Η παραγωγή τομάτας στην Ελλάδα έχει μειωθεί 50% τα τελευταία 15 χρόνια
Τα 11 χρόνια πορείας συμπληρώνει φέτος η εταιρεία Θερμοκήπια Ξάνθης, η οποία δραστηριοποιείται με μισθωμένες εκτάσεις στο χωριό Εράσμειο Ξάνθης και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο θερμοκήπιο της Ελλάδας, μετά το Waterplant στη Δράμα, στο οποίο μετέχει μαζί με άλλους επιχειρηματίες ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος,
Ήδη από την αρχή αυτής της διαδρομής, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής της βρίσκεται στα καταστήματα των μεγάλων αλυσίδων λιανικής σε όλη τη χώρα, τόσο με χύμα όσο και συσκευασμένα, branded προϊόντα. Με ιδρυτή τον επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας Πλαστικά Θράκης, Κωνσταντίνο Χαλιορή, να διαθέτει λίγο παραπάνω από το 50% -το υπόλοιπο ανήκει μετοχικά στην ‘Ελαστρον- η ιδέα για τα Θερμοκήπια Ξάνθης ξεκίνησε το 2012, όταν ο κ. Χαλιορής είχε μάθει τυχαία ότι οι εισαγόμενες τομάτες στην Ελλάδα θα ξεπερνούσαν την παραγωγή των εγχώριων, και τελικά η υλοποίησή της ήρθε το 2014.
Το 2025, το 95% της παραγωγής των Θερμοκηπίων Θράκης παραδίδεται στις τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Μασούτης, Σκλαβενίτης, Lidl) σε όλη την Ελλάδα και σε κάποιες τοπικές λαϊκές αγορές, ενώ ένα μικρό 5% παραδίδεται σε χώρες των Βαλκανίων, Βουλγαρία, Ρουμανία, στην Τσεχία και την Κύπρο.
Αυτό το χρονικό διάστημα η εταιρεία ξεκίνησε, μετά από συμφωνία με τον managing director της ΑΒ Βασιλόπουλος, Νίκο Λαβίδα, η αποκλειστική διάθεση προϊόντων υπό το brand ”Ο κήπος της Ξάνθης” στα ομώνυμα σούπερ μέρκετ.
Οι εργαζόμενοί της πλησιάζουν τους 250 (υπάλληλοι, διοικητικό προσωπικό και εργάτες σοδειάς) ενώ σε περιόδους πολλής δουλειάς ο αριθμός αυτός μπορεί να αγγίξει τους 350. Το 70% αυτών, δε, είναι γυναίκες.
Η καλλιέργεια στα Θερμοκήπια Ξάνθης γίνεται μέσω υδροπονίας, δηλαδή εκτός εδάφους, όπου και αναπτύσσεται σε ένα υπόστρωμα σπειροβάμβακα. Η υδροπονία, παρά το όνομα της, μάλιστα αναπτύσσεται σε περιβάλλον με 85% λιγότερο νερό και θεωρείται παγκοσμίως ως ένας από τους πιο δημοφιλείς, ελέω και κλιματικής αλλαγής, τρόπους παραγωγής τομάτας. Εξάλλου, το συγκεκριμένο θερμοκήπιο συνδέεται άμεσα με τη γεωθερμία, το ζεστό νερό δηλαδή που βρίσκεται στο υπέδαφός του, με αποτέλεσμα να είναι ένα από τα πιο φιλικά στο περιβάλλον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και παγκοσμίως.
Η κλιματική αλλαγή, εξάλλου, όπως αναφέρει ο επικεφαλής των Θερμοκηπίων και αντιπρόεδρος του ΔΣ, Μάκης Λειβαδίτης, είναι η αιτία που τα τελευταία 15 χρόνια η παραγωγή ντομάτας έχει μειωθεί στο μισό στην Ελλάδα: Από 1 εκατ. τόνους που ήταν το 2010, πλέον παράγονται μόλις 460.000 τόνοι, ενώ ειδικά το καλοκαίρι, οπότε και λόγω του τουρισμού η ζήτηση είναι ακόμα πιο αυξημένη, καταγράφονται σημαντικές εισαγωγές ντομάτας, ακόμα και από χώρες της Ευρώπης όπως η Πολωνία.
12 εκατ. ευρώ έσοδα
Η εταιρεία Θερμοκήπια Ξάνθης έκλεισε το 2023 με 8 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών, ενώ το 2024 αναμένεται να αγγίξει τα 12 εκατ. ευρώ, άνοδος, η οποία προέρχεται από την αύξηση έκτασης των θερμοκηπίων, από 260 σε 320. Παρόμοιες εκτιμήσεις υπάρχουν και για το 2025.
Η κύρια καλλιέργεια της εταιρείας είναι η ντομάτα, ακολουθούν τα αγγουράκια και η μελιτζάνα, ενώ υπάρχει για το ερχόμενο χρονικό διάστημα και ο σχεδιασμός για την καλλιέργεια κάποιων ειδών πιπεριάς. Την ίδια στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη επένδυση στην κοντινή Νέα Κεσάνη, μια νέα μονάδα σε έκταση την οποία θα εξαγοράσει η Θερμοκήπια Ξάνθης.
Συνολικά, από το 2014 η εταιρεία έχει εκπονήσει τέσσερα επενδυτικά προγράμματα ύψους 35 εκατ. ευρώ, με το πιο πρόσφατο να ανέρχεται στο ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ και να ολοκληρώνεται το 2027.
Στασιμότητα ετών 24
Οι επενδύσεις αυτές έρχονται σε μια χρονική στιγμή που η θερμοκηπιακή καλλιέργεια αρχίζει να αναπτύσσεται με πιο γοργούς ρυθμούς σε σχέση με το παρελθόν. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2000, όταν είχαν αρχίσει να λειτουργούν σταδιακά κάποια θερμοκήπια στην Ελλάδα, τα στρέμματα που καλλιεργήθηκαν αρχικά ήταν γύρω στα 60.000, με τον αριθμό αυτόν να παραμένει σχεδόν ο ίδιος μετά από… 24 χρόνια.
Αυτό συνέβη, καθώς πολλά θερμοκήπια παρότι άνοιξαν με προσδοκίες, δεν άντεξαν, λόγω κακοδιαχείρισης και έλλειψης τεχνογνωσίας κυρίως, και διέκοψαν τελικά τη λειτουργία τους μετά από μερικά χρόνια. Στον αντίποδα βρίσκεται η Τουρκία, μια χώρα που ξεκίνησε στον συγκεκριμένο τομέα με δραστηριοποίηση στα ίδια στρέμματα με την Ελλάδα, έχει φτάσει πλέον τα 850.000 στρέμματα, τα οποία καλλιεργούνται μέσω υδροπονικής παραγωγής και έχει πολύ συντονισμένη παρουσία και στο εξωτερικό σε διεθνείς εκθέσεις.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Έρευνα ΠΙΣ: Δυσαρεστημένο το 48,1% από τις υπηρεσίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Συνελήφθη για οπλοκατοχή ο Αντώνης Καφετζόπουλος – Αφέθηκε ελεύθερος
- Tesla: Μειώθηκαν οι παραδόσεις οχημάτων στο α’ τρίμηνο – Βουτιά 5% για τη μετοχή
- ΑΔΜΗΕ: Δυο νέα μέλη από την κινεζική State Grid στο διοικητικό συμβούλιο
- Τέμπη: Απορρίφθηκε η μήνυση της Μ. Καρυστιανού κατά του εφέτη ανακριτή Μπακαΐμη
- Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος: Θα καταθέσει αίτηση το φθινόπωρο του 2025 για παράρτημα ιδιωτικού πανεπιστημίου
- Υπόθεση Βασίλη Καλογήρου: Ο φάκελος πάει στο Ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ
- Γαλλία: Υπό αστυνομική προστασία η δικαστής που επέβαλε την ποινή στην Λεπέν
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις