Νέα

Στουρνάρας: Δεν πάμε καλά σε δικαιοσύνη, δημόσια διοίκηση, φοροδιαφυγή, επιδοματική πολιτική

Είναι ανάμεσα στους τομείς που η χώρα χρειάζεται βελτίωση

Στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κύκλου Ιδεών «Η Ελλάδα μετά VII» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους τομείς που χρειάζονται βελτίωση. Ανέφερε ότι αυτοί είναι η δικαιοσύνη, η δημόσια διοίκηση, το χωροταξικό, πολεοδομικά θέματα, η φοροδιαφυγή αλλά και τα επιδόματα που το κράτος δίνει στους ευάλωτους.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς πού δεν πάμε καλά, που βλέπετε καθυστερήσεις, απάντησε:

«Καθυστερήσεις βλέπουμε στη δικαιοσύνη, για παράδειγμα. Η δικαιοσύνη είναι ένας τομέας που πρέπει να γίνουν πολλά. Και επειδή τον Γιώργο Φλωρίδη τον γνωρίζω χρόνια, όπως ξέρετε, νομίζω ότι θα τα κάνει. Έχω την αίσθηση ότι έχει και τη γενναιότητα να τα κάνει αυτά. Κυρίως καθυστερήσεις όμως. Καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης. Είμαστε πολύ χαμηλά.
Γενικότερα θα έλεγα ότι ο μεγάλος ασθενής είναι η δημόσια διοίκηση. Όχι γιατί δεν έχουμε καλούς δημοσίους υπαλλήλους. Έχουμε άριστους δημοσίους υπαλλήλους. Έχω συνεργαστεί μαζί τους ως Υπουργός Οικονομικών, ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων. Τώρα συνεργάζομαι ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχουμε άριστους λειτουργούς της δημόσιας διοίκησης. Όμως οι υποδομές μας, η έλλειψη αξιολόγησης… Δεν μπορεί να είναι όλοι το ίδιο. Οι καλοί είναι καλοί. Πρέπει να αξιολογηθούν και να ανταμειφθούν με κάποιο τρόπο καλύτερα από τους υπόλοιπους.
Ο τρόπος που επιλέγουμε τις διοικήσεις δημοσίων οργανισμών. Χάρηκα πολύ με τις τελευταίες δηλώσεις και του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Δημόσιας Διοίκησης ότι πλέον θα αξιολογούνται. Δεν θα μπαίνουν «γουρούνι στο σακί» οι διοικήσεις νοσοκομείων, δημοσίων οργανισμών. Αυτοί είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της οικονομίας.
Δεν μπορείς ανθρώπους, που ο ιδιωτικός τομέας δεν θα τους επέλεγε καν για interview, να τους βάζεις διοικητές μεγάλων οργανισμών. Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
Μετά βεβαίως έχουμε τα περίφημα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με τις άδειες τις χωροταξικές, το Κτηματολόγιο. Μεγάλο ζήτημα είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Αυτό που λέμε η «ασυμμετρία στις δεξιότητες». Η παιδεία μας δεν πλησίασε την αγορά και το πληρώνουμε αυτό, παρότι έχουμε θαυμάσιους επιστήμονες. Ένα πολύ εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, πρέπει να συντονιστεί η παιδεία με το τι θέλει η οικονομία.»

Για το φορολογικλό είπε: « Καλά, το φορολογικό είναι μέρος του προβλήματος του κράτους. Η μεγάλη φοροδιαφυγή… Στη βιβλιογραφία είναι ένας από τους βασικούς δείκτες των αδήλωτων εισοδημάτων και δεν είναι όλα παρανόμως αδήλωτα. Χάρηκα που ο Υπουργός Οικονομικών το είπε τελευταία. Για να δούμε λίγο τις λεγόμενες φορολογικές δαπάνες στον προϋπολογισμό. Δηλαδή αυτά που η ίδια η κυβέρνηση δίνει, αλλά γιατί να τα δώσει; Ας τα αξιολογήσει πρώτα. Ικανοποιούν το κριτήριο ότι βοηθούν τους πλέον ευάλωτους; Εγώ δεν λέω, οι ευάλωτοι, ναι να έχουν βοήθεια, αλλά να τα βάλουμε σε ένα κορβανά, διότι θα χρειαστούμε έσοδα. Η Ελλάδα έχει ανάγκες για επενδύσεις, για δημόσιες επενδύσεις. Έχει ανάγκη για μαξιλαράκια να αντιμετωπίσει κρίσεις γεωπολιτικές, κλιματικές. Μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Έχουμε σήμερα σχεδόν το μεγαλύτερο έλλειμμα όλων των χωρών του ΟΟΣΑ. Δεν λέω ότι είναι επικίνδυνο, προσέξτε, διότι δεν προκαλείται από τον δημόσιο τομέα.
Το 2010 είχαμε δίδυμα ελλείμματα. Εκεί το μεγάλο έλλειμμα του δημόσιου τομέα προκαλούσε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Τώρα δεν προκαλείται. Ο δημόσιος τομέας λίγο πολύ είναι ισοσκελισμένος. Λίγο πολύ έχει ένα συνολικό έλλειμμα 2%, κάτω και από το 3% που θέλει η συνθήκη.
Όμως υπάρχει μεγάλο έλλειμμα μεταξύ αποταμιεύσεων και επενδύσεων. Ο ιδιωτικός τομέας δηλαδή έχει το μεγάλο έλλειμμα σήμερα. Σε αυτό πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί.
Τώρα για να κλείσω, γιατί πολλά είπα στην αρχή. Τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει δημοσιονομικά να ακολουθούμε μια ορθόδοξη πολιτική. Για μένα …»

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu