Οικονομία

Σταθερός στο 5,7% ο πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ

Ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών του Οργανισμού

Σταθερός στο 5,7% διατηρήθηκε ο συνολικός πληθωρισμός στις χώρες του ΟΟΣΑ, τον Φεβρουάριο του 2024. Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε στα τρία τέταρτα των χωρών, με τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση να καταγράφεται στην Πολωνία και τη Σουηδία και τη μεγαλύτερη άνοδο στην Τουρκία.

Ο συνολικός πληθωρισμός ήταν κάτω του 2,0% σε επτά χώρες του ΟΟΣΑ και παρέμεινε αρνητικός στην Κόστα Ρίκα. Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,9%.

Ο πληθωρισμός των τροφίμων συνέχισε να μειώνεται για 15ο συνεχόμενο μήνα, φθάνοντας στο 5,3% τον Φεβρουάριο από 6,3% τον Ιανουάριο και αυξήθηκε μόνο σε τέσσερις χώρες του ΟΟΣΑ. Ο πληθωρισμός των τροφίμων του ΟΟΣΑ ήταν χαμηλότερος από τον ονομαστικό πληθωρισμό για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2021. Ο πληθωρισμός της ενέργειας του ΟΟΣΑ αυξήθηκε αλλά παρέμεινε μετρίως αρνητικός στο μείον 0,5% τον Φεβρουάριο, παρά τον ισχυρό ενεργειακό πληθωρισμό στην Τουρκία και την Κολομβία. Ο βασικός πληθωρισμός του ΟΟΣΑ (πληθωρισμός μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια) συνέχισε να μειώνεται αλλά παρέμεινε υψηλός στο 6,4%, αντανακλώντας τις σταθερές τιμές των υπηρεσιών.

Ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν επίσης σταθερός στην G7 στο 2,9% τον Φεβρουάριο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2021 . Αυξήθηκε στην Ιαπωνία, αντανακλώντας μια επίδραση βάσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας είχαν μειωθεί σημαντικά τον Φεβρουάριο του 2023 με την εισαγωγή των ενεργειακών επιδοτήσεων. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία κατέγραψαν τις ισχυρότερες μειώσεις του μετρούμενου πληθωρισμού τον Φεβρουάριο του 2024. Ο βασικός πληθωρισμός ήταν ο κύριος παράγοντας που συνέβαλε στον μετρούμενο πληθωρισμό στις περισσότερες χώρες της G7.

Στη ζώνη του ευρώ, ο ετήσιος πληθωρισμός, όπως μετράται με τον Εναρμονισμένο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ) μειώθηκε στο 2,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 2,8% τον Ιανουάριο. Η μείωση του πληθωρισμού των τροφίμων ήταν περίπου διπλάσια από αυτή του ΟΟΣΑ, ενώ ο πυρήνας μειώθηκε με ρυθμό παρόμοιο με αυτόν του ΟΟΣΑ. Τον Μάρτιο του 2024, η προκαταρκτική εκτίμηση της Eurostat έδειξε άλλη μια πτώση στην ζώνη του ευρώ (στο 2,4%) και στον δομικό πληθωρισμό (στο 2,9% από 3,1% τον Φεβρουάριο), με επιβράδυνση της πτώσης των τιμών της ενέργειας.

Στο G20, ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 6,9% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με 6,4% τον Ιανουάριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2023. Αυτή η άνοδος οφείλεται εν μέρει στην αύξηση του μετρικού πληθωρισμού στην Κίνα, ο οποίος έγινε θετικός για την πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2023. Ο βασικός πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης στη Σαουδική Αραβία και την Ινδονησία και αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στην Αργεντινή (Πίνακας 2). Ήταν γενικά σταθερό στη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu