Οικονομία

Στο τραπέζι και «σενάριο Κύπρου» με ελέγχους κεφαλαίων

Έμμεση, αλλά σαφή προειδοποίηση προς την Ελλάδα, για τον κίνδυνο επιβολής περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες, στέλνει ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem. 

Ο πρόεδρος του Eurogroup ξυπνά άσχημες μνήμες, φέρνει ως παράδειγμα την Κύπρο και απειλεί την Ελλάδα. “Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και η συνοχή της Ευρωζώνης αποτελεί τον Νούμερο 1 στόχο μου”, φέρεται να δηλώνει στον ολλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR ο Dijsselbloem.

“Τα σενάρια υπάρχουν και είναι ήδη έτοιμα προς εφαρμογή, τον ερχόμενο Ιούλιο, εάν η Ελλάδα δεν έχει μέχρι τότε τηρήσει τις δεσμεύσεις της προς τους Ευρωπαίους”, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup.

Υπενθυμίζεται εδώ πως η τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης της Ελλάδας λήγει στα τέλη Ιουνίου και εάν δεν υπάρξει συμφωνία Αθήνας – εταίρων για μετά τον Ιούνιο, τότε το μέλλον της Ελλάδας θα βρίσκεται – ξανά – στον αέρα.


“Tα σενάρια αυτά δεν χρειάζεται να είναι Grexit”, σπεύδει να εξηγήσει ο Dijsselbloem.

“Τα σενάρια για χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί… 

Σκεφτείτε την Κύπρο, όπου οι τράπεζες παρέμειναν για λίγο κλειστές”, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup, επιχειρώντας, εμμέσως πλην σαφώς, να συνδέσει την κατάσταση της Κύπρου με την Ελλάδα. 

“Στην Κύπρο οι ροές κεφαλαίων εντός και εκτός χώρας συνδέονταν..

Όλα τα σενάρια είναι κατανοητά”, προσθέτει ο πρόεδρος του Eurogroup, απειλώντας ευθέως την Ελλάδα. 

“Aπό τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, έχουν περάσει δύο εβδομάδες και από τότε δεν έχει γίνει τίποτα”, τόνισε επίσης ο Ολλανδός αξιωματούχος για να συμπληρώσει πως “είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα να επανέλθει εντός τροχιάς”.

“Η ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή μέχρι το περασμένο έτος, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, η κατάσταση πήγε πίσω.

Η πολιτική δέσμευσή μου είναι ξεκάθαρη: Πρέπει να διατηρήσω ενωμένη την Ευρωζώνη και σε αυτό θα επικεντρωθώ”, τόνισε επίσης για να διαμηνύσει ακόμη πως “η εποχή των μεγάλων περικοπών για την Ελλάδα έχει περάσει”.

“Η Ελλάδα έχει παράξει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί πλέον να αποπληρώσει τα δάνειά της.
Το θέμα είναι πλέον ο ελληνικός προϋπολογισμός να παραμείνει εντός τροχιάς και να μην επιδεινωθεί η κατάσταση”, σημείωσε.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu