Ελλάδα

Συμβεβλημένοι γιατροί: Πώς θα κλείνονται τα ηλεκτρονικά ραντεβού – Διευκρινίσεις Γεωργιάδη

Ο ιατρός που αναρτά το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών ραντεβού ορίζει και την διάρκεια που θέλει για το κάθε ραντεβού, λέει ο υπ. Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διευκρινίζει μετά από σχετικές ερωτήσεις σχετικά με την πλατφόρμα ραντεβού συμβεβλημένων γιατρών, ότι ο γιατρός που αναρτά το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών ραντεβού ορίζει και την διάρκεια που θέλει για το κάθε ραντεβού. Ακόμα κάνει γνωστό ότι ο γιατρός κλείνει όσα ραντεβού επιθυμεί για τους ασθενείς του στην πλατφόρμα, όπως έκανε μέχρι τώρα στο δικό του πρόγραμμα.

Αναλυτικά η ανάρτηση του κ. Γεωργιάδη

«Σε συνέχεια της ανακοίνωσης στις 31/12/24 για την πλατφόρμα προγραμματισμού ραντεβού συμβεβλημένων ιατρών και μετά από ερωτήσεις ιατρών, διευκρινίζεται ότι ο ιατρός που αναρτά το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών ραντεβού ορίζει και την διάρκεια που θέλει για το κάθε ραντεβού. Παράλληλα ο ίδιος κλείνει όσα ραντεβού επιθυμεί για τους ασθενείς του στην πλατφόρμα, όπως έκανε μέχρι τώρα στο δικό του πρόγραμμα.

Όσα ραντεβού έως τις 200 μηνιαίες επισκέψεις δεν έχουν συμπληρωθεί, θα μπορεί ενας ασθενής να κλείνει ραντεβού στα κενά του προγράμματος που έχει αναρτήσει ο ιατρός. Αυτό διευκρινίζεται διότι είχε δοθεί η εσφαλμένη εντύπωση ότι μόνο ο ασθενής θα κλείνει ραντεβού μέσω της πλατφόρμας. Ο ιατρός επίσης έχει την διακριτική ευχέρεια να επικοινωνήσει με τον ασθενή για τροποποίηση του ραντεβού ή μη αποδοχής ανάλογα με την περίπτωση.

Διευκρινίσεις θα δοθούν στην προγραμματισμένη υβριδική ημερίδα στις 13/1/25 14.30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΣΑ από εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ και του ΕΟΠΥΥ . Γενικά έχουμε φροντίσει στην εφαρμογή να λάβουμε υπόψιν όλες τις ανησυχίες των ιατρών για αυτό και οι σχετικές συνδικαλιστικές αντιδράσεις ήταν εντελώς υπερβολικές».

Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: «Ατυχής και επιφανειακή» η ενέργεια του ΕΟΠΥΥ

«Ατυχή και επιφανειακή» χαρακτηρίζει ο ΙΣΠ την ενέργεια του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει την παραμονή της Πρωτοχρονιάς νέα διαδικασία για τον καθορισμό ιατρικών ραντεβού, αλλά και για τη συνταγογράφηση φαρμάκων με ισχύ από την Πρωτοχρονιά.

«Η παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για αναβολή του μέτρου έως την 1η Φεβρουαρίου 2025 κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση αφού δίνει ένα μικρό περιθώριο ενημέρωσης των ενδιαφερομένων, δηλαδή γιατρών και ασφαλισμένων, ωστόσο, απαιτείται διάλογος ώστε να δημιουργηθεί μια νέα, κοινώς αποδεκτή και ρεαλιστική διαδικασία», αναφέρει.

Ο ΙΣΠ καλεί το Υπουργείο Υγείας να εισακούσει τις προτάσεις που διατυπώνονται και να αναγνωρίσει τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κοινωνία, ώστε:

Παράλληλα με τη διαδικασία ηλεκτρονικής επιβεβαίωσης των ιατρικών ραντεβού να υπάρξει πρόβλεψη για τηλεφωνικά και επείγοντα ραντεβού, όπως επίσης και να δοθεί η δυνατότητα στον ιατρό να δίδει προτεραιότητα σε περιστατικά αναλόγως με τη σοβαρότητά τους.

Να υπάρξει διάλογος σχετικά με τη διάρκεια των ραντεβού διότι δεν είναι λογικό μέσα σε δεκαπέντε λεπτά να υποβληθεί σε εξέταση ένας ασθενής και μετά να λάβει την ιατρική συνταγή, όταν πρόκειται για ιδιαίτερα περιστατικά λ.χ. καρδιολογικού, χειρουργικού, αναπνευστικού, οδοντιατρικού ή ψυχιατρικού ενδιαφέροντος.

Σε ό,τι αφορά στα ωράρια επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν βελτιωτικές ενέργειες που θα συμφωνούν με τις πρόνοιες που προβλέπονται στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας των γιατρών. Ενώ επιπροσθέτως, κρίνεται αναγκαίο να ληφθεί υπ’ όψιν η αδυναμία που θα προκύψει σε ορισμένες κατηγορίες ασφαλισμένων να κλείνουν ιατρικά ραντεβού με τρίμηνη προθεσμία.

Στο ίδιο πλαίσιο, προσθέτει, οι αμοιβές που προσφέρονται από τον ΕΟΠΥΥ πρέπει να αναπροσαρμοσθούν στα σημερινά δεδομένα της οικονομίας αφού παραμένουν στάσιμες από το 2012.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΠ Νικόλαος Πλατανησιώτης έθεσε επιπλέον και μια πτυχή που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στη μεταρρύθμιση που προωθείται:

«Με βάση τις μεταβολές που κυοφορούνται, αλλά και για την διαπιστωμένη επιβάρυνση των νοσοκομειακών εφημεριών στις 1η και 2η Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) Αττικής, ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιώς επαναλαμβάνει την πρόταση για τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας αστικού τύπου σε 24ωρη βάση προκειμένου να εξυπηρετούνται περιστατικά βασικών ιατρικών ειδικοτήτων (παθολογικά, ορθοπεδικά, καρδιολογικά, κλπ.). Με τον τρόπο αυτό, τα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν επιβοηθητικά προς τα νοσοκομεία, αφού υπάρξει αποφόρτιση από απλά περιστατικά και φυσικά μείωση του χρόνου αναμονής», καταλήγει.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu