Η κοινοπραξία των εταιρειών FRAPORT AG- SLENTEL Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, καθώς η προσφορά της κοινοπραξίας ανήλθε στα 1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και 22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό.
Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων αποσφράγισε τις οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας.
Η FRAPORT AG- SLENTEL Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών.
Σημειώνεται ότι το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά.
Το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων προβλέπει υλοποίηση σε βάθος χρόνου 4 ετών και αναμένεται να αγγίξουν τα 330 εκατ. ευρώ, ενώ, για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου 1,4 δισ.
Πρόκειται για τα αεροδρόμια:
Θεσσαλονίκης
Κέρκυρας
Χανίων
Κεφαλονιάς
Ζακύνθου
Ακτίου
Καβάλας
Ρόδου
Κω
Σάμου
Μυτιλήνης
Μυκόνου
Σαντορίνης
Σκιάθου
Σημειώνεται ότι η γερμανική Fraport διαχειρίζεται 10 αεροδρόμια ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων εκείνα της Φρανκφούρτης, του Μπουργκάς και της Αττάλειας.
H ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ
«Με προσφορά που ανήλθε σε €1,234 δισ. εφάπαξ τίμημα και €22,9 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό, η κοινοπραξία FRAPORT AG- SLENTEL Ltd ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής για τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια της χώρας.
Αναλυτικότερα, κατά τη διάρκεια της σημερινής κοινής συνεδρίασης του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ με το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων, αποσφραγίστηκαν οι οικονομικές προσφορές, που υποβλήθηκαν στις 10.10.2014 από τα επενδυτικά σχήματα CASA (Corporation America S.A.) – METKA Α.Ε., FRAPORT AG- SLENTEL Ltd και VINCI Airports S.A.S. – ΑΚΤOR Παραχωρήσεις Α.Ε. για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της χώρας (Ομάδες Α και Β).
Η FRAPORT AG- SLENTEL Ltd υπέβαλε την υψηλότερη προσφορά και ανακηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Το ποσό που προσέφερε η κοινοπραξία ήταν σημαντικά υψηλότερο τόσο από την ανεξάρτητη αποτίμηση όσο και από την αμέσως επόμενη προσφορά.
Ειδικότερα, ο προτιμητέος επενδυτής προσέφερε για την Ομάδα Α €609 εκατ. εφάπαξ τίμημα και €11,3 εκατ. ετήσιο εγγυημένο καταβλητέο μίσθωμα, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως με τον πληθωρισμό και €625 εκατ. και €11,6 εκατ. για την Ομάδα Β αντίστοιχα.
Οι επενδύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν σε χρονικό ορίζοντα 4 ετών ανέρχονται σε ποσό περίπου €330 εκατ. ενώ για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης σε ποσό περίπου €1,4 δισ. Τα ποσά αυτά είναι επιπλέον του εφάπαξ τιμήματος και του ετήσιου εγγυημένου καταβλητέου μισθώματος.
Ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Εμμανουήλ Κονδύλης δήλωσε σχετικά: «Η συμμετοχή στο διαγωνισμό και οι προσφορές που υποβλήθηκαν από τις κορυφαίες διεθνώς εταιρείες του χώρου της ανάπτυξης και λειτουργίας αεροδρομίων αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι διεθνείς επενδυτές στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας μας».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Πασχάλης Μπουχώρης, είπε: «Η παραχώρηση θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα των υποδομών και το επίπεδο εξυπηρέτησης των επιβατών, μέσα από την καλύτερη συντήρηση, λειτουργία και ανάπτυξη των αεροδρομίων. Μέσα από αυτή την ιδιωτικοποίηση δεν αναβαθμίζονται μόνο τα αεροδρόμια αλλά ενισχύεται το τουριστικό προϊόν της χώρας».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- GlaxoSmithKline: Ανοδος πωλήσεων στα 37,72 δισ. ευρώ το 2024
- Νέα αποκάλυψη για Τέμπη: “Μην κάνετε καμία ανακριτική πράξη, να φύγετε”
- Νέος CFO στη Freenow ο Lennart Zipfel, προερχόμενος από την ΕΥ
- Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- ΕΒΕΠ: Ξεκάθαρη δικαστική δικαίωση για το κύρος των εκλογών
- Τέμπη – προσχέδιο πορίσματος: Η έκρηξη δεν έγινε από έλαια μηχανών – Αρωματικοί υδρογονάνθρακες 4 τόνων στο τρένο
- ΙΝΚΑ: Καλεί σε μποϊκοτάζ 19/2 λόγω της ακρίβειας στην αγορά
- Τσιάρας: Δύσκολη χρονιά για τους αγρότες, ψάχνουμε τρόπους να τους στηρίξουμε
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις