60 εκπρόσωποι κρατών από όλο τον κόσμο θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής ασφάλειας
Στις 24-25 Απριλίου 60 κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο θα συμμετάσχουν στη σύνοδο για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας στο Λονδίνο που διοργανώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας. Θα παραβρεθεί μάλιστα και Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος.
Περίπου 60 κυβερνήσεις από όλο τον κόσμο – σε επίπεδο υπουργών ή αντίστοιχο επίπεδο – θα συγκεντρωθούν στο Λονδίνο για τη διεθνή σύνοδο για το μέλλον της ενεργειακής ασφάλειας, η οποία διοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι προσκεκλημένοι
Η σύνοδος κορυφής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24-25 Απριλίου, θα επιδιώξει να οικοδομήσει συναίνεση για μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της ενεργειακής ασφάλειας του σήμερα και του αύριο και να εντοπίσει λύσεις και ευκαιρίες για την αντιμετώπισή τους. Οι συμμετέχοντες θα είναι από χώρες της Αφρικής, της Αμερικής, της Ασίας-Ειρηνικού, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ενός ευρέος φάσματος ενεργειακών προκλήσεων, όπως είναι η πρόσβαση σε ενεργειακούς πόρους, η οικονομική προσιτότητα, η αξιοπιστία καθώς και η πρόκληση του κλίματος.
Ηγέτες από όλο τη βιομηχανία ενέργειας, του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ηλεκτρικής ενέργειας, της πυρηνικής ενέργειας, των κρίσιμων ορυκτών κ.ά. – καθώς και από διεθνείς οργανισμούς και την κοινωνία των πολιτών θα συμμετάσχουν επίσης στις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής. Η Σύνοδος έχει στόχο να διασφαλίσει ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν τα εργαλεία που χρειάζονται για να προλάβουν και να ανταποκριθούν στο φάσμα των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σε ένα ταχέως εξελισσόμενο πλαίσιο.
Συνολικά, 120 προσκεκλημένοι υψηλού επιπέδου θα συμμετάσχουν στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής και πολλοί περισσότεροι στις συναφείς εκδηλώσεις.
Ο υπουργός Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιος για την ενεργειακή ασφάλεια και τις καθαρές μηδενικές εκπομπές, Ed Miliband, και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Fatih Birol, θα συμπροεδρεύσουν της εκδήλωσης, ενώ θα είναι και μεταξύ των βασικών ομιλητών της Συνόδου, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν και περισσότεροι συμμετέχοντες αυτή την εβδομάδα.
Μπορείται να βρείτε εδώ τον κατάλογο των συμμετεχόντων, ενώ η Σύνοδος θα μεταδίδεται ζωντανά μέσω livestreaming από την ιστοσελίδα του ΙΕΑ.
Η ατζέντα
Η πρώτη ενότητα συζήτησης την Πέμπτη, όπως αναφέρθηκε παραπάνω θα είναι η «Χαρτογράφηση του τοπίου της ενεργειακής ασφάλειας – Καθορισμός μιας ολιστικής προσέγγισης» όπου θα υπάρξουν δύο πάνελ συνομιλητών. Το πρώτο πάνελ θα έχει θέμα την «Προσέγγιση του συνόλου του συστήματος – Αντιμετώπιση του ενεργειακού τριλήμματος», ενώ το δεύτερο πάνελ θα έχει τίτλο « Ενσωμάτωση της ενεργειακής ασφάλειας σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ασφάλειας».
Η δεύτερη θεματική ενότητα που θα καλυφθεί την πρώτη μέρα του συνεδρίου θα είναι η «Διαμόρφωση του μέλλοντος της ατζέντας για την ενεργειακή ασφάλεια – στόχευση: Βασικοί κίνδυνοι και ευκαιρίες».
Η δεύτερη μέρα του συνεδρίου θα είναι μόνο για κυβερνήσεις και θα υπάρξει η ολομέλεια των υπουργών των χωρών καθώς και μια συνέντευξη τύπου που θα κλείσει το συνέδριο και θα μεταδοθεί σε livestreaming.
Συμμετοχή του Έλληνα Υφυπουργού
Ο Έλληνας Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Τσάφος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των κυβερνητικών συμμετεχόντων και πρόκειται να παραβρεθεί πιθανόν για την δεύτερη μέρα της Συνόδου όπου θα γίνει η υπουργική ολομέλεια με τους υπουργούς από τις 60 χώρες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Φον ντερ Λάιεν στο Politico: Οι χώρες «συνωστίζονται» να συνεργαστούν με την ΕΕ εξαιτίας των δασμών Τραμπ
- Υπόθεση Μουγκοπέτρου: “Συγκεκριμένο πρόσωπο του έδωσε αυτό που αποδείχθηκε κροτίδα”
- Παπασταύρου: Άμεσα οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τις ΜμΕ- Αναδρομικά για τρεις μήνες
- Μέτρα στήριξης: Επιστροφή ενός ενοικίου στους ενοικιαστές και 250 ευρώ σε συνταξιούχους και ΑμεΑ κάθε Νοέμβριο
- Intralot: Διαψεύδει δημοσίευμα για διασυνοριακή συγχώνευση
- Στο 4,8% του ΑΕΠ στα 11,4 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα το 2024
- Στα 135 εκατ. ευρώ το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων
- ΔΥΠΑ: 1.577 νέες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλία μέσω της δράσης με επιδότηση έως 22.500 ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις