσμα θα αποτελούσε έκπληξη. Παρά τις ριζοσπαστικές προεκλογικές εξαγγελίες, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα αναζητήσει, όπως όλα δείχνουν, τον συμβιβασμό με τους ευρωπαίους εταίρους, ίσως και επειδή λείπουν από τα κρατικά ταμεία οι πόροι για την εφαρμογή των πρώτων κοινωνικών προγραμμάτων που υποσχέθηκε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της γερμανικής τράπεζας Commerzbank Γιόργκ Κρέμερ δήλωσε σχετικά στην Deutsche Welle: «Η χρηματοδότηση των πρώτων κοινωνικών προγραμμάτων θα είναι δύσκολη. Στο προοίμιο των εκλογών αρκετοί Έλληνες δεν πλήρωσαν φόρους και έτσι τα έσοδα του Δημοσίου, σύμφωνα με στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, ήταν τον Ιανουάριο κατά 1 δισ. ευρώ χαμηλότερα απ’ ό,τι αναμενόταν».
Χωρίς φρέσκο χρήμα στα ταμεία το ελληνικό Δημόσιο δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ήδη το πρώτο τρίμηνο του 2015 η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει πιστώσεις και τόκους γύρω στα 4,5 δισ. ευρώ, ενώ το καλοκαίρι θα πρέπει να εξυπηρετηθεί το χρέος με 3,5 δισ. τον Ιούλιο και περίπου 3 δισ. τον Αύγουστο.
Πιθανή μια επιμήκυνση και μείωση τόκων
Σχεδόν όλοι οι ειδικοί στη Γερμανία εκτιμούν πάντως ότι ελληνική κυβέρνηση και πιστωτές θα συμφωνήσουν μετά από διαπραγματεύσεις και θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Διότι ένα Grexit θα οδηγούσε το πιθανότερο σε πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου και μαζικές αναλήψεις καταθέσεων.
Επιπτώσεις θα υπήρχαν ωστόσο και για τους πιστωτές, εκτιμά ο οικονομολόγος Γιόργκ Κρέμερ. «Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να διαγραφούν όλες οι πιστώσεις, περίπου 250 δισ. ευρώ που δόθηκαν στην Ελλάδα. Στη Γερμανία η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους ψηφοφόρους της, ενώ την ίδια στιγμή θα ενισχυόταν το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Και οι διεθνείς πιστωτές δεν επιθυμούν τέτοιου είδους εξελίξεις», εξηγεί.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank θεωρεί ότι ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να έχει τη μορφή επιμήκυνσης της αποπληρωμής και μείωσης των επιτοκίων.
Όμοια άποψη έχει και ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου Τόμας Στράουμπχαρ, ο οποίος τονίζει ότι μόνο με λιτότητα και περικοπές η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από την κρίση. «Κύριο χαρακτηριστικό στις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι από την μια η λιτότητα, από την άλλη όμως η ανάπτυξη. Μόνο με ένα συνδυασμό νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής μπορούμε να φθάσουμε μακροπρόθεσμα σε μια λύση», επισημαίνει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Η ιταλική ENI ετοιμάζει και δεύτερη πλωτή δεξαμενή LNG για το Κονγκό
- Γερμανία: Οι αγρότες διαδηλώνουν και πάλι στo Βερολίνο
- Λίβανος: Το Ισραήλ επιδιώκει μια ακατοίκητη νεκρή ζώνη στην λιβανοϊσραηλινή μεθόριο
- Ερντογάν για εντάλματα σύλληψης Νετανιάχου – Γκάλαντ: «Θαρραλέα απόφαση» από το ΔΠΔ
- FAZ: Υπολογίσιμες πλέον οι οικονομίες Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας
- Μ. Ηλιόπουλος στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Η ΑΕΚ θα μας ενώνει για πάντα»
- ΣΥΡΙΖΑ: Όλα έτοιμα για την εκλογική διαδικασία αύριο Κυριακή 24 Νοεμβρίου
- ΙΣΑ: Σε θετική κατεύθυνση τα μέτρα για τη μείωση του claw back
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις