Στην ενθάρρυνση της παραγωγής και της καινοτομίας και με εργαλείο την ανακατανομή των κονδυλίων προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις παραδοσιακές μεγάλες επενδύσεις, είναι προσανατολισμένος ο αναπτυξιακός νόμος, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.
Στο πλαίσιο της επερώτησης των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) για την ανάπτυξη, ο αρμόδιος υπουργός τόνισε πως η παραγωγή και η καινοτομία αποτελούν την αιχμή του δόρατος του νέου αναπτυξιακού, επισημαίνοντας πως πρόκειται για νόμο που δεν έχει καμία σχέση με τους προηγούμενους, έχει οκτώ πυλώνες, ταυτίζεται με την παραγωγή, την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κι όχι τις μεγάλες παραδοσιακές επενδύσεις. Υπενθυμίζοντας, ο κ. Σταθάκης, πως με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο το 4% των επενδύσεων πήραν πάνω από το 60% των πόρων, και το 70% ο τουρισμός και οι ΑΠΕ, υπογράμμισε ότι τώρα «πρέπει να πάμε σε ένα μοντέλο, πολύ πιο επικεντρωμένο, πολύ διαφοροποιημένο και πιο συμβατό» με τις συνθήκες, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες της χώρας.
Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης είναι μια ελληνική οικονομία που θα αξιοποιήσει στο έπακρο -αλλά μέσα από καινοτομικές αλλαγές τα παραδοσιακά της πλεονεκτήματα (τουρισμός, ναυτιλία αγροτοδιατροφικό κ.ά.) και θα στρέψει το παραγωγικό της σύστημα προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης του «νεανικού μορφωμένου επιστημονικού δυναμικού της».
Χαρακτηρίζοντας «παραπλανητικό» τον ισχυρισμό ότι στην Ελλάδα δεν έρχονται επενδύσεις λόγω της υψηλής φορολογίας, ο κ. Σταθάκης είπε πως οι χώρες που έχουν 10% φορολογία είναι η Βουλγαρία, η Κύπρος Ιρλανδία, κι όμως το 90% των επενδύσεων δεν πάνε εκεί, παρά πάνε στη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Δανία, την Ολλανδία, χώρες στις οποίες οι φορολογικοί συντελεστές είναι στον ίδιο μέσο όρο με την Ελλάδα, ενώ σε άλλες περιπτώσεις «εμείς είμαστε κάτω από τον μέσο όρο».
«Άρα, υπάρχουν άλλοι παράγοντες που εξηγούν γιατί επιλέγουν οι ξένοι επενδυτές μια ξένη χώρα. Είναι παραπλανητικό να δηλώνει κάποιος ότι αν ακολουθήσουμε το μοντέλο της Βουλγαρία, διότι θα έχουμε τον τύπο των επενδύσεων που πηγαίνουν στην Βουλγαρία και δεν τις θέλουμε», ξεκαθάρισε ο κ. Σταθάκης και υπογράμμισε: «Θέλουμε ένα άλλο μοντέλο πιο συμβατό που θα φέρει επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας, πολύ πιο συμβατές με τα ελληνικά δεδομένα. Δεν έχουμε φτηνό εργατικό δυναμικό, ούτε θα αποκτήσουμε, έχουμε νεανικό επιστημονικό μορφωμένο».
Απλοποίηση αδειοδότησης επιχειρήσεων
Σχολιάζοντας την τοποθέτηση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφης Γεννηματά, που την διαδέχθηκε στο βήμα, ο κ. Σταθάκης είπε πως η απαρίθμηση των προβλημάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις είναι γνωστή (ευέλικτη δημόσια διοίκηση, ταχύτερο σύστημα δικαιοσύνης, φτηνότερο ενεργειακό κόστος) και προσέθεσε ότι είναι παραμορφωτική η εικόνα πως η ανάπτυξη φρέναρε εξαιτίας συσσώρευσης προβλημάτων από αυτή την κυβέρνηση, όταν αυτή η κυβέρνηση παρέλαβε μια οικονομία με εμπεδωμένα διαρθρωτικά προβλήματα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
«Ξεκινήσαμε και προχωράμε βήμα-βήμα» για την άμβλυνση των προβλημάτων αυτών, είπε ο κ. Σταθάκης και απαρίθμησε τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση:
– Απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, απλοποίηση ώστε θα αρκεί μία ημέρα για την ίδρυση επιχειρήσεων και τρείς μέρες για την αδειοδότησή τους. «Είμαστε στο τελικό στάδιο για τέσσερις μεγάλες κατηγορίες που καλύπτουν ένα σημαντικό ποσοστό της ελληνικής οικονομίας σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα, τον Ιούνιο. Η απλοποίηση της αδειοδότησης σε επιλεγμένους τομείς καλύπτει πλέον τον τομέα μεταποίησης τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις τουριστικές δραστηριότητες και οι εξορυκτικές δραστηριότητες» ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Σταθάκης.
– Δημιουργία Κέντρων εξυπηρέτησης επιχειρήσεων,
– Εφαρμογή μέτρων για προδικαστικούς συμβιβασμούς, οι οποίοι θα αποτρέπουν την προσφυγή στα δικαστήρια με αφετηρία τον τομέα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που χρωστούν ταυτόχρονα στο Δημόσιο και τις τράπεζες.
Τέλος, ο κ. Σταθάκης επισήμανε ότι η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο «κάνει Ταμείο» και αυτό περιλαμβάνει όχι μόνον τον τρόπο που διαχειρίστηκε την οικονομική συγκυρία, που αφορούσε τη λειτουργία των επιχειρήσεων, τη στήριξη και την ενθάρρυνση ενός νέου κύκλου επενδύσεων -αυτών που είχαν προχωρήσει- τη διαμόρφωση ενός πλαισίου, το οποίο αλλάζει τα θεσμικά εργαλεία για τον σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ, την αξιοποίηση του νέου αναπτυξιακού νόμου, τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν για την απλοποίηση της γραφειοκρατίας και των διαρθρωτικών αλλαγών. «Η κυβέρνησή μας, όμως, θα κριθεί στο μείζον θέμα που αφορά στην κινητοποίηση του ιδιωτικού τομέα και του δημόσιου τομέα επενδύσεων, με έναν τρόπο διαφορετικό από το παρελθόν, συμβατό με τις προοπτικές σε βιώσιμη βάση και στη μη επανάληψη της κακοδαιμονίας που κληρονομεί από το παρελθόν. Ανθρώπινο δυναμικό, περιβαλλοντικός σεβασμός και την προοπτική μιας ισχυρής εξωστρέφειας της οικονομίας είναι ο στόχος μας», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης για διαγραφή Σαμαρά: Η φράση για τα «χαριεντίσματα» δεν μου άφησε κανένα περιθώριο
- Η Γαλλία έδωσε «ασυλία» στον Νετανιάχου για να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός στο Λίβανο
- Ευρωπαϊκές αγορές: Κλείσιμο με απώλειες στη σκιά πάντα των δασμών Τραμπ
- Μάρτα Κος (Επίτροπος Διεύρυνσης): Ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία μόνο με αλλαγή Συντάγματος
- Νετανιάχου: Έφεση στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του εντάλματος σύλληψής του
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Πέμπτη 28 Νοεμβρίου ολοκληρώνεται η εξαγορά από τη Masdar
- Αρδευτικά δίκτυα – Φράγμα Φιλιατρών: Εγκρίθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για το έργο των 52 εκατ. ευρώ
- Δώρο Χριστουγέννων: Φέτος θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι 20 Δεκεμβρίου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις