Οι κυρώσεις δεν αλλάζουν τη συμπεριφορά του στοχοποιούμενου, δεν κερδίζουν πολέμους, δηλώνει ο ο γνωστός συντηρητικός Αμερικανός οικονομολόγος και διευθυντής του Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Johns Hopkins
«Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ. Αντίθετα με αυτά που υποστηρίζει η κρατική προπαγάνδα ο Πούτιν δεν είναι ο υπεύθυνος. Η κυβέρνηση τόσο επί προεδρίας Τραμπ, όσο και Μπάιντεν ξόδευε χρήματα την εποχή της Covid σαν μεθυσμένος ναύτης και το Fed πάταγε γκάζι να τυπώνει χρήμα για να καλύψει τις δαπάνες.
Όπως έδειξε ο Mίλτον Φρίντμαν ο πληθωρισμός είναι νομισματικό φαινόμενο. Πάντοτε και παντού έχει μία μόνο αιτία: Την πλεονάζουσα παραγωγή χρήματος. Δεν έχουμε ένα παγκόσμιο πρόβλημα πληθωρισμού που το δημιούργησε ο Πούτιν. Η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ελβετία επίσης αντιμετωπίζουν υψηλές τιμές πετρελαίου, προβλήματα με τα δίκτυα προσφοράς και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία όμως ο πληθωρισμός τους δεν υπερβαίνει το 2, 1%, 2,5% και 2,5% αντίστοιχα. Απέφυγαν τα δεινά του πληθωρισμού διότι οι κεντρικές τους τράπεζες δεν συμμετείχαν στο όργιο παραγωγής χρήματος.
Όπως όλες οι κυρώσεις έτσι και οι κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία είναι ένα οικονομικό όπλο στον ακήρυχτο πόλεμο που διεξάγεται. Είναι αναποτελεσματικές, ανήθικες όμως δυστυχώς βολεύουν τους πολιτικούς. Οι κυρώσεις δεν αλλάζουν την συμπεριφορά του στοχοποιούμενου, δεν κερδίζουν πολέμους και δεν λειτουργούν ως καταλύτες μιας «αλλαγής καθεστώτος».
Στην πραγματικότητα οι κυρώσεις ενισχύουν τον εχθρό προκαλώντας μια συσπείρωση γύρω από την κυβέρνηση- όπως άλλωστε δείχνουν οι δημοσκοπήσεις στη Ρωσία όπου βλέπουμε ακόμα και φιλοδυτικούς διανοούμενος να συσπειρώνονται σήμερα γύρω από τον Πούτιν. Στο μεταξύ οι κυρώσεις φαίνεται να παράγουν και αναπάντεχα αποτελέσματα όπως την ενίσχυση του ρουβλίου που παρατηρούμε τον τελευταίο καιρό.
Δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα στοιχεία όπως από τα πρώτα report που έχουμε δει το κόστος των κυρώσεων θα κάνει τα μάτια μας να πεταχτούν έξω! Και παρότι το ανθρωπιστικό και οικονομικό κόστος για την Ρωσία θα είναι τεράστιο, θα ωχριά μπροστά στο κόστος που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη που θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ. Όμως το κόστος των επιπτώσεων των κυρώσεων δεν αφορούν μόνο την ΕΕ και τις ΗΠΑ. Θα επηρεάσει όλο τον κόσμο και κυρίως τις φτωχές χώρες.
Ο Πρόεδρος Μπάιντεν υπόσχεται πετρέλαιο και αέριο σε κάθε γάτα και σκύλο που το ζητάει. Όμως το πρόβλημα είναι ότι στις ΗΠΑ το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το παράγουν ιδιωτικές εταιρείες και αυτές, όχι ο πρόεδρος, θα αποφασίσουν που θα το πουλήσουν. Επιπλέον αυτές οι εταιρείες δεν έχουν την δυνατότητα να γεμίσουν το κενό που δημιουργεί η απαγόρευση της αγοράς ρωσικού αερίου και πετρελαίου».
(Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Στιβ Χάνκε στον Τάκη Μίχα και το Euro2day.gr)
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δολοφονήθηκε ο CEO της UnitedHealthcare στο Μανχάταν
- Έπεσε η κυβέρνηση Μπαρνιέ στη Γαλλία – Υπερψηφίστηκε η πρόταση μομφής
- Καρέλιας: Στα 1,124 δισ. ευρώ ο τζίρος το 9μηνο
- Λεπέν: «Η Γαλλία θα έχει προϋπολογισμό υπό νέα κυβέρνηση. Δεν συμπράττω με την Αριστερά για να πέσει ο Μακρόν»
- Ευρωπαϊκές αγορές: Έκλεισαν με κέρδη παρακολουθώντας το γαλλικό θρίλερ
- Reuters: Ο Μακρόν θα διορίσει αμέσως νέο πρωθυπουργό αν πέσει η κυβέρνηση Μπαρνιέ
- Κ. Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Επενδύσεις 3 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ την επόμενη τριετία
- Πρώτη καταδίκη χρήστη πειρατικής συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις