Επιχειρήσεις

Το «μαρτύριο της σταγόνας» πάλι φέτος για τις επιχειρήσεις προσχολικής αγωγής για τα voucher του ΕΣΠΑ

Καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, εξάλλου, σημειώνονται καθυστερήσεις και στις πληρωμές των δομών

Από ημέρα σε ημέρα, κατά πάσα πιθανότητα την προσεχή Δευτέρα, αναμένεται να βγει η ΚΥΑ και εν συνεχεία η πρόσκληση για τους γονείς και τους ιδιωτικούς και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, η οποία θα αναδείξει ποιοι θα είναι εκείνοι που θα λάβουν το πολυπόθητο voucher των 250 ευρώ, προκειμένου να εγγράψουν το παιδί τους στη δομή της επιλογής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες του Financial Report, πρόκειται για μια ακόμη φορά αργοπορημένη διαδικασία, η οποία διατηρεί χιλιάδες γονείς ανά τη χώρα στην αγωνία, αλλά και τους επιχειρηματίες της προσχολικής αγωγής ‘’όμηρους’’ σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να καταρτιστούν οι λίστες της προσεχούς χρονιάς. Εξάλλου, το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι που ‘’στηρίζει’’ χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ειδικά στην επαρχία όπου σε πολλές περιπτώσεις τα παιδιά φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς αποκλειστικά μέσω του ΕΣΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι φέτος είναι η τελευταία φορά που δίνεται το συγκεκριμένο πρόγραμμα με αυτή τη μορφή και από τη νέα σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στους αρμόδιους φορείς , ΕΕΤΑΑ, Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας και την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) προκειμένου να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα λαμβάνεται η συγκεκριμένη χρηματοδότηση πλέον, με πόρους από την ελληνική πολιτεία.

To επιδοτούμενο πρόγραμμα από το ΕΣΠΑ υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία μετά την έκδοση της ΚΥΑ, με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια υπαγωγής στο Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών μέσω voucher σε παιδιά, εφήβους και άτομα με αναπηρία, δρομολογεί το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου υποβάλλονται οι αιτήσεις.

Για την περίοδο 2023-2024, το ποσό που διατέθηκε για τους βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ ΑμεΑ, ήταν 341 εκατ. ευρώ, ενώ το ίδιο εκτιμάται ότι θα είναι για την επόμενη περίοδο, γεγονός που ελοχεύει τον κίνδυνο αποκλεισμού από την διαδικασία αυτή για χιλιάδες παιδιά.

Πέρυσι, εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς δεν έλαβαν voucher, έμειναν περί τα 62.000 παιδιά, εκ των οποίων 6.702 βρίσκονταν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Όλα αυτά συμβαίνουν όταν τα στοιχεία της υπογεννητικότητας στην Ελλάδα είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς σύμφωνα με τη νεότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat), το 2022 οι γεννήσεις στη χώρα μας ήταν 9.425 λιγότερες από το προηγούμενο έτος.

Πιο συγκεκριμένα, το 2021 γεννήθηκαν στην Ελλάδα 85.346 παιδιά, ενώ το 2022 μόλις 75.921, δηλαδή 11,04% λιγότερα. Αναφορικά με τους τοκετούς που καταγράφηκαν σε διάφορες περιφέρειες της Ελλάδας, το αρνητικό ρεκόρ, με τις λιγότερες γεννήσεις μεταξύ των δύο ετών, κατέχει το Βόρειο Αιγαίο (-21,6%), η Δυτική Μακεδονία (-14,8%) και τα Νησιά Αιγαίου (-13,4%).

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu