Σε συνέντευξή του στους New York Times ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αρνείται την προσωπική ευθύνη για τις στενές σχέσεις με τη Ρωσία και την εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
«Δεν λέω ποτέ mea culpa» τονίζει στους ΝΥΤ ο πρώην πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της εταιρείας Nord Stream AG και του Διοικητικού Συμβουλίου της Rosneft παρά το γεγονός ότι έχει γίνει «κόκκινο πανί» στη χώρα του και έχει καταλήξει ένας παρίας της γερμανικής πολιτικής.
«Πιστεύω ότι αυτός ο πόλεμος ήταν ένα λάθος και πάντοτε το έλεγα αυτό. Εκείνο που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να φέρουμε την ειρήνη το γρηγορότερο δυνατό» δηλώνει στους NYT ο 77χρονος προσωπικός φίλος του Πούτιν και «λομπίστας» των ρωσικών εταιρειών φυσικού αερίου στη Γερμανία.
«Υπηρετούσα πάντοτε τα γερμανικά συμφέροντα. Κάνω αυτό που μπορώ. Τουλάχιστον η μία πλευρά με εμπιστεύεται» σημειώνει.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η στάση του απέναντι στη Ρωσία επηρεάστηκε από την Ostpolitik του Βίλι Μπραντ. «Όλα αυτά επηρέασαν τη σχέση μου με τη Ρωσία από πολύ νωρίς και ως καγκελάριος ουσιαστικά προσπάθησα να συνεχίσω την ίδια πολιτική» τονίζει. «Βασικά, μετά τη δεκαετία του 1960, η συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση και μετά με τη Ρωσία αποτελούσε μια από τις σταθερές της γερμανικής πολιτικής» προσθέτει.
«Έπαιρναν χρήματα και προμήθευαν αέριο. Ακόμα και στις πιο δύσκολες εποχές του Ψυχρού Πολέμου, δεν υπήρξαν ποτέ προβλήματα» επισημαίνει. «Η ιστορία αυτή, μεταξύ άλλων, ο αγωγός που δημιουργήθηκε από νωρίς με τη Σοβιετική Ένωση, η προσπάθεια να βρεθεί ένας συμβιβασμός με τη Σοβιετική Ένωση, ήταν αυτό που επέτρεψε στους Ρώσους να πουν “εντάξει, με αυτή τη Γερμανία μπορούμε να διακινδυνεύσουμε την επανένωση”» προσθέτει.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εκπρόσωποι της γερμανικής βιομηχανίας ήταν αυτοί που ζήτησαν από την κυβέρνησή του περισσότερο ρωσικό φυσικό αέριο. «Γιατί θα έπρεπε να είχαμε αρνηθεί ως κυβέρνηση; Ποτέ δεν σκέφτηκε κανείς ότι αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα. Ήταν απλώς ένας τρόπος για την προμήθεια φυσικού αερίου για τους Γερμανούς, για τη βαριά βιομηχανία της Γερμανίας, και επίσης για τη χημική βιομηχανία, με λιγότερο προβλήματα και διαταραχές» σημειώνει.
«Η επόμενη κυβέρνηση το συνέχισε απρόσκοπτα. Κανείς από την πρώτη κυβέρνηση της Μέρκελ δεν είπε κάτι εναντίον του. Ούτε ένας» υπογραμμίζει.
Ο κ. Σρέντερ υποστηρίζει ότι μακρορπόθεσμα η Ρωσία είναι πολύ μεγάλη χώρα για να απομονωθεί. «Δεν μπορείς να απομονώσεις μια χώρα όπως η Ρωσία μακροπρόθεσμα, ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά. Η γερμανική βιομηχανία χρειάζεται τους φυσικούς πόρους της Ρωσίας. Δεν είναι μόνο το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, είναι και οι σπάνιες γαίες. Και αυτοί οι φυσικοί πόροι δεν μπορούν απλώς να υποκατασταθούν. Όταν ο πόλεμος αυτός τελειώσει, θα πρέπει να ξεκινήσουμε και πάλι τις συνδιαλλαγές με τη Ρωσία. Πάντα αυτό κάνουμε» τονίζει.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Blueground: Πάει Κορέα και αναμένει αύξηση κύκλου εργασιών το 2024
- To «Paralimnio» επιστρέφει στα Ιωάννινα – Το ανακαινισμένο fun park νέο τοπόσημο της περιοχής
- Πρώτη δήλωση Φάμελλου, νέου προέδρου ΣΥΡΙΖΑ: «Θα χτίσουμε ένα νέο, συγκροτημένο ΣΥΡΙΖΑ»
- Επίσημο αποτέλεσμα: Ο Σωκράτης Φάμελλος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ με 49,41% – Δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πρώτος ο Φάμελλος με 49,6%, δεύτερος ο Πολάκης με 43,3% στο 75% της ενσωμάτωσης
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος 49,76%, Πολάκης 42,67% στο 42% της ενσωμάτωσης
- Αυστρία: Το FPÖ κερδίζει τις εκλογές στη Στυρία
- Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Φάμελλος με 49%, Πολάκης 44% στο 20% της ενσωμάτωσης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις