Πολιτική

Στ. Κασσελάκης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ: Σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μεταξύ μας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τα στελέχη «να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας»

Εκτενή αναφορά στην πολιτική και κοινωνική επικαιρότητα επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Αφού παρουσίασε εκτενώς τις θέσεις του κόμματος για το νομοσχέδιο “που καθιστά διακοσμητικό το ΑΣΕΠ” προς χάρη του κομματικού κράτους που στήνει μεθοδικά η κυβέρνηση, αλλά και για το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, ζήτησε από τα στελέχη “να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας”.

Αντίθετα, όπως είπε, “να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους”.

Με αφορμή την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ο κ.Κασσελάκης αναφέρθηκε στους “πολλούς αγώνες που έχουμε μπροστά μας”, επισημαίνοντας ότι “η ποιότητα της Δημοκρατίας στη χώρα μας απειλείται καθημερινά από την κυβέρνηση και τις λογικές της Δεξιάς”.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

*Σύμφωνα με τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Σύνταγμα, η δημοκρατία προασπίζει τα απαράγραπτα ανθρώπινα δικαιώματα. Το δικαίωμα στη μόρφωση, στην υγεία, στην κατοικία, στην ποιότητα ζωής.

*Κι όμως, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κάθε μέρα που περνά πλήττει τη Δημοκρατία και συρρικνώνει τα δικαιώματα. Οδηγεί την κοινωνία στο συμβιβασμό με μια μίζερη πραγματικότητα. Για ένα μέλλον με χαμηλές προσδοκίες.

*Είναι απαράδεκτο, είναι απάνθρωπο, να έχει πρόσβαση κάποιος στην περίθαλψη, στα φάρμακα, στις εξετάσεις, μόνο αν έχει να πληρώσει.

*Είναι άδικο οι συνάνθρωποί μας να στερούνται ακόμα και τα βασικά, για να πληρώνουν φροντιστήρια, να πληρώνουν ιδιαίτερα, να κάνουν αιματηρές οικονομίες για να μπορούν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

*Δημοκρατία για εμάς είναι να μπορείς να σχεδιάσεις το μέλλον σου και να μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κατοικία. Πού είναι σήμερα το δικαίωμα στη στέγαση; Με τα ενοίκια να εκτοξεύονται στα ουράνια, και να έχει από πάνω και το θράσος ο κ. Γεωργιάδης να μας λέει ότι αυτό είναι θετικό, γιατί ανεβαίνει η αξία των ακινήτων, και άρα αυξάνεται η περιουσία των ιδιοκτητών.

*Δημοκρατία είναι η ασφάλεια των πολιτών. Αλλά ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνόμευση. Ασφάλεια είναι να μη φοβούνται οι άνθρωποι να μπουν σε ένα τρένο για να ταξιδεύσουν. Να μη φοβούνται ότι τον χειμώνα θα πνίγονται και θα αποκλείονται, κι ότι το καλοκαίρι θα καίγονται. Μπορούμε να πούμε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, το δήθεν επιτελικό κράτος του, εγγυάται κάτι τέτοιο;

*Η δημοκρατία βασίζεται στην ισονομία. Βρίσκουν πραγματικά όλοι οι άνθρωποι το δίκιο τους; Είναι οι χρόνοι απονομής της δικαιοσύνης αυτοί που θα έπρεπε; Είναι το σύστημα δομημένο με τέτοιο τρόπο ώστε να εγγυάται την ισότητα των πολιτών ανεξάρτητα καταγωγής, φυλής, φύλου, προσανατολισμού;

*Γιατί από την πρώτη στιγμή που ο Κ. Μητσοτάκης ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις. Όχι αυτές ενός φιλελευθέρου πολιτικού, αλλά ενός πρωθυπουργού που ήθελε να εγκαθιδρύσει ένα ιδιότυπο καθεστώς.

*Από τις πρώτες αποφάσεις της κυβέρνησής του ήταν να μεταφέρει την εποπτεία της ΕΡΤ, του ΑΠΕ, της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο. Ήθελε να ελέγξει την ενημέρωση, αυτόν τον πυλώνα της Δημοκρατίας. Τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, αλλά και τα ιδιωτικά MME. Με την περίφημη λίστα Πέτσα, την περίοδο της πανδημίας. Αλλά και τώρα, με τα 6,8 εκατομμύρια που εισπράττουν οι καναλάρχες, με πρόσχημα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Γι΄ αυτό και η θέση 107 στην παγκόσμια κατάταξη ελευθερίας του Τύπου.

*Αλλά το μεγάλο, το πρωτοφανές στα διεθνή χρονικά σκάνδαλο είναι αυτό των παράνομων παρακολουθήσεων. Παρακολουθούσε τους πάντες. Τους υπουργούς του, την ηγεσία του στρατεύματος, τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, τον κ. Ανδρουλάκη, δικά μας στελέχη, επιχειρηματίες.

*Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος, τα ψέματα της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη πέφτουν στο κενό, αν και η πλειονότητα των συστημικών ΜΜΕ δεν μιλάνε για τις υποκλοπές.

*Η πιο πρόσφατη αποκάλυψη είναι ότι υπήρχε κοινό συντονιστικό κέντρο αξιωματούχων της ΕΥΠ και ιδιωτών-φορέων του παράνομου λογισμικού Predator ώστε να υπάρχει συνολική παρακολούθηση πάνω από 100 στόχων.

*Οι αποκαλύψεις έχουν γίνει ήδη αντικείμενο διερεύνησης από την Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία της ευρωομάδας μας που έδωσε και δίνει έναν μεγάλο αγώνα στην Ευρώπη.

*Κι όμως, παρά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις, η δικαστική διερεύνηση στη χώρα μας έχει βαλτώσει εδώ και ενάμιση χρόνο. Γι΄αυτό και επισκέφθηκα σήμερα την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Για να εκφράσω τις έντονες ανησυχίες μας για την εξέλιξη της υπόθεσης.

*Έφυγα από την συνάντησή μου με την καινούργια εισαγγελέα κυρία Αδειλίνη με συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο των υποκλοπών θα προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς.

*Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, προσπαθεί να φιμώσει και να απομακρύνει όσους τιμούν το λειτούργημά τους. Αλλάζει τη σύνθεση των αρμόδιων Ανεξάρτητων Αρχών, σε συνεργασία, με ανταλλάγματα, με την ακροδεξιά του κ. Βελόπουλου χωρίς καμία μάλιστα προσπάθεια για ευρύτερη συναίνεση όπως το επισημαίνει η ίδια η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ανεξαρτήτων Αρχών. Και διαβάζω από την επιστολή της «…». Δεν θα τα καταφέρει. Θα αγωνιστούμε για να χυθεί άπλετο φως στο μεγαλύτερο σκάνδαλο των τελευταίων δεκαετιών”.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε εκτενώς στις μάχες που θα δώσει το κόμμα “μέσα κι έξω από τη βουλή”.

Κατ΄αρχάς απέναντι στο νομοσχέδιο για την επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου, που, όπως είπε, χτυπά ακόμα έναν πυλώνα της Δημοκρατίας, την αξιοκρατία.

“Η κυβέρνηση της ΝΔ ήρθε στην εξουσία με την υπόσχεση της αριστείας και της αξιοκρατίας. Όμως το μόνο που έκανε η κυβέρνηση του κου. Μητσοτάκη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν να ακυρώσει κάθε διαδικασία αξιοκρατίας και διαφάνειας στη δημόσια διοίκηση. Το «επιτελικό κράτος» στην πραγματικότητα αποτελεί το βαθύ κράτος της ΝΔ, των πελατειακών σχέσεων, των γαλάζιων golden boys, της αποδυνάμωσης του ΑΣΕΠ, των χιλιάδων μετακλητών, των απευθείας αναθέσεων, των υποκλοπών, της απαξίωσης των Ανεξάρτητων αρχών και των ελεγκτικών θεσμών, της υπονόμευσης της ανεξαρτησίας της δημόσιας διοίκησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών της”, τόνισε.

Ως εκ τούτου, απέδωσε στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο σαφή προσπάθεια της κυβέρνησης “να κάνει business as usual, κομματικούς διορισμούς ανενόχλητη”.

Δηλαδή: “Στο νομοσχέδιο της κας. Κεραμέως ο ρόλος του ΑΣΕΠ καθίσταται πλήρως διακοσμητικός, καθώς οι «κυβερνητικοί παράγοντες» (η Προεδρία της Κυβέρνησης ή οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων) διαθέτουν πλέον συντριπτική πλειοψηφία στα όργανα επιλογής, που θα διενεργούν τις «δομημένες συνεντεύξεις» (1 ΑΣΕΠ έναντι 4 ελεγχόμενων από Κυβέρνηση ή 1 ΑΣΕΠ έναντι 2 ελεγχόμενων από αυτήν για τα νοσοκομεία). Η τοποθέτηση στη σύνθεση των οργάνων επιλογής, «τοποτηρητών» του Μαξίμου επιβεβαιώνει τη διάθεση συγκέντρωσης των επιλογών στη στενή «ομάδα Μητσοτάκη”.

Να τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι

Ο κ. Κασσελάκης επισήμανε ότι η βελτίωση της λειτουργίας της κρατικής μηχανής είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων: “απαιτείται καλύτερη οργάνωση, ορθολογική κατανομή και αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, δίκαιη κατανομή των πόρων, απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομίας κ.α. Αν δεν τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι, αν επιτέλους δεν αποφασίσουμε να εμπιστευτούμε τους καταλληλότερους για τις επιτελικές και διευθυντικές θέσεις του Δημόσιου Τομέα δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα”, είπε.

Στο παραπάνω πλαίσιο παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ:

*Όλες οι διαδικασίες επιλογής των Διοικήσεων του Δημοσίου να περάσουν στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ. Εμπιστευόμαστε την Ανεξάρτητη Αρχή να επιλέξει τους πραγματικά κατάλληλους για κάθε θέση. Αυτό σημαίνει για εμάς αριστεία.

Υιοθετούμε τις προτάσεις της Έκθεσης του ΑΣΕΠ του 2021. Όλη η διαδικασία ξεκινάει και ολοκληρώνεται από τον ΑΣΕΠ. Αυτή είναι και η δική μας πρόταση. Χωρίς δισταγμούς, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς υπεκφυγές! Αυτά ακριβώς συζητήσαμε και με την ηγεσία του ΑΣΕΠ η οποία πρόσκειται θετικά σε αυτήν την πρόταση εφόσον στελεχωθεί κατάλληλα.

Αν είχαμε αξιοκρατική τοποθέτηση διοικήσεων στην ΕΡΓΟΣΕ και στον ΟΣΕ, ίσως κάποιος να έβαζε φρένο στην ανευθυνότητα του Υπουργού, που διαβεβαίωνε στη Βουλή ότι όλα έβαιναν καλώς στον σιδηρόδρομο

*Είμαστε υπέρ της διαρκούς αξιολόγησης των Διοικήσεων. Με συμβόλαια απόδοσης που θα συνδέονται άμεσα με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο των κυβερνητικών στρατηγικών σχεδίων. Και με την εφαρμογή της κοινωνικής λογοδοσίας σε κάθε έκφανση της διοικητικής λειτουργίας.

Η πολιτική λογοδοσία θα συμπληρωθεί από ένα πλαίσιο «κοινωνικού ελέγχου» των πεπραγμένων της κάθε διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν με συμβουλευτικό ρόλο και με αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνικών της «διαβουλευτικής δημοκρατίας» (πάνελ πολιτών, δομημένα ερωτηματολόγια) τρεις διαφορετικές κατηγορίες stake holders: α) το προσωπικό του Οργανισμού β) οι συναφείς προς το αντικείμενο διοίκησης φορείς της επιστημονικής και ερευνητικής κοινότητας και γ) φορείς της κοινωνίας των πολιτών (οργανώσεις ασθενών για νοσοκομεία) ή της τοπικής αυτοδιοίκησης (όταν η δράση του Οργανισμού έχει τοπική αναφορά).

Προϋπολογισμός λιτότητας και αδικίας

Ως προς το προσχέδιο του προϋπολογισμού, ο κ.Κασσελάκης τόνισε:

Από την μία στο προσχέδιο μας μιλούν για δήθεν μείωση της φορολογίας. Αλλά οι αριθμοί μαρτυρούν αύξηση της φορολογίας.

Από την μία μας μιλούν για υποστήριξη του επιχειρείν και της παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Κι από την άλλη οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και των λοιπών ευρωπαϊκών Ταμείων κατευθύνονται σε ελάχιστους Ομίλους, οι οποίοι με την δραστηριότητά τους και επειδή δεν έχουν εξαγωγική κατεύθυνση μεγαλώνουν το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Μια αδυναμία την οποία τόνισε και η Standard and Poor’s στην ανάλυσή της για την επενδυτική βαθμίδα.

*Η κυβέρνηση στο προσχέδιο μιλά για την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης, ενώ οι αριθμοί αποκαλύπτουν ότι δεν προβλέπονται κονδύλια για την άμεση ενίσχυση του προσωπικού που στελεχώνει τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, προσωπικού υψηλών προσόντων μετά από πάρα πολλά χρόνια, στα οποία ουσιαστικά σε ορισμένους κλάδους του δημοσίου έχουμε στελεχιακή συρρίκνωση έως και 40%.

Για παράδειγμα παρά το γεγονός ότι βγήκαμε από τα μνημόνια η παιδεία συνεχίζει να λειτουργεί με χιλιάδες αναπληρωτές δασκάλους και καθηγητές, οι οποίοι δεν έχουν δικαιώματα και παίρνουν μισθούς πείνας.

Στην υγεία παραιτούνται μέχρι και οι διοικητές των Νοσοκομείων που οι ίδιοι διορίζουν, σηκώνοντας τα χέρια ψηλά εξαιτίας της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ συνεχίζεται η φυγή των νέων μας υγειονομικών όλων των κλάδων στο εξωτερικό.

*Μας μιλούν για την δημόσια ασφάλεια, συνεχίζοντας αυτό που έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μας έχει φέρει στο σημείο να έχουμε μία από τις μεγαλύτερες αστυνομικές δυνάμεις στην Ευρώπη σε σχέση με τον πληθυσμό μας και την ίδια στιγμή η εγκληματικότητα να διογκώνεται με τρόπο ανεξέλεγκτο.

*Σε αυτό το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2024 η κυβέρνηση δεν αποδεικνύει με οποιονδήποτε τρόπο ότι θα επενδύσει σε υποδομές και σε προσλήψεις δικαστικού και διοικητικού προσωπικού προκειμένου να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα της καθυστέρησης στην απονομή δικαιοσύνης, το οποίο έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και στο συνολικό επενδυτικό κλίμα στην χώρα. Είναι ντροπιαστικό να καταλαμβάνουμε τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ.

Όπως επισήμανε, μιλάμε για τον 5ο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Μητσοτάκη και, άρα, για την πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που οι δείκτες πραγματικής φορολόγησης αυξάνονται μέσα από τους έμμεσους φόρους και την ακρίβεια, “με την κυβέρνηση απλό θεατή της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής”.

“Είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσουμε για πέμπτη χρονιά να έχουμε
– την ακριβότερη ενέργεια,
– τα ακριβότερα καύσιμα,
– την ακριβότερη στέγη,
– τα ακριβότερα φάρμακα και
– το ακριβότερο ράφι super market
σε σχέση με τους μισθούς και τα εισοδήματα των Ελλήνων” σημείωσε.

Ειδικά για τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, τόνισε:

*Από το προσχέδιο του προϋπολογισμού απουσιάζει κάθε πρόβλεψη δημοσιονομικής παρέμβασης για την αντιμετώπιση της ρύθμισης των χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων που είναι η πιο βασική προϋπόθεση για να επανέλθουμε σε φάση κοινωνικής και οικονομικής ανάκαμψης.

Η κυβέρνηση παρατηρεί απαθής, το τραπεζικό και παρατραπεζικό σύστημα (και όταν λέω παρατραπεζικό σύστημα εννοώ τους servicers) να λεηλατούν τις περιουσίες των Ελλήνων, αλλά και το εισόδημα ακόμη και όσων δεν έχουν περιουσίες.

Και σας ρωτώ: Είναι δυνατόν να υπάρχει δημογραφική, κοινωνική και παραγωγική ανάπτυξη σε μια χώρα όπου τα 7/10 του πληθυσμού παραμένουν δέσμια αρρύθμιστων χρεών και χαμηλότατων εισοδημάτων;

Θα έπρεπε να ντρέπονται που υπερηφανεύονται για την κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε στα κατώτερα υπόγεια της ευρωπαϊκής κοινωνικής βαθμίδας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει συμφωνήσει στη δεύτερη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή στην Ε.Ε. με κάλυψη πρωτογενών πλεονασμάτων 7,5% μεταξύ 2021 και 2026. Αυτή ήταν μία ξεκάθαρη επιλογή. Μπορούσαμε να έχουμε ένα πιο ήπιο δημοσιονομικό μονοπάτι; Προφανώς και ναι. Για παράδειγμα, η Γαλλία κινείται με πρωτογενή ελλείμματα για τα επόμενα τρία χρόνια”.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δείχνει κανένα ενδιαφέρον για τη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για το Σύμφωνο Σταθερότητας. Ο κ. Χατζηδάκης έχει ξεκαθαρίσει ήδη ότι «η Ελλάδα ανεξάρτητα από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που είναι σε εξέλιξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους νέους κανόνες δημοσιονομικής σταθερότητας, είναι και θα παραμείνει προσανατολισμένη στην πολιτική της δημοσιονομικής σοβαρότητας».

Τρεις κοινωνικές πρωτοβουλίες

Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεχίζουμε να στεκόμαστε δίπλα στον λαό. Ξεκινάμε τρεις πρωτοβουλίες για:

*Τη νεανική στέγη και την πρώτη κατοικία.

*Το ιδιωτικό χρέος.

*Την ακρίβεια.

Η Ελλάδα βιώνει κρίσεις, κρίσεις που ο κ. Μητσοτάκης δυστυχώς γιγαντώνει.

Θα βρεθούμε εκεί με τις θέσεις μας. Με τις προτάσεις μας για αριστερή προοδευτική λύση.

Ντροπή η ελληνική απουσία από ειρηνευτικές προσπάθειες

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφού εξέφρασε αμέριστη συμπαράσταση σε όλους τους αθώους αμάχους, είτε Παλαιστινίους είτε Ισραηλινούς, μίλησε επικριτικά για τη στάση της διεθνούς κοινότητας και της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως είπε:

Είναι απαράδεκτο σύσσωμη η διεθνής κοινότητα να μην στηρίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση πυρός, αποτροπή της ανθρωπιστικής κρίσης και απελευθέρωση των ομήρων. Για επανεκκίνηση των συνομιλιών για τερματισμό της κατοχής και λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους.

Κυρίως, όμως, είναι απαράδεκτο και ντροπή για τον ελληνικό λαό, να παρακολουθεί τον Πρωθυπουργό του να συναντά τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ αλλά να αρνείται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Παλαιστίνης που συνάντησαν τόσοι άλλοι Πρωθυπουργοί.

Αποτελεί ντροπή για τον ελληνικό λαό, να ακούει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει στον Ισραηλινό πως «ο, τι και αν συμβεί, πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρώπινο κόστος” και ότι “η ανθρωπιστική εκεχειρία πρέπει να επιβληθεί όταν είναι απαραίτητη». Άραγε τι άλλο πρέπει να γίνει για να είναι απαραίτητη;

Αποτελεί ντροπή να ακούει τον Έλληνα Πρωθυπουργό να λέει στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι έχει παρέμβει για την προστασία της Μονής Αγίου Πορφυρίου, να σκοτώνονται άμαχοι που προστατεύονταν στα κτίρια της Μονής και η Κυβέρνηση να μην ψελίζει καν μια λέξη καταδίκης.

Κυρίως, αποτελεί ντροπή να κατατίθεται ψήφισμα του ΟΗΕ για την κατάπαυση πυρός στη Γάζα, με τη στήριξη της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας και η Ελλάδα να απέχει. Και επιπλέον, να μην τολμάει ακόμα και σήμερα η Κυβέρνηση να πει τις λέξεις «κατάπαυση πυρός».

Το συμφέρον της Ελλάδας επιβάλλει να προωθεί την ειρήνη, την σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή της. Αυτό πρέπει να είναι το μήνυμά μας είτε στην Μέση Ανατολή και βέβαια σε σχέση με τον επικίνδυνο ρόλο του Ιράν, είτε στην Ουκρανία απέναντι στην παράνομη και αιματηρή εισβολή της Ρωσίας. Αλλά η στάση αυτή επιβάλλει να αποτελούμε ευρωπαϊκό πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Όχι να βασιζόμαστε σε μια μονοδιάστατη εξωτερική πολιτική του δεδομένου συμμάχου, εις βάρος των συμφερόντων και των αρχών της χώρας μας. Όχι να επιδιώκουμε τον ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου που αναλαμβάνει όλο και πιο επικίνδυνα καθήκοντα προκειμένου να αναβαθμίσει τη θέση του στη νοτιο-ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ρήγματα στους άλλους, όχι εντός μας

Ο κ. Κασσελάκης ολοκλήρωσε την ομιλία του ζητώντας “να χαμηλώσουμε τους τόνους στη μεταξύ μας αντιπαράθεση, που κάποτε παίρνει χαρακτήρα απαράδεκτης σύγκρουσης και κάνει κακό στον ΣΥΡΙΖΑ και στον καθένα από μας”.

Αντίθετα, είπε, “να σηκώσουμε τους τόνους απέναντι σε κάθε μέτρο, κάθε βήμα, κάθε πρόκληση, της πολιτικής που εντείνει την κοινωνική αδικία, τον αυταρχισμό, την ανασφάλεια, τους κινδύνους”.

Κι αφού, είπε, “αυτοί επιδιώκουν με τη συνδρομή της ενημέρωσης 107 να δημιουργήσουν ρήγματα στον ΣΥΡΙΖΑ, εμείς να προκαλέσουμε με τη στάση, τις ενωτικές πρωτοβουλίες, την αποφασιστικότητα, ρήγματα στις πολιτικές τους, στο καθεστώς τους”.

Για να καταλήξει: “Με τη φυγή προς την κοινωνία, όπως πάντα έκανε η Αριστερά”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu