Οικονομία

Στουρνάρας: Οι νόμιμοι μετανάστες θα σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας όπως το 1990

Έχει έρθει η ώρα για μείωση των επιτοκίων, επανέλαβε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος

Στην αλματώδη πρόοδο της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας κάνοντας ωστόσο επισημάνσεις για τις προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

«Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και των προγραμμάτων στήριξης έγιναν αρκετές μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. Η χώρα έχει κάνει πρόοδο. Ωστόσο, υπάρχουν δευτερεύοντα, αλλά κρίσιμα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», ανέφερε. Εάν η κυβέρνηση τα επόμενα χρόνια συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις δεν έχει να «φοβηθεί τίποτα» τόνισε και επεσήμανε την ανάγκη διατήρησης του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2%.

Ερωτηθείς για την αδύναμη ανάπτυξη ισχυρών οικονομιών της ευρωζώνης όπως για παράδειγμα της Γερμανίας ανέφερε ότι τα σημάδια δείχνουν ανάκαμψη των οικονομιών της κεντρικής Ευρώπης. Για τις χώρες του Nότου ανάφερε ότι έμαθαν από την οικονομική κρίση και πλέον αναπτύσσονται δυναμικά χάρη στον τουρισμό, στις μεταρρυθμίσεις και την αξιοποίηση των κεφαλαίων από το RRF. «Ο Νότος αξιοποίησε τα προγράμματα της Ευρώπης σε όλες τις περιπτώσεις από την κρίση έως τώρα αποτελεσματικά», τόνισε.

Για το δημογραφικό πρόβλημα είπε ότι οι νόμιμοι μετανάστες αναμένεται να σταθεροποιήσουν την αγορά εργασίας όπως συνέβη και στην δεκαετία του 1990 με την είσοδο μεταναστών από την Αλβανία και τη Βουλγαρία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για την ενίσχυση της οικογένειας, για την αύξηση του εισοδήματος και ισορροπίας μεταξύ της επαγγελματικής και της οικογενειακής ζωής», επεσήμανε και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει περαιτέρω στήριξη.

Ερωτηθείς για τα συμπεράσματα από την πρόσφατη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο ίδιος επανέλαβε ότι πλέον έχει έρθει ο χρόνος για την αποκλιμάκωση των επιτοκίων, χωρίς να χρειάζεται σύγκριση με την αντίστοιχη πολιτική της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, μιας και τα στοιχεία – για τον πληθωρισμό, την αγορά εργασίας – είναι διαφορετικά. «Εάν δεν διορθωθεί γρήγορα το επιτοκιακό σκηνικό θέτουμε σε κίνδυνο την ίδια την ανάπτυξη της Ευρώπης», σχολίασε.

Ο Τόνι Μπάρμπερ των Financial Times σημείωσε ότι ξέρει πολλά χρόνια τον Γ. Στουρνάρα και τον βλέπει πολύ πιο χαρούμενο τώρα. Είναι αντανάκλαση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαι ήσυχος. Μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια χωρίς να ανησυχώ για δημοσιονομική ή τραπεζική αστάθεια», σχολίασε, επαναλαμβάνοντας τις προβλέψεις της ΤτΕ για επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε 2,3% εφέτος και 2,5% μεσοπρόθεσμα, πολύ πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά και μείωση του πληθωρισμού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu