Σε λίγο θα περάσουμε και στο δεύτερο στάδιο, μετά την ακρίβεια, όπου ακόμα και οι υψηλές τιμές δε σημαίνει ότι θα εξασφαλίζουν και το αγαθό! Θα βλέπουμε διαρκείς ελλείψεις αγαθών, έκρουσε το καμπανάκι ο γνωστός επιχειρηματίας
«Με αστυνομικά και αγορανομικά μέτρα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων και των τιμών», επισήμανε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος κατά την τοποθέτηση του στο φετινό συνέδριο του Κύκλου Ιδεών, εκφράζοντας εμμέσως θέση για τη «μάχη κατά της ακρίβειας» που δίνει η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο οι υψηλές τιμές των προϊόντων, κυρίως στα τρόφιμα, αποτελούν τη νέα πραγματικότητα που έρχεται ως συνέπεια της κλιματικής αλλαγής. «Η μεγαλύτερη απειλή είναι η κλιματική αλλαγή. Κι αυτή ήδη βρίσκεται εδώ! Δυστυχώς θεωρούμε όλοι ότι η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τη θερμοκρασία και ότι θα έχουμε μεγαλύτερα σε μάκρος καλοκαίρια. Κι όμως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί αφορά τη γεωργία. Αυτή θα επηρεαστεί περισσότερο απ’ όλα. Και η γεωργία είναι αυτή που καλείται να «ταΐσει’ τον πλανήτη. Αυτή τη στιγμή είμαστε αντιμέτωποι με τα πρώτα ‘σημάδια’ αυτού του προβλήματος, τις αυξήσεις των τιμών. Σε λίγο όμως θα περάσουμε και στο δεύτερο στάδιο όπου ακόμα και οι υψηλές τιμές δε σημαίνει ότι θα εξασφαλίζουν και το αγαθό! Θα βλέπουμε διαρκείς ελλείψεις αγαθών. Δείτε για παράδειγμα τι θα συμβεί φέτος με τα πορτοκάλια. Ο μεγαλύτερος πορτοκαλεώνας του κόσμου, η Νότια Αμερική, έχει ‘καεί’. Οι τιμές στη Βραζιλία για πχ από 2,5 ευρώ το λίτρο έχει πάει σε 6,5 ευρώ. Και πάλι όμως το πρόβλημα δεν είναι η τιμή, αλλά ότι οι προμηθευτές δεν έχουν εμπόρευμα. Οπότε οι ελλείψεις θα φανούν σε όλη την αλυσίδα. Γι αυτό και δε νομίζω ότι τα αστυνομικά ή αγορανομικά μέτρα μπορούν να λύσουν τελικά το πρόβλημα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει, όπως με τη δημιουργία θερμοκηπίων, ή με περιοχές προστατευμένης παραγωγής. Ωστόσο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Και το πρόβλημα είναι ότι ο πλανήτης υπερθερμαίνεται με μεγαλύτερο ρυθμό», επισήμανε. “Και απέναντι σε αυτό οι μεγάλες βιομηχανικές χώρες αδιαφορούν. Η Αμερική τώρα έβγαλε ένα πρόγραμμα επιδότησης 270 δισ. για να περάσει στην πράσινη μετάβαση, όμως περισσότερο στόχος της είναι ο επαναπατρισμός παραγωγικών επενδύσεων απ’ την Κίνα παρά η ίδια η πράσινη μετάβαση. Και έχει μείνει μόνη της η Ευρώπη να δαπανά μεγάλα Κεφάλαια για τους ρύπους, να χάνει μεγάλες επενδύσεις βιομηχανιών που σπεύδουν στις ΗΠΑ ή στην Κίνα και εν τέλει την ανταγωνιστικότητα της. Είναι ένα σύνθετο πρόβλημα.
Και μέσα σε όλο αυτό έχουμε και τις γεωπολιτικές αστάθειες που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και το γεγονός ότι τα υψηλά επιτόκια έχουν αρχίσει να πλήττουν τις επιχειρήσεις. Προσθέστε επίσης ότι στην Ευρώπη δεν έχουμε κόσμο να υποστηρίξει την παραγωγή, ούτε σε ανειδίκευτο ούτε σε εξειδικευμένο προσωπικό. Έρχεται η τεχνητή νοημοσύνη. Μόνο στην Ελλάδα, όπως διαβάζω σε έρευνες, θα λείψουν από 50 χιλ. ως 80 χιλ. θέσεις εργασίας. Άρα μαζεύονται πολλές απειλές και το περιβάλλον δεν έχει καμία σχέση με αυτή των τελευταίων ετών”, σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Παθογένειες
Την ίδια ώρα ο επιχειρηματίας έκρουσε ένα ηχηρό καμπανάκι κινδύνου για την πορεία που παίρνει η χώρα καθώς, όπως είπε, εμφανίζονται και πάλι παθογένειες που μας οδήγησαν στην κρίση του 2010! «Δυστυχώς δεν διορθώθηκαν πολλές παθογένειες μετά την κρίση και νοοτροπιακά οδηγούμαστε και πάλι στις κακές συνήθειες του παρελθόντος», σημείωσε ο κ. Θεοδωρόπουλος. Μεταξύ αυτών ανέφερε ως παραδείγματα «τις δικαστικές αποφάσεις που ξαναφέρνουν το επίπεδο συντάξεων στα προ κρίσης και τις επιχειρήσεις του δημοσίου τομέα που ξαναγυρνάνε πάλι στη σπατάλη”. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοδωρόπουλος «η λέξη μείωση του κόστους έχει απομακρυνθεί σαν έννοια στο Δημόσιο. Πλέον ξαναμιλάμε για προσλήψεις αντί για μεταφορά εργαζομένων που πλεονάζουν σε υπηρεσίες με κενά. Γενικά βλέπω πάλι να επικρατούν οι ίδιες λογικές που μας οδήγησαν το 2010», προειδοποίησε ο επιχειρηματίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο δεν χρειάζονται θαύματα ή νέες ιδές για να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα ζητήματα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι η εφαρμογή των παλαιών ιδεών. Άκουσα σήμερα στο συνέδριο λέξεις που πριν από χρόνια δεν θα συζητούσαμε καν. Παραγωγικότητα, την παραδοχή ότι κάναμε λάθη κοκ. Θα έλεγα λοιπόν ότι όλα τα θέματα που πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα τα ξέρουμε. Απλά θέλει τόλμη. Δεν πάσχουμε από νόμους αλλά από την εφαρμογή αυτών που έχουμε ψηφίσει ήδη. Είμαι το παλαιότερο μέλος στο ΔΣ του ΣΕΒ, 25 χρόνια. Σας διαβεβαιώνω ότι το 90% των θεμάτων που συζητάμε σήμερα σε σχέση με 25 χρόνια πριν είναι ακριβώς τα ίδια! Κι αν κάνουμε κάποια βήματα εμπρός, δυστυχώς τα κάνουμε πάντα καθυστερημένα, χωρίς ιδιαίτερο βάρος και είναι μικρά και ελλιπή. Με κυβερνήσεις μάλιστα που έρχονται και ανατρέπουν τα μικρά βήματα που μπορεί να έχουν κάνει οι προηγούμενες…», επεσήμανε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
«Πρέπει να τρέξουμε»
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η ψηφιακή μετάβαση της χώρας έχει βοηθήσει, αλλά δεν είναι αρκετή. «Το θέμα δεν είναι εάν εσύ κινείσαι με μία ταχύτητα ‘Α’, αλλά την ταχύτητα που έχουν την ίδια ώρα και οι υπόλοιποι, που λειτουργούν ως ανταγωνιστές σου. Άρα το να προχωράς δεν φθάνει, πρέπει να έχεις και μία ταχύτητα μεγαλύτερη απ’ τους υπόλοιπους. Δυστυχώς η Ελλάδα είναι μονίμως στις 5 με 7 τελευταίες θέσεις στην ΕΕ σχεδόν σε όλες τις μετρήσεις», τόνισε.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος πάντως ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν είναι ακριβή χώρα σε ό,τι αφορά τους μισθούς, οπότε και η συζήτηση για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας πρέπει να μεταφερθεί στους υπόλοιπους τομείς της επιχειρηματικότητας. «Είμαστε στους τέσσερις τελευταίους στην Ευρώπη στους μισθούς. Άρα αυτό δεν είναι πρόβλημα. Το αντίθετο, οι μισθοί πρέπει να ανέβουν. Δυστυχώς τα επίπεδα των τιμών των προϊόντων και οι μισθοί σήμερα στη χώρα δεν ταιριάζουν. Βέβαια η αύξηση των μισθών πρέπει να συνδεθεί και με την αύξηση της παραγωγικότητας. Και γενικά πρέπει να περάσουμε σε νέες μορφές δραστηριότητας με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία. Κάτι που γίνεται αλλά αντιμετωπίζει πολλές αγκυλώσεις και προβλήματα. Και όλα αυτά εμποδίζουν στο να τρέξουμε γρήγορα. Για παράδειγμα ο χρόνος που απαιτείται για να πάρεις αδειοδότηση για μία νέα βιομηχανία είναι τεράστιος… Και δυστυχώς εάν το ελληνικό Κράτος δεν κάνει επιτέλους χωροθέτηση, τότε θα εξακολουθούμε να είμαστε μέσα σε αυτό το πέλαγος», τόνισε ο κ. Θεοδωρόπουλος.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος επίσης προειδοποίησε για τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό. «Έχουμε ελλείψεις τόσο σε ανειδίκευτο προσωπικό όσο και σε εξειδικευμένο. Πριν κάποια χρόνια πάρθηκε μια απόφαση και καταργήσαμε όλες τις τεχνικές σχολές με αποτέλεσμα να μην εκπαιδεύονται σήμερα μηχανικοί κίνησης, ψυκτικοί κοκ. Και έχουμε πολλά έργα μπροστά μας. Ειλικρινά δεν ξέρω εάν θα καταφέρουν όλα αυτά τα έργα να ολοκληρωθούν έγκαιρα», σημείωσε.
Νέες επενδύσεις
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις της Bespoke ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε πως μόλις ολοκληρώθηκε η τρίτη επένδυση της Wonderplant στη Δράμα ενώ ετοιμάζεται άλλη μία επέκταση στην μεγάλη εγκατάσταση υδροπονικής καλλιέργειας. Παράλληλα δρομολογείται μία επένδυση και πάλι στο χώρο της υδροπονία στη Δυτ. Μακεδονία.
Επιπρόσθετα ο κ. Θεοδωρόπουλος προανήγγειλε και νέες επενδύσεις σε άλλους τομείς στο χώρο των τροφίμων, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Γενικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε μία δυνατή εξαγωγική εταιρεία και με το σωστό κόστος να δημιουργήσουμε εξαγώγιμα προϊόντα», κατέληξε.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεργούν οι εργαζόμενοι σε καζίνο στο …Las Vegas
- Βουλή: Και επίσημα αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές
- Βρετανία: Πτώση 0,7% στις λιανικές πωλήσεις τον Οκτώβριο 2024
- Γερμανία: Οριακή ανάπτυξη 0,1% στο γ’ τρίμηνο 2024
- Σπαρτιάτες: Νέα διακοπή στην δίκη για εξαπάτηση των εκλογέων
- Το ΝΑΤΟ δεν «ζορίστηκε» από την επίθεση της Μόσχας με βαλλιστικό πύραυλο
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- Γκίκας: “Η από-ανθρακοποίηση των νησιών θα αλλάξει την εικόνα τους σε όλα τα επίπεδα”
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις