Επικαιρότητα

Στο τραπέζι υποχρεωτική η 3η δόση στους άνω των 65, rapid test για ανεμβολίαστους στα σούπερ μάρκετ

Στους ηλικιωμένους έχει αποφασίσει να στρέψει σε μεγάλο βαθμό το βάρος της η κυβέρνηση όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Όπως έχει διαφανεί, οι πολίτες των μεγαλύτερων ηλικιών είναι οι πλέον υγειονομικά «ευάλωτοι» και συμβάλλουν κατά πολύ στην πίεση του εθνικού συστήματος υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των 536 διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, το 83,21% είναι ανεμβολίαστοι και το 84,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, επιδιώκεται η εντατικοποίηση της προσπάθειας να πραγματοποιήσουν την τρίτη δόση του εμβολίου οι πολίτες αυτών των ηλικιακών κατηγοριών, από τη στιγμή που -αφού περάσει το εξάμηνο από τη δεύτερη δόση τους- τα αντισώματα μειώνονται, η ανοσολογική απόκρισή τους δεν είναι η επιθυμητή και ο κίνδυνος να νοσήσουν βαριά είναι εκ των πραγμάτων μεγαλύτερος.

Έτσι, ένα από τα μέτρα που μελετώνται από το κυβερνητικό επιτελείο είναι η τρίτη δόση του εμβολίου να γίνει υποχρεωτική για τους άνω των 65 ετών, κυρίως για την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους. Αυτό έκανε γνωστό και επισήμως ο Γ.Γ. Συντονισμού του Κυβερνητικού Έργου Θανάσης Κοντογιώργης (στο MEGA), σημειώνοντας ότι «βασική μας μέριμνα είναι οι συμπολίτες μας άνω των 65 ετών» και ότι αυτοί «που έκαναν τρίτη δόση βοήθησαν στο να μειωθούν τα κρούσματα».

Αλλά και ο υπουργός Επικρατείας ‘Ακης Σκέρτσος (στον Ελεύθερο Τύπο) επισήμανε την πρακτική σε Ισραήλ και Γαλλία τελευταία, που συνέδεσαν τη δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους για τους φθινοπωρινούς- χειμερινούς μήνες, με την τρίτη δόση: «Είναι ένα μέτρο προστασίας της υγείας των πιο ευάλωτων, προκειμένου να μη στερηθούν τις χαρές της κοινωνικής ζωής κατά τη διάρκεια του χειμώνα, που θα μπορούσαμε να εξετάσουμε και στη χώρα μας», τόνισε.

Νευραλγικές ειδικότητες

Παράλληλα, δεδομένης της πίεσης του συστήματος υγείας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να είναι σταθερά περισσότερες των 400, πιθανότατα σήμερα να ανακοινωθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών σε «κόκκινες περιοχές», εφόσον κριθεί ότι δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε νευραλγικές για την αντιμετώπιση της πανδημίας ειδικότητες, όπως οι πνευμονολόγοι και οι αναισθησιολόγοι.

Στο τραπέζι των συζητήσεων κυβέρνησης και ειδικών είναι και το ενδεχόμενο να απαιτείται rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στα σούπερ μάρκετ. Το είχε αφήσει ανοιχτό ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και το επανέλαβε χθες η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Με την έννοια να μην κινδυνεύουν οι υπόλοιποι που είναι εμβολιασμένοι και ο ίδιος από άλλους που είναι ανεμβολίαστοι, μπορεί να υπάρξει τέτοιο μέτρο. Όμως, δεν έχουμε παρατηρήσει αυξημένο πρόβλημα από τα σούπερ μάρκετ, διότι τηρείται η χρήση της μάσκας. Επίσης, δεν υπάρχει σύσταση από την Επιτροπή για άλλα μέτρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς», ανέφερε (στον ΑΝΤ1).

Ως προτάσεις έχουν διατυπωθεί επίσης η μειωμένη πληρότητα σε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, η επιστροφή στην υποχρεωτική χρήσης μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, η επαναφορά της τηλεργασίας και το κλιμακωτό ωράριο εργασίας στο δημόσιο.

Όσον αφορά τα σχολεία, όπως διεμήνυσε και πάλι η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, δεν υπάρχει καμία συζήτηση για κλείσιμό τους. «Έχουμε επιλέξει συνειδητά, παρά το σημαντικό οικονομικό κόστος, να επενδύσουμε στους αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους στην εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ατομική και δημόσια υγεία αλλά και τη δια ζώσης λειτουργία των σχολείων μας. Παραμένουμε πάντοτε σε επιφυλακή και παρακολουθούμε πολύ στενά την εξέλιξη της πανδημίας», δήλωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu