Οικονομία

Στερλίνα: Καθ’ οδόν για το 1 προς 1

Το aussie δε μας έκανε το χατίρι την εβδομάδα που μας πέρασε, αφού κινήθηκε ανάποδα απ’ ό,τι είχαμε προβλέψει και τελικά έκλεισε με άνοδο έναντι του ευρώ. Το δολάριο ωστόσο έπεσε, αφού τα πολυαναμενόμενα μισθολόγια απογοήτευσαν. Το ενδιαφέρον ωστόσο στρέφεται στη στερλίνα, η οποία συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλά, με αρκετούς αναλυτές να υποστηρίζουν ότι μεσοπρόθεσμα θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στην απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ.

Φαίνεται πως το βρετανικό νόμισμα ακολουθεί μία δεύτερη περίοδο κάμψης. Μετά την κατάρρευση τις μέρες μετά το δημοψήφισμα για το Brexit, η τελευταία εβδομάδα υπήρξε καταστροφική. Η στερλίνα κατέγραψε χαμηλό 36(!) χρόνων, κόντρα στις προβλέψεις που την ήθελαν να κάνει την «κοιλιά» κάποιον καιρό αργότερα, όταν και θα ξεκινούσαν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit. Συμπτωματικά, η μεγάλη πτώση ξεκίνησε όταν η πρωθυπουργός Theresa May όρισε ως εναρκτήριο μήνα διαπραγματεύσεων το Μάιο του 2017. Η πτώση επιδεινώθηκε από τα σχόλια του προέδρου της Γαλλίας Hollande, ο οποίος τόνισε ότι «εφόσον η Βρετανία θέλει ένα «σκληρό» Brexit, τότε αυτό ακριβώς θα πάρει». Πλέον κάποιοι μιλούν ανοιχτά για ισοτιμία 1 προς 1 στο μέλλον. Εις εξ αυτών ο αναλυτής της HSBC, David Bloom ο οποίος στηρίζει την άποψή του στο ότι η στερλίνα πλέον οδηγείται προς το δρόμο του political currency, δηλαδή συναλλάγματος βαρέως εξαρτώμενου από τις πολιτικές εξελίξεις και πολύ λιγότερο από τους όποιους δείκτες ανακοινώνονται. Προσωπική μας γνώμη είναι ότι επενδυτές με κεφάλαιο που δεν είναι ικανό να αντέξει τους «κραδασμούς» στις ισοτιμίες είναι καλύτερο να αποφύγουν όσο γίνεται το ποντάρισμα στη στερλίνα, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που είχαμε απότομα σκαμπανεβάσματα.

Το δολάριο έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τους επενδυτές στο τέλος της εβδομάδας. Τα μισθολόγια κατρακύλησαν (156 χιλιάδες έναντι 175 που αναμενόταν), ενώ και η ανεργία αυξήθηκε απρόσμενα στο 5% (εκτίμηση αγορών 4.9%). Παρ’ όλα αυτά, το greenback κάλυψε μέρος των απωλειών του μέχρι το τέλος της ημέρας.

Τα σκανδιναβικά συναλλάγματα είναι αυτά που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον τις τελευταίες εβδομάδες. Ιδιαίτερα η νορβηγική και σουηδική κορώνα που ακολουθούν λίγο πολύ παρόμοιες πορείες έδωσαν αρκετές ευκαιρίες σε όσους πόνταραν εναντίον τους, καθώς τα τελευταία νέα για την οικονομία της Σουηδίας δεν ήταν πολύ ενθαρρυντικά, με την παρέμβαση της Riksbank στην οικονομία να συνεχίζεται και το συνάλλαγμα να οδηγείται σε πτώση, κυρίως έναντι ευρώ και δολαρίου. Ειδικότερα, το EUR/SEK κατέγραψε υψηλό 52 εβδομάδων, με την τάση να συνεχίζει να υφίσταται, παρά τα όποια σκαμπανεβάσματα. Για την εβδομάδα που μας έρχεται θα πάμε long στα USD/SEK και EUR/SEK, εκμεταλλευόμενοι το μομέντουμ που μας δίνουν λόγω πτώσης της σουηδικής κορώνας.

Αξίζει να προσέξετε: Η υψηλή μόχλευση στα USD/SEK και EUR/SEK, καθώς και τα σκαμπανεβάσματα που παρουσιάζουν εντός της ημέρας, καθιστά το ρίσκο επένδυσης πολύ υψηλό. Προτείνουμε να ανοίξετε θέσεις με λιγότερα lots και υψηλότερα tp και sl, για να αποφύγετε… δυσάρεστες εκπλήξεις.

πηγή: investing.com

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu