Διεθνή

Σταματούδη (BBC): «Κοντά» Ελλάδα και Βρετανία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

«Φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων, δήλωσε η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη

Μια συμφωνία που θα μπορούσε να δει τα Γλυπτά του Παρθενώνα να επιστρέφονται στην Ελλάδα είναι «κοντά», δήλωσε στο BBC πρώην σύμβουλος της κυβέρνησης της χώρας.

Η καθηγήτρια Ειρήνη Σταματούδη είπε ότι «φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν προχωρήσει» για τη μετεγκατάσταση των αρχαιοτήτων – γνωστών και ως Ελγίνεια Μάρμαρα – που ελήφθησαν από την Αθήνα πριν από περισσότερα από 200 χρόνια και εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Guardian: Πιο κοντά η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

"Οι συνομιλίες για την επιστροφή τους στην Αθήνα βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο"

Έρχεται καθώς ο Κιρ Στράμερ και ο Έλληνας ομόλογός του Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκαν για συνομιλίες στην Downing Street την Τρίτη, αν και ο εκπρόσωπος είπε ότι το θέμα δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Τα γλυπτά δεν συζητήθηκαν στην έναρξη της συνάντησης, σύμφωνα με επίσημο λογαριασμό που κυκλοφόρησε το Νο 10.

Η συνάντηση έρχεται εν μέσω αναφορών ότι έχουν προχωρήσει πρόσφατα οι συνομιλίες για μια συμφωνία που θα οδηγήσει σε μεταφορά των γλυπτών στην Αθήνα.

Το καθεστώς των γλυπτών έχει υπάρξει πηγή διπλωματικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας για δεκαετίες, σημειώνει το BBC.

Η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι είχαν κλαπεί επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από τον λόρδο Έλγινo, ωστόσο το Βρετανικό Μουσείο απορρίπτει αυτή τη θέση και τονίζει ότι αποκτήθηκαν “νόμιμα”. Οι συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και Μουσείου συνεχίζονται από το 2021.

Η καθηγήτρια κα Σταματούδη τόνισε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι πιστεύει πως “μια συμφωνία είναι κοντά”, αλλά δεν γνωρίζει αν ήταν “πολύ κοντά”.

Οι διαπραγματεύσεις για το τι θα μπορούσε να σταλεί στο Βρετανικό Μουσείο είναι “μυστικές”, είπε η καθηγήτρια Σταματούδη, προσθέτοντας ότι ενώ δεν συμμετέχει προσωπικά σε αυτόν τον γύρο συνομιλιών, πιστεύει ότι θα περιλαμβάνει “αρχαιότητες που προσελκύουν την προσοχή του κοινού”.

Το θέμα προκάλεσε διπλωματική διαμάχη πέρυσι, όταν ο τότε πρωθυπουργός του Η.Β. Ρίσι Σουνάκ ακύρωσε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη αφού ο τελευταίος είχε υπονοήσει ότι θα τη χρησιμοποιούσε για να αναδείξει το θέμα.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διεθνή

close menu