Διεθνή

Στους δρόμους οι Ισπανοί λόγω στεγαστικής κρίσης

Financialreport.gr

Διπλάσιες τιμές ενοικίων τα τελευταία χρόνια στις ισπανικές πόλεις, που έχουν γίνει πόλος έλξης τουρισμού

Οι κάτοικοι της πρωτεύουσας της Ισπανίας Μαδρίτης και άλλων πόλεων διαδηλώνουν το Σάββατο 5 Απριλίου για το τεράστιο πρόβλημα στέγασης που αντιμετωπίζουν. Παρά τα μέτρα που έχου παρθεί, η έλλειψη σπιτιών λόγω τουρισμού σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές τιμές έχουν αναγκάσει τους ενοικιαστές να βγουν στους δρόμους.

Σύμφωνα με το BBC,  οι μισθοί αυξήθηκαν κατά περίπου 20% την τελευταία δεκαετία, το μέσο ενοίκιο ακινήτου στην Ισπανία διπλασιάστηκε την ίδια περίοδο. Μόνο τον τελευταίο χρόνο σημειώθηκε αύξηση 11% στα ενοίκια, σύμφωνα με στοιχεία από την πλατφόρμα Idealista, και η στέγαση έχει γίνει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ισπανών.

Στη Βαρκελώνη η αναλογία για την εξεύρεση σπιτιού ήταν εννέα προς ένα, δηλαδή εννέα νοικοκυριά ανταγωνίζονταν για να νοικιάσουν ένα  ακίνητο στην πόλη, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί σε 54 προς 1. Το κόστος ενοικίασης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου αυξήθηκε 60%.

Η κεντρική κυβέρνηση έχει περιγράψει την κατάσταση ως «κοινωνική έκτακτη ανάγκη» και συμφωνεί ότι η έλλειψη προσφοράς οδηγεί την κρίση. Πέρυσι, το Υπουργείο Στέγασης υπολόγισε ότι η χώρα χρειάζεται από 600.000 έως ένα εκατομμύριο νέες κατοικίες τα επόμενα τέσσερα χρόνια προκειμένου να καλύψει τη ζήτηση.

Αυτή η ανάγκη για περισσότερη στέγαση έχει ωθηθεί εν μέρει από την άφιξη μεταναστών που έχουν ενταχθεί στο εργατικό δυναμικό και συμβάλλουν στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της Ισπανίας. Το υπουργείο επεσήμανε επίσης την έλλειψη κοινωνικής στέγασης, η οποία στο 3,4% της συνολικής προσφοράς, είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.

Το 2007, στο απόγειο μιας φούσκας ιδιοκτησίας ακινήτων, περισσότερα από 600.000 σπίτια χτίστηκαν στην Ισπανία. Ωστόσο, το υψηλό κόστος κατασκευής, η έλλειψη διαθέσιμης γης και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού υπήρξαν παράγοντες περιορισμού της κατασκευής τα τελευταία χρόνια, με μόλις 100.000 σπίτια να ολοκληρώθηκαν το 2024.

Η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να δώσει κίνητρα για τις κατασκευές, μοιράζοντας τη γη για την ανέγερση οικονομικών κατοικιών, ενώ προσπαθεί να διασφαλίσει ότι οι δημόσιες κατοικίες δεν καταλήγουν στην ιδιωτική αγορά, η οποία ήταν πρόβλημα στο παρελθόν.

Αρκετοί δήμοι προχώρισαν σε  περιορισμό της χορήγησης τουριστικών αδειών, ενώ η Βαρκελώνη προχωρά περαιτέρω, ανακαλώντας τις άδειες και των 10.000 περίπου καταγεγραμμένων βραχυπρόθεσμων διαμερισμάτων της πόλης μέχρι το 2028.

Η κυβέρνηση Sánchez έχει επίσης προωθήσει μέσω του κοινοβουλίου έναν νόμο για τη στέγαση, ο οποίος περιλαμβάνει ανώτατο όριο στα ενοίκια στις λεγόμενες περιοχές «υψηλής έντασης» όπου οι τιμές σκαρφαλώνουν εκτός ελέγχου. Οι περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών έχουν επισημάνει μείωση 3,7% στο κόστος ενοικίασης σε περιοχές «υψηλής έντασης» της Καταλονίας από την εισαγωγή του ανώτατου ορίου εκεί πριν από ένα χρόνο, με τη Βαρκελώνη να σημειώνει μείωση 6,4%.

Ωστόσο, οι επικριτές προειδοποιούν ότι το ανώτατο όριο ενοικίασης έχει τρομάξει τους ιδιοκτήτες και έχει προκαλέσει την απόσυρση χιλιάδων ακινήτων από την αγορά.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu