H επαναλειτουργία της Βουλής (μια βδομάδα νωρίτερα, όπως ζήτησε και πέτυχε η αξιωματική αντιπολίτευση) θα δρομολογήσει τη διερεύνηση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το αν θα είναι ουσιαστική ή προσχηματική, θα φανεί καταρχάς αύριο, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπου θα τεθεί το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η ΝΔ θα προτείνει να συνεδριάσει πρώτα (πιθανότατα την Τετάρτη) η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, με αντικείμενο την επικύρωση του διορισμού του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη.
Η ΝΔ δεν θα σπεύσει, όπως λένε τα αρμόδια στελέχη της, να καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. «Θα περιμένουμε να κατατεθούν οι προτάσεις των άλλων κομμάτων, διότι μπορεί κάποια από αυτές να μας καλύπτει», τονίζουν.
Ο λόγος βεβαίως γίνεται για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο όμως δεν δείχνει να συμφωνεί με την κυβερνητική αξίωση να επεκταθεί η έρευνα για τη λειτουργία της ΕΥΠ μέχρι το 2012.
Στάση αναμονής, όμως, τηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, με τις πληροφορίες να τη θέλουν να μη βιάζεται στην κατάθεση δικής της πρότασης, προκειμένου να δει το χρώμα των συγκλίσεων και να ανιχνεύσει την «προοπτική της πραγματικής διερεύνησης».
Όπως και να ‘χει, η ευρωπαϊκή διάσταση που έχει πάρει το θέμα των εν Ελλάδι τηλεφωνικών παρακολουθήσεων δεν αφήνει περιθώρια για επιχειρήσεις συσκότισης.
Η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου που διερευνά τη δράση του κακόβουλου λογισμικού Predetor έχει καλέσει σε ακρόαση (στις 30 Αυγούστου) τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, του οποίου το τηλέφωνο παγιδεύτηκε τόσο από το εν λόγω παράνομο λογισμικό όσο και από την ΕΥΠ.
Το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθεί να αποφασίσει άμεσα τη σύγκληση ευρω-Ολομέλειας για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις στην Ελλάδα. Κατά τις εκτιμήσεις, διαμορφώνεται θετική πλειοψηφία (Σοσιαλιστές, Αριστερά, Renew Europe), οπότε αναμένεται η στάση του ΕΛΚ, στο οποίο ανήκει η ΝΔ.
Μέχρι τώρα, η στάση του πρωθυπουργού δεν έπεισε ούτε τους δικούς του ανθρώπους και γι’ αυτό στα μέσα ενημέρωσης τον υπερασπίστηκαν οι συνήθεις ύποπτοι, που έτσι κι αλλιώς είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Ακόμη και κείνοι που μέχρι τώρα τον στήριζαν με φανατισμό μουτζαχεντίν, ακόμη και κείνοι που μισούν τον ΣΥΡΙΖΑ για διάφορους λόγους, δεν βρήκαν μια συμπαθητική κουβέντα να ψελλίσουν. Οι περισσότεροι (λαλίστατοι στο παρελθόν και πρωταθλητές στο άθλημα της κολακείας) έκαναν την πάπια και συνέχισαν να παραθερίζουν.
Τις επόμενες μέρες αναμένονται και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και η προ ημερησίας διατάξεως ενώ στο κυβερνόν κόμμα παρατηρούνται δείγματα αποστασιοποίησης από τον πρωθυπουργό, εάν όχι φυγόκεντρες τάσεις.
Το τείχος προστασίας που είχε στήσει ο ίδιος, οι παρακαθήμενοί του στο Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης έμοιαζε απόρθητο. Σήμερα το απειλούν πολλές και βαθιές ρωγμές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης οφείλει να τοποθετηθεί με καθαρό τρόπο, χωρίς υπεκφυγές, συμψηφισμούς και πολιτική μικροψυχία:
■ Ήταν λάθος η υπαγωγή της ΕΥΠ στο Πρωθυπουργικό Γραφείο;
■ Ήταν λάθος επιλογή ο διορισμός του κ. Κοντολέοντος στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ;
■ Ήταν λάθος η αλλαγή του νόμου για να «χωρέσει» στη θέση ο κ. Κοντολέων;
■ Ήταν λάθος η τροπολογία που απαγορεύει στην αρμόδια Αρχή να ενημερώνει εκ των υστέρων αυτούς που έχει παρακολουθήσει η ΕΥΠ;
■ Σε ποιον ανήκει η πολιτική ευθύνη για τις παράτυπες ή παράνομες ενέργειες αξιωματούχων που λειτουργούν υπό την καθοδήγηση του πρωθυπουργού;
■ Παρακολουθούνται και άλλοι πολιτικοί και άλλοι δημοσιογράφοι; Τα «όχι» της κυβέρνησης δεν είναι καθόλου πειστικά. Απόδειξη; Ακόμη και φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης που μέχρι τώρα τον αποθέωναν, μεταδίδουν πληροφορίες για το αντίθετο. Αν ισχύει αυτό, δεν είναι υποχρεωμένος να πει τι ακριβώς συνέβη και γιατί;
■ Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει προμηθευτεί το παράνομο λογισμικό Predator. Μήπως το έχει νοικιάσει και το χρησιμοποιεί; Ξένα και εγχώρια μέσα ενημέρωσης αφήνουν σαφείς υπαινιγμούς ότι η κυβέρνηση ψεύδεται.
■ Οι λόγοι εθνικής ασφαλείας που επικαλείται συνεχώς για να καλύψει τις μυστικές υπηρεσίες είναι πιο ισχυροί από το Σύνταγμα, τους νόμους και σε τελική ανάλυση από το κράτος δικαίου; Εξαιρείται η ΕΥΠ από την υποχρέωση λογοδοσίας, υποχρέωση που έχουν οι θεσμοί και οι υπηρεσίες σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία;
Αν κρίνουμε από τη στάση του μέχρι τώρα δεν πρέπει να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.
Αν δεν το κάνει θα εμποτίσει την πολιτική ζωή της χώρας στην τοξικότητα μέχρι τις κάλπες. Εκτός κι αν το θέλει γιατί προτίθεται να στήσει τα παραβάν νωρίτερα.
Σ΄ αυτό το δύσκολο σταυροδρόμι που ο ίδιος πολιτικά βρέθηκε, με την κοινωνία να βιώνει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση και έκρηξη του πληθωρισμού, την αγορά και την οικονομία αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης, αλλά και τη χώρα σε μια παγκόσμια γεωπολιτική κινούμενη άμμο, χρειάζεται φυγή προς τα μπρος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις