Εκατόν σαράντα επτά χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 1876, οι Ρεπουμπλικανοί υποψήφιοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν 50.000 άτομα στο πάρκο της Myrtle Avenue για μια προεκλογική τους συγκέντρωση. Η μέθοδος, ωστόσο, με την οποία το κατάφεραν αυτό ήταν ήδη γνωστή στην Αμερική του “swilling the planters with bumbo” ( μτφ. “χύνοντας στις ζαρντινιέρες bumbo”, το γνωστό κοκτέιλ με βασικό συστατικό του το ρούμι), όπως αναφέρεται και στο βιβλίο «Campaigning in America του 1989: A History of Election Practices», του Robert J. Dinkin.
Αναφερόμαστε στη διαδεδομένη, αν και παράνομη, πρακτική των υποψηφίων της εποχής, οι οποίοι μοίραζαν άφθονο αλκοόλ στους ψηφοφόρους, προκειμένου να τους δωροδοκήσουν και να κερδίσουν από αυτούς την ψήφο τους. Ιδιαίτερα γνωστός για την χρήση της πρακτικής αυτής και του ποτού Bumbo, ήταν ο George Washington, ο οποίος χρησιμοποίησε 160 γαλόνια ρούμι και τα προσέφερε σε 400 ψηφοφόρους, κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 1758.
Οι Ρεπουμπλικανοί, ωστόσο, “πήγαν” την πρακτική αυτή ένα βήμα παραπέρα, καθώς διοργάνωσαν το μεγαλύτερο προεκλογικό μπάρμπεκιου της Αμερικής. Αφού περιφέρανε στους δρόμους του Μανχάταν και του Μπρούκλιν δύο βόδια, στη συνέχεια τα έψησαν και μοίρασαν το έδεσμα αυτό σε μικρούς και μεγάλους, στήνοντας έτσι την μεγαλύτερη προεκλογική γιορτή της εποχής.
Κάτι παρόμοιο είχαν επιχειρήσει και οι Δημοκρατικοί του Στίβεν Ντάγκλας, στις προεδρικές εκλογές του 1960, διοργανώνοντας ένα προεκλογικό φαγοπότι στο Jones’ Wood (το σημερινό Upper East Side του Μανχάταν). Ωστόσο, το δικό τους μπάρμπεκιου δεν κύλησε τόσο ομαλά. Ένα βόδι, ένα πρόβατο, ένα μοσχάρι και ένα γουρούνι που ήταν η προσφορά των Δημοκρατικών, αποδείχτηκαν λίγα για τους περίπου 20.000 με 30.000 πεινασμένους ψηφοφόρους που εμφανίστηκαν.
Όταν όλα ήταν σχεδόν έτοιμα και το κρέας είχε τεμαχιστεί για να μοιραστεί στον λαό, το πλήθος όρμησε λυσσασμένο, ρίχνοντας ό,τι έβρισκε μπροστά του και απωθώντας τους αστυνομικούς. Έτσι, ξεκίνησε μια μάχη για τα καλύτερα και πιο εκλεκτά κομμάτια κρέατος, οδηγώντας το προεκλογικό μπαρμπεκιου σε ένα άδοξο τέλος.
Όπως αναφέρει η δημοσιογράφος, Lisa Bramen στο παλιό άρθρο της με τίτλο: «Swilling the Planters With Bumbo: When Booze Bought Elections», ο Στίβεν Ντάγκλας τελικά κατατροπώθηκε στις εκλογές από τον Αβραάμ Λίνκολν, όχι όμως λόγω του αποτυχημένου μπάρμπεκιου που κατέληξε σε “κανιβαλισμό” όσο εξαιτίας των πολιτικών θέσεων του.
του Μάριου Αϋφαντή