Ελλάδα

Στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 16 στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας για τη Σύμβαση 717

Financialreport.gr

Για τα κακουργήματα της άμεσης συνέργειας και ηθικής αυτουργίας σε απιστία, σε σχέση με αποζημιώσεις 2,7 εκατ. ευρώ παρά τις παρατυπίες στην εκτέλεση της Σύμβασης και τη μη ολοκλήρωση σηματοδότησης

Με την ιδιότητα του υπόπτου για άμεση συνέργεια και ηθική αυτουργία σε απιστία καλούνται να καταθέσουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία 16 άτομα, εκπρόσωποι της ΕΡΓΟΣΕ και της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει την εκτέλεση της σύμβασης 717 για την ανάταξη, τη σηματοδότηση και τηλεδιοίκηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, για σκέλος της υπόθεσης της επίμαχης σύμβασης.

Το ελληνικό γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργεί, καλεί σε ανωμοτί κατάθεση πρόσωπα από την ΕΡΓΟΣΕ με ελεγχόμενο αδίκημα την άμεση συνέργεια σε απιστία σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου (κακούργημα), καθώς και στελέχη της κοινοπραξίας (ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ-ALSTOM TRANSPORT S.A.) για ηθική αυτουργία από κοινού σε απιστία τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση (κακούργημα).

Ειδικότερα ως προς την άμεση συνέργεια σε απιστία που βαραίνει τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ, φέρεται να τελέστηκε καθώς εισηγήθηκαν στον τότε υπουργό Μεταφορών θετικά υπέρ της χορήγησης αποζημίωσης στην κοινοπραξία ΤΟΜΗ-ALSTOM TRANSPORT λόγω θετικών ζημιών για το χρονικό διάστημα από 01-08-2018 έως 31-03-2020, συνολικού ποσού 2,7 εκατ. ευρώ. Κατά την κατηγορία, φέρονται να τέλεσαν το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ελληνικού Δημοσίου.

Η υπόθεση αφορά την έγκριση, το 2021, αποζημίωσης προς την Κοινοπραξία συνολικού ποσού 2,7 εκατομμυρίων ευρώ για καθυστερήσεις που η ανάδοχος απέδιδε στην ΕΡΓΟΣΕ, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να υπήρχαν παρατυπίες στην εκτέλεση της σύμβασης και παρέμενε ανολοκλήρωτο το έργο της σηματοδότησης του δικτύου.

Οι ύποπτοι ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για τις εξηγήσεις τους, ενώ, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των ανωμοτί καταθέσεων, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα αποφανθεί αν για το σκέλος αυτό της δικογραφίας θα ασκήσει ποινικές διώξεις ή αν θα τεθεί στο αρχείο.

Να σημειωθεί ότι για τη βασική υπόθεση της μη εκτέλεσης της σύμβασης 717/2014 έχει σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος 23 προσώπων (στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ, της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΥΔ/ΕΠ-ΥΜΕΠΕΡΑΑ) και της Κοινοπραξίας) μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Υπενθυμίζεται πως τα έγγραφα αυτά έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή μαζί με τα όσα έχουν να κάνουν με τη σύμβαση 717, ωστόσο δεν συστάθηκε ποτέ προανακριτική επιτροπή με αποτέλεσμα οι ευθύνες πολιτικών προσώπων και δη του υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή να είναι ανέλεγκτες μέχρι σήμερα. Παράλληλα, η τακτική δικαιοσύνη και συγκεκριμένα η ευρωπαϊκή εισαγγελία συνεχίζει την έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Συνολικά 16 πρόσωπα, όλα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ και της κοινοπραξίας που είχε συμβληθεί για την εκτέλεση της σύμβασης 717, αναμένεται το προσεχές διάστημα να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις στο πλαίσιο της νέας δικογραφίας.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu