Πολιτική

Στρατιωτικές ασκήσεις του Ισραήλ, νότια της Κρήτης – μήνυμα στην Τουρκία για το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δύο θαλάσσιες περιοχές νότια της Κρήτης δέσμευσε το Ισραήλ, από τις 26 Ιουλίου έως τις 5 Αυγούστου για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού.

Πρόκειται για μία κίνηση που αποτελεί σαφές μήνυμα κατά της Τουρκίας, καθώς οι συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές συμπίπτουν με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, το οποίο το Ισραήλ αμφισβητεί, σύμφωνα με τα Νέα.

Η κίνηση του Ισραήλ γίνεται την ώρα που η Άγκυρα προετοιμάζεται για την έξοδο του τουρκικού γεωτρύπανου «Abdulhamid Han», που βρίσκεται στο λιμάνι Τασουτζού, πιθανόν στις 9 Αυγούστου.

Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας τόνιζαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι οι συνεργασίες που έχει χτίσει η Αθήνα, παράλληλα με τη Λευκωσία, στο πλαίσιο των τριμερών και πολυμερών σχημάτων είναι ιδιαίτερα ισχυρές και δεν αμφισβητούνται. Υπενθυμίζουν δε ότι ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Ισραήλ είναι πάντα ανοικτός και ο συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών διαρκής.

Το Ισραήλ, σύμφωνα με πηγές του Πενταγώνου, μετείχε στην πολυεθνική άσκηση Μέδουσα και σε άλλες συνεκπαιδεύσεις, ενώ είχε ρόλο στην κρίση του «Oruc Reis».
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με το Ισραήλ. 

Παράλληλα, η Άγκυρα, με NAVTEX, δέσμευσε περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο – Κάρπαθο και Καστελλόριζο για δική της αεροναυτική άσκηση στις 3 Αυγούστου, σύμφωνα και με την πάγια τακτική που ακολουθεί για την αμφισβήτηση της ελληνικής NAVTEX.

Μηνύματα από Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έθεσε με το θέμα του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) κατά τη σειρά των συναντήσεων που είχε σήμερα με ομολόγους του στο περιθώριο των εργασιών της 55ης Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της ASEAN) η οποία διεξάγεται στην Καμπότζη.

Ο Ν. Δένδιας τόνισε την ανάγκη να υπάρχει ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα εξασφαλίζεται τόσο η ελεύθερη ναυσιπλοΐα, όσο και η ασφάλεια και συνεργασία στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Επίσης, διαπίστωσε ότι το σύνολο των χωρών με τις οποίες συζήτησε σήμερα είχαν πολύ θετική ανταπόκριση στη συγκεκριμένη τοποθέτηση.

«Γενικά, φαίνεται ότι στο πλαίσιο που σήμερα υπάρχει και κατ’ ακολουθίαν της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η διεθνής κοινότητα καταλαβαίνει όλο και περισσότερο ότι ο αναθεωρητισμός, η αμφισβήτηση των συνόρων και η μη συνυπογραφή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας οδηγεί την ανθρωπότητα σε περιπέτειες και ότι πρέπει να έχουμε μια στάση σταθερή, μια στάση που εξασφαλίζει πρόοδο, σταθερότητα και ευημερία» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πολιτική

close menu