Πολιτική

Στ. Μπένος: Η «σύγκλιση» με την Αλεξάνδρα Μητσοτάκη και το άνοιγμα του «πράσινου ταμείου»

Όταν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της 18ης Αυγούστου παρουσίαζε στην σύσκεψη για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών της Β. Εύβοιας τον Σταύρο Μπένο, ως την πολιτική προσωπικότητα για να ηγηθεί μιας Επιτροπής που θα εκπονήσει το «Στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Β, Εύβοιας», πολλοί αιφνιδιάστηκαν από την επιλογή του.

Η «συνέργεια» είχε ξεκινήσει πριν από τις εκλογές, στις αρχές του 2019.

Ο κ. Μπένος, σ΄εκείνην την σύσκεψη ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό λέγοντας: «Είναι η πιο τιμητική και πιο πατριωτική πρόσκληση που μου έγινε στο διάστημα των 43 ετών που είμαι στη δημόσια ζωή. Ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να πω όχι».

Ο Σταύρος Μπένος, 74 χρονών σήμερα, ήταν στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας», ένα πολιτικό όνομα αναγνωρίσιμο από… 60άρηδες και πάνω, που θυμούνται τον δήμαρχο της Καλαμάτας με το φονικό σεισμό του 1986 και την «αναγέννηση» της πόλης που πέτυχε και τα ΚΕΠ, το 2003 ως υφυπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση Σημίτη.

Τα πρώτα 1.000 ΚΕΠ τότε σε όλη την Ελλάδα, αποτέλεσαν καινοτομία στο χώρο της Δημόσιας Διοίκησης, υιοθετώντας τη φιλοσοφία της «υπηρεσίας μιας στάσης» για την εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά ταυτόχρονα, και παραδοχή ότι η κυβέρνηση τότε και αυτές που ακολούθησαν, αντί να εκσυγχρονίσουν το Δημόσιο, έφτιαξαν ένα «παράλληλο» Δημόσιο με χιλιάδες προσλήψεις…

Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα» και οι αρχαιολόγοι

Το 2007 αποχωρεί από την πολιτική και το 2008 ιδρύει το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο «Διάζωμα» με στόχο την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων.

«Το Διάζωμα θέλει να βοηθήσει τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τους ειδικούς επιστήμονες στην έρευνα, προστασία, αποκατάσταση, ανάδειξη και προβολή των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης, καθώς και τη συνάντηση των υπέροχων αυτών μνημείων με τη σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία, όπου αυτό είναι εφικτό.

Από την διοργάνωση εκδηλώσεων, καμπάνιας για το κάθε θέατρο, υιοθεσίας μνημείων, από το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών – κουμπαράδων για τον κάθε αρχαίο χώρο θέασης και ακρόασης, μέχρι την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών.

Έτσι αυτοπαρουσιάζεται στο καταστατικό του.

Η «απάντηση», το 2018 από τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων:

«Ένα ιδιωτικό σωματείο διαχειρίζεται τεράστια ποσά, εκτός δημόσιου λογιστικού, ασκεί δημόσια πολιτική και αποφασίζει ποιοι χώροι και ποια μνημεία θα χρηματοδοτηθούν και ποια θα μένουν εκτός χρηματοδότησης…. Τα μέλη αυξάνονται, στις συνδρομές απλών πολιτών προστίθενται χορηγίες τραπεζών και μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, συνδρομές από ‘εταιρικά μέλη’, τα έσοδα γιγαντώνονται, ‘εθελοντές’ σύμβουλοι και ‘εθελοντές’ μηχανικοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη σύνταξη μελετών με απευθείας αναθέσεις ύψους 120-150.000 ευρώ χωρίς τις δεσμεύσεις του δημόσιου λογιστικού, διαγωνισμούς, ελέγχους, διαφάνεια και κάθε έννοια υγιούς ανταγωνισμού».

Μάλιστα, η απάντηση του κ. Μπένου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αποκαλυπτική: «Έτσι το Υπουργείο Πολιτισμού με τις ώριμες και εξαιρετικής ποιότητας μελέτες που ανατίθενται από το ΔΙΑΖΩΜΑ, επιβλέπονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και εγκρίνονται από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), διασφαλίζει την πρόσβασή του στο ΕΣΠΑ. Έτσι λοιπόν, έχοντας εγκεκριμένες μελέτες το Υπουργείο Πολιτισμού μπορεί να διεκδικεί χρήματα από το ΕΣΠΑ, τα οποία διατίθενται ΜΟΝΟ για εργασίες αποκατάστασης των Μνημείων.

»Αυτή η διαδικασία είναι για εμάς ένας ΥΜΝΟΣ στις ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ. Ιδιαίτερα τώρα, στην νέα Προγραμματική Περίοδο του ΕΣΠΑ 2014-2020, οι συνέργειες είναι ΟΡΟΣ και ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΗ για τον σχεδιασμό ολιστικών προγραμμάτων (Πολιτιστικές Διαδρομές και Αρχαιολογικά Πάρκα) που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το τουριστικό προϊόν της χώρας αφού θα αναδείξουν νέους τουριστικούς προορισμούς.(…)».

Δηλαδή, μέσω του «Διαζώματος» το υπουργείο Πολιτισμού… «διασφαλίζει την πρόσβασή του στο ΕΣΠΑ», ή ένας ιδιωτικός φορέας «διασφαλίζει» κρατική χρηματοδότηση.

Η «προφητεία» Μενδώνη και τα παιδιά των… πατεράδων

Στην γενική συνέλευση του «Διαζώματος» το 2010, η τότε γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, εγκωμίασε το σωματείο και τον Σταύρο Μπένο, υπερθεματίζοντας «προφητικά» για την σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα…

«Ένα οραματικό στρατηγικό σχέδιο για την πολιτιστική ανάπτυξη οφείλει να θέσει ως προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή – της πολιτείας διά των φορέων και υπηρεσιών της, της Αυτοδιοίκησης, των κοινωνικών εταίρων – και να λάβει υπόψη του όλους τους νόμιμα προσφερόμενους οικονομικούς πόρους».

Το «Διάζωμα» δεν παράγει έργο. Καταγράφει, κάνει μελέτες – για τις οποίες χρηματοδοτείται από χορηγούς- εισηγείται, λειτουργεί ως «γέφυρα» υπηρεσιών, υπουργείων, περιφερειών, δήμων, φορέων, θεσμών, τραπεζών κλπ και πολιτών, ενώ παρακολουθεί και την εξέλιξη των έργων.

Με ένα πολύ σύγχρονο και καλοσχεδιασμένο ιστότοπο, με ακριβές παραγωγές βίντεο (πχ η Πολιτιστική Διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου), γυρίσματα με drone ή νυχτερινά και πρωταγωνίστρια ηθοποιό και με updating παρακολούθηση και ενημέρωση της πορείας όλων των projects.

Η πλειοψηφία είναι μόνο οι μελέτες, αρκετά σε διαδικασία ολοκλήρωσης ή «σκαλωμένα» στην χρηματοδότηση και τα κονδύλια υπουργείων και κάποια λίγα, ολοκληρωμένα.

Πάντως, ότι και κάνει το «Διάζωμα», το κάνει καλά αν κρίνει κανείς από τα οικονομικά στοιχεία του 2020.

Τα συνολικά έσοδα στα 3.607.737,07 ευρώ, τα συνολικά έξοδα στα 3.443.751,24, αλλά και μισθοδοσία στα 659.186,49 και αμοιβές συνεργατών στα 895.921,82 ευρώ.

Πάντως, στις συνεργασίες του είναι «επιλεκτικός», όπως η  μελέτη λ.χ. «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» ανατέθηκε στην ΤΟΠΟΣ Συμβουλευτική O.E. της κόρης του Θόδωρου  Σκυλακάκη, Μαριάννας Σκυλακάκη και του γιού του, Θόδωρου Μπένου, ενώ η μελέτη «ΨΗΦΙΑΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ», ανατέθηκε στην Εταιρεία Ψηφιακών Εφαρμογών, POSTSCRIPTUM του «εθελοντή» του «Διαζώματος», Κ. Κωνσταντινίδη.

Όπως και το 2018, παρόμοια σύμβαση «ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ», έναντι του ποσού των 12.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Δεν είναι το ποσό της σύμβασης, είναι ο… απελπιστικά επαναλαμβανόμενος νεποτισμός σ΄αυτήν τη χώρα.

Σε άλλες εποχές, το «Διάζωμα» θα ήταν ένας «Σύλλογος φίλων του αρχαίου θεάτρου» με τα μέλη του, μέχρι να αποκτήσουν «στέγη», να συνευρίσκονται στου… Zonar’s.

Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη των ΜΚΟ…

Από την άλλη, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη (ο θηλυκός… Αντρίκος Παπανδρέου των Μητσοτάκηδων), αδελφή του πρωθυπουργού, η οποία ασχολείται με εκδηλώσεις και συνέδρια με όχημα Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ΑΜΚΕ, με πιο γνωστή την Action Aid, από το ΔΣ της οποίας αποχώρησε το 2017.

Είναι επίσης και μέτοχος της «K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C.», μεταξύ πολλών άλλων νεοϊδρυθέντων ΜΚΟ και δραστηριοτήτων

Η «K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C.» αρχικώς ιδρύθηκε ως Μονοπρόσωπη Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (Μονοπρόσωπη Ι.Κ.Ε.) με την επωνυμία «K.M. BROKERS SINGLE MEMBER P.C.» με το διακριτικό τίτλο «REAL EST8 ESTATE OF LIFE SINGLE MEMBER P.C.» ΕΤΑΙΡΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3.000 ευρώ.

Στην συνέχεια το καταστατικό της τροποποιήθηκε σε  πολυπρόσωπη, με νέα επωνυμία «K.M. BROKERS P.C.» και διακριτικό τίτλο «REAL EST8 ESTATE OF LIFE P.C.». Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας μεταβάλετε αυξητικά και προκύπτει 500.000 ευρώ.

Συνέταιρος της  κατά το ήμισυ στην εταιρεία είναι η αδελφή της Αικατερίνη Μητσοτάκη, ως Διαχειριστής, Νόμιμος Εκπρόσωπος και Εταίρος.

Αικατερίνη Μητσοτάκη είναι η μητέρα του Γρηγόρη Δημητριάδη, δικηγόρου, διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ανάμεσα λοιπόν στις δραστηριότητές της, η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη στις αρχές του 2019, λίγους μήνες πριν τις εκλογές του Ιουλίου, όταν η ΝΔ ήταν ξεκάθαρο ότι θα ήταν η επόμενη κυβέρνηση, συνέστησε μία νέα Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), την WORLD HUMAN FORUM ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, αναζητώντας «Συγκλίσεις».

Στην πρώτη εκδήλωση μάλιστα που έγινε για τις «Συγκλίσεις», τον Μάρτιο του 2019, ανάμεσα στους επίτιμους προσκεκλημένους και ομιλητές ήταν και ο Σταύρος Μπένος!

Δημιούργησε, λοιπόν, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με σκοπό να οργανώνει συνέδρια, εκδηλώσεις (Convergences Greece Forum) με στόχο την συμμετοχή οικονομικών, πολιτικών και θεσμικών παραγόντων στον ανοιχτό διάλογο για θέματα αειφορίας, κοινωνίας, επιχειρηματικότητας.

Ενδεικτικό της δραστηριότητας του Convergences Greece Forum είναι στα «Νέα» του η τελευταία (χωρίς ημερομηνία) εκδήλωση, μια διαδικτυακή συζήτηση στην ουσία, με θέμα «Οικονομική ανάπτυξη και Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης στην μετά-COVID εποχή».

Ένα πολύ ενδιαφέρον webinar», όπως το προσδιορίζει, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του EPLO, σε συνεργασία με τη διαΝΕΟσις και την υποστήριξη του Convergences Greece Forum / Συγκλίσεις.

Στην συζήτηση συμμετείχαν: Ο Στέφανος Φωτίου, Διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών-ESCAP και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum και Convergences Greece Forum. Την συζήτηση συντόνισε ο Σπύρος Κουβέλης από το EPLO–ISDενώ σχολιαστής ήταν οΘοδωρής Γεωργακόπουλος από τη diaΝEOsi.

Κι αν με τον Στ. Μπένο έγινε «σύγκλιση», με το EPLO–ISD υπήρξε καθαρή συνεργασία.

Έτσι, την εκκίνηση προγράμματος, κόστους 130.000 ευρώ, που έχει στόχο την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων και την απόκτηση κοινωνικής συναίνεσης για την εγκατάσταση των βιομηχανικών αιολικών, αποφάσισε το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου.

Και την υλοποίηση, ανέλαβε η κοινή πρωτοβουλία του Convergences Greece Forum- «Συγκλίσεις» και του Ινστιτούτου για τη Μεσόγειο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), που έκανε και τη σχετική πρόταση προς το Πράσινο Ταμείο. 

Στον EPLO μέλος είναι και ο κ. Γεραπετρίτης.

Πράσινο Ταμείο: Νέα διορθωτική «διατύπωση» της  απόφασης

Με αυτή του την απόφαση το Πράσινο Ταμείο, αν και Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, που υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μετατρέπεται σε μηχανισμό στήριξης του αιολικού λόμπι στη χώρα μας, αφού το πρόγραμμα, εκτός της αναστροφής του αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τα αιολικά, αποσκοπεί στην αποσόβηση του ενδεχομένου παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, εξαιτίας παρανομιών που έχουν καταγγελθεί σε ό,τι αφορά τη χωροθέτηση των αιολικών στη χώρα μας.

Για να αποσοβήσουν αντιδράσεις των κατοίκων της Β. Εύβοιας, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου εξέδωσε νέα διορθωτική απόφαση για την υλοποίηση του προγράμματος «παίζοντας» με τις λέξεις:

«Σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο η αλλαγή η οποία ζητείται με την ανωτέρω επιστολή είναι στον τίτλο του εγκεκριμένου έργου ως ακολούθως : Αντί του εγκεκριμένου έργου με τίτλο: «Ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης, και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000» ο τίτλος του έργου τροποποιείται σε: «Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης, και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000».

Η στιγμή δε που επιλέχθηκε για την έγκριση του προγράμματος δεν είναι διόλου τυχαία, καθώς η επέλαση των βιομηχανικών αιολικών αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα πατώντας πάνω στις βουνοκορφές απ’ άκρη σ’ άκρη σε ολόκληρη τη χώρα, μη εξαιρουμένων των νησιών και ακατοίκητων νησίδων.

Η έγκριση του προγράμματος «Ανάπτυξη αιολικής ενέργειας, με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος, και της κοινωνικής συναίνεσης, και διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000» δόθηκε από το Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Ιουνίου. Η αρχική πρόταση για το πρόγραμμα κατατέθηκε στις 4 Μαρτίου από την κοινή πρωτοβουλία «Συγκλίσεις» και EPLO/ISD η οποία επανήλθε αναθεωρημένη στις 5 Ιουνίου.

Όπως αναγράφεται στη σχετική απόφαση, «Σε συνέχεια της πολύ επιτυχημένης κοινής πρωτοβουλίας «Συγκλίσεις» και EPLO/ISD για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αντιδράσεων στην εγκατάσταση αιολικών έργων, με τρόπο ισόρροπο και κοινά αποδεκτό, η ανάγκη για οργανωμένα επόμενα βήματα είναι ιδιαίτερα επιτακτική: οι αντιδράσεις κλιμακώνονται, με σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές διαστάσεις, ενώ οι πιέσεις από την Ε.Ε. είναι πολύ πιθανό να ενταθούν (Ευρωπαϊκό Δικαστήριο) μέσω παρεμβάσεων προς την Κομισιόν των αντιτιθέμενων».

«Η παρούσα πρόταση προγράμματος αποσκοπεί στην ανάπτυξη των μορφών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με παράλληλη διασφάλιση του περιβάλλοντος και της κοινωνικής συναίνεσης και τη διατήρηση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, καθώς και τη διατύπωση προτάσεων για το ενδεδειγμένο μείγμα λύσεων και τεχνολογιών. Δεδομένου του ειδικού καθεστώτος αδειοδότησης των ΑΠΕ στις περιοχές Natura 2000 και της προληπτικής διαδικασίας Δέουσας Εκτίμησης (Οδηγία 92/43), οι δυσκολίες που προκύπτουν από την εφαρμογή της Οδηγίας, καθώς και από την ύπαρξη προειδοποιητικής επιστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθιστούν αναγκαία την άμεση εφαρμογή προγράμματος με συγκεκριμένες δράσεις και με πολυεπίπεδο όφελος», υπογραμμίζεται.

Ανάμεσα δε στις βασικές κατευθύνσεις αυτού του προγράμματος είναι η «συμμετοχή και τακτική ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για την πρόοδο των εργασιών, ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της προειδοποιητικής επιστολής σε προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Ποιοι είναι οι φορείς:

  • Το Πράσινο Ταμείο είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου που ιδρύθηκε το 2010, αποτελεί συνέχεια, παλαιότερου φορέα με σκοπό τη χρηματοδότηση και την υποστήριξη προγραμμάτων για ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας. Χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους ενώ κατά καιρούς έχουν απορροφηθεί πόροι, όπως τα πρόστιμα από τη διατήρηση των ημιυπαίθριων χώρων.
  • Το EPLO/ISD είναι το Ινστιτούτο Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου με στόχο την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω της χρηστής διακυβέρνησης,
  • Οι ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ/Convergences Greece Forum είναι σύμφωνα με τους υπεύθυνους μια πλατφόρμα που συνενώνει οργανώσεις, οργανισμούς, εταιρίες, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, «με στόχο έναν κόσμο με Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Άνθρακα, Μηδέν Φτώχεια!» όπως αναφέρουν. Ιδρυτής και Πρόεδρός του είναι η αδερφή του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Μητσοτάκη.

Και εδώ έρχεται ο Σταύρος Μπένος. Να μπει «μπροστά», να «ακούσει» τους πυρόπληκτους κατοίκους, να «συναισθανθεί» την αγωνία και τους φόβους τους, να καθησυχάσει, να προτείνει και να δράσει ως… στρατηγός στο «Στρατηγικό σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Β, Εύβοιας».

Αλεξάνδρα – Σταύρος στις «Συγκλίσεις», τον Μάρτιο του 2019

Ενδιαφέρον για τις όποιες εξελίξεις ακολουθήσουν, έχει τόσο η προσφώνηση της Αλεξάνδρας Μητσοτάκη του Σταύρου Μπένου στην πρώτη εκδήλωση που έγινε για τις «Συγκλίσεις», τον Μάρτιο του 2019, όσο και το περιεχόμενο της ομιλίας του κ. Μπένου και των απόψεων που εκφράζει.

Η κυρία Αλεξάνδρα Μητσοτάκη αναφέρεται ως εξής στον προσκεκλημένο της: 

«Όταν οργανώσαμε αυτή τη βραδιά, τον πρώτο άνθρωπο που σκέφτηκα να καλέσουμε απόψε εδώ για να μιλήσουμε για Συγκλίσεις είναι κάποιον που όχι μόνο το έχει σκεφτεί, αλλά το έχει υλοποιήσει, το έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Την ίδια χρονιά που στη Γαλλία ιδρύθηκε το Forum Συγκλίσεις (Convergences), την ίδια χρονιά ο Σταύρος Μπένος έφτιαξε στην Ελλάδα το ‘’Διάζωμα’’».

Στη συνέχεια αναφερόμενη στο «Διάζωμα» είπε: 

«Το Διάζωμα είναι μια μοναδική εμπειρία που κάνει αυτό που λέμε ότι πρέπει να γίνει δηλαδή φέρνει κοντά τους διάφορους κόσμους, έτσι ώστε μέσω των συγκλίσεων να επιτευχθούν οι στόχοι του. Οι στόχοι του είναι να ξαναζήσουν και να ξαναφτιαχτούν τα αρχαία θέατρα στη χώρα μας είναι πάνω από 100. Όμως σημασία έχει ο τρόπος που ο Σταύρος Μπένος είδε και κατάλαβε τις συγκλήσεις. Για όσους δεν τον ξέρετε ήταν και δήμαρχος Καλαμάτας και υπουργός και νομίζω ότι έμαθε πως είναι πολύ δυνατός ο τρόπος όταν συνεργαζόμαστε όλοι».

Μπένος: «Ένα πάρτι κυρίες και κύριοι, ένα πάρτι για την πατρίδα…» 

Ο Σταύρος Μπένος παίρνει το λόγο και αναφέρεται στο «Διάζωμα» και στα μνημεία – αρχαία θέατρα:

«Είναι ο σταθμός που σήμερα βρίσκομαι – σας το λέω όπως το νοιώθω, σε ένα πέλαγος δημιουργίας με όλες τις φωτεινές δυνάμεις της χώρας. Για να σας συνδέσω με το προηγούμενο. Πόλεις, πολίτες και τώρα μνημεία. Τι άραγε σπουδαιότερο έχει η χώρα μας;

Ποια άραγε είναι η μεγαλύτερη προίκα της χώρας μας αν δεν είναι το απόθεμα της φύσης και του πολιτισμού. Έχετε σκεφτεί πως διαχειριζόμαστε τα μνημεία μας; Για σκεφτείτε το, ο κάθε ένας στην πατρίδα του πόσα μνημεία έχουν αποκατασταθεί, έχουν διατεθεί απίστευτοι πόροι χρηματικοί και ανθρώπινος μόχθος της σπουδαίας κοινότητας των αρχαιολόγων. Αλλά αλλοίμονο είναι βυθισμένα στη μοναξιά τους.

Εγώ αυτό το φαινόμενο το ονομάζω σύγχρονο αβδηριτισμό. Όπως οι αρχαίοι αβδηρίτες είχαν μια υπέροχη κρήνη που δεν είχε νεράκι για τους ανθρώπους έτσι και τα μνημεία δεν έχουν το νεράκι της ανθρώπινης φροντίδας. Γιατί; Γιατί λείπουνε οι συγκλίσεις.

Αυτό το αίσθημα που σας περιγράφω το ένιωσα όταν ήμουν υπουργός Πολιτισμού. Και ξέρετε γιατί είδα ξεκάθαρα και έπαθα σοκ, ότι το σύστημα διαχείρισης των μνημείων μας είναι κρατικό, δεν είναι δημόσιο. Τα μνημεία δεν είναι κρατική περιουσία.

Το Σύνταγμά μας το άρθρο 24, το οποίο είναι ένα σπουδαίο άρθρο, λέει ότι το κράτος πρέπει να είναι αρμόδιο για να προστατεύει την δημόσια πολιτιστική κληρονομιά, αλλά συμπληρώνει πως είναι και δικαίωμα του κάθε ενός.

Άρα το κράτος πρέπει να δίδει όχι ως ιδιοκτήτης, αλλά ως θεματοφύλακας την δυνατότητα της συμμετοχής του καθενός στην φροντίδα, στην προστασία και στην ανάδειξη των μνημείων.

Αυτό είναι το μήνυμά μου στο Διάζωμα: Τα μνημεία να τα φέρουμε στο κέντρο της ζωής και στο κέντρο της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Και εδώ μιλάμε για μία διπλή βιωσιμότητα. Η πρώτη βιωσιμότητα αφορά το κάθε μνημείο ξεχωριστά και η άλλη τη χώρα. Το νέο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας, που πρέπει να έχει στο κέντρο του την αειφορία. Και να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη. Και αξιοποιώντας εμείς όλοι οι Διαζωματικοί τα σπουδαία ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία λες και έγιναν για την πατρίδα μας – τις ολοκληρωμένες χωρικές επενδύσεις – έχουμε αφήσει το αποτύπωμά μας σε όλη τη χώρα.

Είναι μια μεγάλη συμμαχία πια, που είναι το κράτος, οι περιφέρειες, οι δήμοι, όλα τα ιδρύματα, όλο το τραπεζικό σύστημα. Ιδρύσαμε και έναν θεσμό ξέρετε. Τον θεσμό των εταιρικών μελών. Όχι μόνο ως φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες.

Ένα πάρτι κυρίες και κύριοι, ένα πάρτι για την πατρίδα. Ένα πάρτι για να φέρουμε τα μνημεία εκεί που τους αξίζει, ένα πάρτι για να αλλάξουμε τη μοίρα αυτής της χώρας, ένα πάρτι έτσι ώστε το αναπτυξιακό μοντέλο να έχει στο κέντρο του την βιωσιμότητα. Ένα πάρτι συνεργειών, ένα πάρτι συγκλήσεων…».

Άραγε ο κ. Μπένος έχει τις ίδιες απόψεις με αυτές για τα μνημεία και τα αρχαία θέατρα, και για τα καμένα δάση και τις πυρόπληκτες περιοχές της Β. Εύβοιας;

Η στόχευση του πρωθυπουργού

Λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του ρόλου που θα έχει ο Σταύρος Μπένος στην ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας, στις 25 Αυγούστου στη Βουλή και στην συζήτηση για την διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα μας και τα μέτρα αποκατάστασης, ο πρωθυπουργός σε κάποιο σημείο της ομιλίας του για την Β. Εύβοια είπε: «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στις ιδιωτικές δωρεές που θα υποστηρίξουν αυτή την προσπάθεια. Για πρώτη φορά μέσα από διαφανή διαδικασία, οι προσφορές ιδιωτών θα συναντώνται με τις ανάγκες του δημοσίου και ο κάθε δωρητής θα μπορεί να παρακολουθεί που κατευθύνονται τα χρήματά του».

Ας κρατήσουμε αυτήν τη στόχευση του πρωθυπουργού, ιδιαίτερα ως προς την διαφάνεια. 

 

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu