Επιχειρήσεις

Stress tests τραπεζών: Κίνδυνος υπερβολικής μόχλευσης κεφαλαίων και ρευστότητα στο μικροσκόπιο

Τα πάνω κάτω φέρνουν οι αλλαγές οι οποίες θα εφαρμοστούν τόσο στην Εποπτικό Έλεγχο των Τραπεζών όσο και στα stress tests . Οι αλλαγές αυτές θα λάβουν χώρα από την 1.1.2023 όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και αναθεωρούν τις μετρήσεις για τον κίνδυνο στα κεφάλαια και τη ρευστότητα των τραπεζών καθώς τον τρόπο υπολογισμού τους. 

_x000D_

H αναθεώρηση μετά τον τελικό σχολιασμό της από τα πιστωτικά ιδρύματα και τους φορείς της θα τεθεί σε εφαρμογή την 1.1.2023 

_x000D_

Οι αναθεωρήσεις αποσκοπούν σε εκτεταμένες ποιοτικές και ποσοτικές αλλαγές σε ότι αφορά τις οδηγίες για τις  κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών. Έρχονται δε σε μια κρίσιμη στιγμή για τις Ευρωπαϊκές Τράπεζες οι οποίες έχουν να αντιμετωπίσουν το φάσμα πιθανής ύφεσης της Ευρωπαϊκής Οικονομίας. Έτσι το φάσμα των κινδύνων που έχουν να αντιμετωπίσουν είναι μεγάλο και ισχυρό.

_x000D_

Η υπερβολική μόχλευση των κεφαλαίων μπαίνει στο στόχαστρο της αρχής.

_x000D_

Επίσης η αρχή διαφοροποιεί ως προς τον κίνδυνο τα σημαντικά και λιγότερο σημαντικά ιδρύματα.

_x000D_

Τι θα λαμβάνεται υπόψη στα stress tests

_x000D_

Οι αλλαγές σε αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές δεν μεταβάλουν το συνολικό πλαίσιο  του εποπτικού ελέγχου αλλά επηρεάζουν τα κύρια στοιχεία του, όπως (i) η ανάλυση του  επιχειρηματικού μοντέλου των τραπεζών , (ii) η αξιολόγηση της εσωτερικής διακυβέρνησης και ρυθμίσεις ελέγχου σε επίπεδο τράπεζας, (iii)  η αξιολόγηση των κινδύνων για το κεφάλαιο και την επάρκεια κεφαλαίου και (iv) η εκτίμηση των κινδύνων για τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση και την επάρκεια των πόρων ρευστότητας για την κάλυψη αυτών των κινδύνων.

_x000D_

Τα μοχλευμένα κεφάλαια συνιστούν κίνδυνο. Τι σημαίνει αυτό για την αναβαλλόμενη φορολογία

_x000D_

 Η αναθεώρηση των κατευθυντήριων γραμμών ως προς το  SREP, αντικατοπτρίζει  αλλαγές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή της αξιολόγησης του κινδύνου υπερβολικής μόχλευσης . Αυτό είναι κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη μέτρηση του κινδύνου στις ελληνικές τράπεζες οι οποίες διατηρούν στα κεφάλαιά τους μεγάλη αναβαλλόμενη φορολογία.

_x000D_

 Πρόσθετες σχετικές αλλαγές είναι αυτές που σχετίζονται με την ενίσχυση της αρχής της αναλογικότητας καθώς και την ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των εποπτικών αρχών προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας.

_x000D_

Η τακτική παρακολούθηση των βασικών δεικτών χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό ουσιωδών αλλαγών στο προφίλ κινδύνου  της κάθε τράπεζας. Η συνολική αξιολόγηση στα βιώσιμα ιδρύματα έχει μια κλίμακα από το 1 έως το 4 και έναν αρνητικό βαθμό (F) που καταδεικνύει πως το ίδρυμα αστοχεί και ενδέχεται να αποτύχει.

_x000D_

Άλλοι κίνδυνοι για τις μεγάλες και τις μικρές τράπεζες

_x000D_

Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές αναγνωρίζουν την αρχή της αναλογικότητας που αφορούν την έκταση και το εύρος των δραστηριοτήτων της κάθε τράπεζας αλλά και τις διασυνοριακές δραστηριότητες αυτής.

_x000D_

Στο πλαίσιο της αρχής της αναλογικότητας  (μέγεθος τράπεζας κλπ) θα εκφράζονται και οι σχετικές απαιτήσεις.

_x000D_

Η τακτική παρακολούθηση βασικών ποσοτικών και ποιοτικών δεικτών αναλόγως και των οικονομικών συνθηκών που επικρατούν θα καθορίζει το προφίλ κινδύνου κάθε τράπεζας.

_x000D_

Το επιχειρηματικό μοντέλο κάθε τράπεζας και τα στρατηγικά της σχέδια θα βοηθούν στην αποκάλυψη βασικών τρωτών σημείων που αυτή αντιμετωπίζει.

_x000D_

Θα αξιολογείται η εσωτερική διακυβέρνηση και το επίπεδο ελέγχων στην τράπεζα.

_x000D_

Ιδιαίτερη θα είναι η εκτίμηση των κεφαλαιακών κινδύνων που θα αναλύονται και θα ποσοτικοποιούνται σε κάθε επίπεδο..

_x000D_

Θα πραγματοποιείται ξεχωριστή εκτίμηση της επάρκειας των ιδίων κεφαλαίων του πιστωτικού ιδρύματος.

_x000D_

Θα διενεργείται εκτίμηση των  κινδύνων ρευστότητας και χρηματοδότησης της τράπεζας 

_x000D_

Τέλος θα διενεργείται συνολική αξιολόγηση και εφαρμογή των εποπτικών μέτρων που ολοκληρώνεται με την συνολική αξιολόγηση του SREP.

_x000D_

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu