Επικαιρότητα

Σπύρος Λαμπρίδης: Η Ελλάδα διατηρεί τους οικονομικούς δεσμούς της με την Κίνα

Η Ελλάδα δεν σχεδιάζει να τερματίσει τους οικονομικούς δεσμούς που έχει αναπτύξει με την Κίνα, επειδή άλλες χώρες επανεξετάζουν τη σχέση τους, δήλωσε ο Σπύρος Λαμπρίδης, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ στο CNBC τη Δευτέρα. Αφορμή για το ρεπορτάζ είναι η σύνοδος του ΝΑΤΟ και η ένταση των σχέσεων της Ε.Ε. και ΗΠΑ με την Κίνα.

Η σχέση μεταξύ Κίνας και ευρωπαϊκών κρατών έχει επιδεινωθεί από το Μάρτιο όταν προέκυψε μια διπλωματική σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών. Τότε, η Ε.Ε. αποφάσισε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Κίνας για τις «αυθαίρετες κρατήσεις μεγάλης κλίμακας» της εθνοτικής μειονότητας των Ουιγούρων. Το Πεκίνο, το οποίο αρνείται ότι παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Ουιγούρων, αντέδρασε ανακοινώνοντας αντενδείξεις εναντίον μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ ανέστειλε την επικύρωση μιας επενδυτικής συμφωνίας με το Πεκίνο, η οποία είχε υποβληθεί τον Δεκέμβριο.

Επιπλέον, το Σαββατοκύριακο, η ομάδα των ανεπτυγμένων χωρών της G-7 δήλωσε ότι θα καλέσει την Κίνα να «σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες». Είναι μια θέση με την οποία διαφωνούν οι κινεζικές αρχές και η πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι οι ημέρες που μια «μικρή» ομάδα χωρών αποφάσιζε τη μελλοντική πορεία του κόσμου, τελείωσε.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στο περιθώριο της συνάντησης της G-7, ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι δήλωσε ότι η χώρα του θα αξιολογήσει τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία Belt and Road.

«Στρατηγικά επιλέγουμε τις καλύτερες δυνατότητες για τη χώρα μας σε συνεργασία με τους κύριους οργανισμούς, που είναι η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ. Έτσι, μέχρι στιγμής, έχουμε ενταχθεί στην πρωτοβουλία Belt and Road σε ένα πολύ συγκεκριμένο έργο και σε έναν πολύ συγκεκριμένο όρο, δεν το βλέπουμε ως στρατηγική σχέση με έναν άλλο εταίρο, αλλά σίγουρα δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε, μόνο και μόνο επειδή το κάνουν άλλοι “, είπε ο Σπύρος Λαμπρίδης, Έλληνας πρέσβης και μόνιμος εκπρόσωπος στο ΝΑΤΟ.

Να σημειωθεί ότι το κνέζικο σχέδιο Belt and Road έχει σχεδιαστεί για τη δημιουργία ενός τεράστιου παγκόσμιου δικτύου χερσαίων, θαλάσσιων και ψηφιακών συνδέσεων που συνδέουν την Κίνα με τη Νοτιοανατολική Ασία, την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική. Οι επικριτές λένε ότι το σχέδιο αυτό θα ευνοήσει τις κινεζικές εταιρείες, θα ενισχύσει τη διεθνή επιρροή του Πεκίνου και θα αναγκάσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να αναλάβουν υψηλά βάρη χρέους.

Στο ρεπορτάζ του CNBC αναφέρονται οι κινέζικες επενδύσεις στην Ελλάδα και συγκεκριμένα της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και σε κλάδους ενέργειας και ακινήτων.

Ο Έλληνας πρεσβευτής συνεχίζοντας τη συνομιλία ανέφερε πως «αν αναλύσουμε ότι υπάρχει απειλή από αυτήν τη σχέση, θα το επανεξετάσουμε, αλλά σε αυτό το σημείο αυτό που προκύπτει είναι τα οφέλη μιας υγιούς και πολύ νόμιμης εμπορικής σχέσης».

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu